Imlek ne odgovara N1 da li je mleko za izvoz kvalitetnije od onog koje pijemo

Imlek ne odgovara N1 da li je mleko za izvoz kvalitetnije od onog koje pijemo

Izvor: N1

Količina otrovne, kancerogene supstance - aflatoksin u mleku koje se pije u zemljama evropske zajednice iznosi do 0,05 mikrograma. U Srbiji, ona je, i dalje, pet puta veća - 0,25 mikrograma po litru. Izvoze li proizvođači u Srbiji kvalitetnije mleko nego ono koje prodaju ovde? U Imleku na ta pitanja N1 ne odgovaraju.

Ne odgovaraju ni da li se protiv Imleka vodi bilo kakav postupak zbog dogovaranja cene prilikom potpisivanja ugovora za distribuciju sa distributerima.

U sušnim godinama, izuzetno visoke temperature i male količine padavina povoljno utiču na pojavu aflatoksina. Poznato je, kada se ova otrovna supstanca pojavi u kukuruzu, ima ga i u namirnicama, pre svega u mleku. Upravo zbog toga Evropska unija propisuje da u mleku toksin aflatoksin ne sme preći 0,05 mikrograma po litru. U Srbiji je gornja granica 0,25.

Međutim, izvoze li proizvođači, na strana tržišta, bolje mleko, nego ono koje se prodaje građanima u Srbiji?

U kompaniji Meggle za Televiziju N1 odgovaraju: "Nivo aflatoksina u gotovim proizvodima, kako na teritoriji Republike Srbije tako i na izvoznim tržištima, u našoj kompaniji je ispod 0,04, čime možemo reći da imamo objedinjen kriterijum za sva tržista na kojima poslujemo.

Isto pitanje ostalo je bez odgovora kada je reč o somborskom Laktalisu, ali i jednom od najvećih proizvođača na teritoriji Srbije Imleku. U toj kompaniji ne odgovaraju ni da li je Imlek dogovarao cenu sa distributerima prilikom potpisivanja ugovora o distribuciji, te da li se protiv Imleka vodi bilo kakav posupak u Komisiji za zastitu konkurencije.

U toj Komisiji odgovaraju da prijava postoji. Naime, potvrđuje predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, dr Miloje Obradović.

"Pred Komisijom se trenutno vodi postupak ispitivanja postojanja povrede konkurencije protiv društava Imlek a.d. Beograd i Kruna-Komerc d.o.o. Beograd, pokrenut po službenoj dužnosti dana 31.5.2017. godine Zaključkom predsednika Komisije dr Miloja Obradovića. Postupak se vodi zbog osnovane pretpostavke da su ova društva zaključila restriktivan sporazum iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, tako što su se sporazumela o komercijalnim i drugim uslovima trgovine za potrebe učestvovanja u postupcima javnih nabavki", naveo je.

Predsednik Obradović dodaje, da trenutno u toku nije ni jedan drugi postupak protiv Imleka i da ne postoje pritisci na Komisiju, koja, kako kaže, u svom postupanju uživa samostalnost i nezavisnost.

POVEZANE VESTI

Komentari (40)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cbgd

A sto ne istrazite sta eu prodaje na nasem trzistu.To vas ne interesuje,a uhvatili ste se za nase mlekare.

Pravda

Obzirom da znam da su se i najuporniji odrekli držanja krava, pitanje je, da li mi uopšte imamo i za domaću upotrebu, a kamo li za izvoz ili uvozimo mleko u prahu pa od njega punimo ambalažu?

Dragan

Mleko do 0.05 ide za EU ili drzave poput Crne gore i BiH koje nisu clanice a imaju standard EU. Mleko sa vecim sadrzajem od 0.05 ostaje u Srbiji a ako ima vise od 0.25 za Rusiju jer je tamo dozvoljeno do 0.5.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SSP predstavila Predlog zakona o poreklu imovine 17:46 h

17:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Omladina NS ispred Megatrenda okačila transparent "Plagijati, neznanje, laži" 17:14 h

17:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović kritikuje Leks specijalis u vezi s metroom, Marjanović (SNS) negira 16:29 h

16:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević uhapšen zbog lažnog prijavljivanja 16:20 h

16:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti žele da napuste institucije 16:00 h

16:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o Branku Stefanoviću: Jel zabranjeno da bude pravni savetnik nekome? 15:36 h

15:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ilić i Majić: Moguće je goniti nekog iz vlasti samo ako ga ona "pusti niz vodu" 15:11 h

15:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški taksista povređen zapaljenom bakljom 14:47 h

14:47 h  |  Vesti

loader