Protić: Vlast nastoji da pod svoju kontrolu stavi i kablovske televizije

Protić: Vlast nastoji da pod svoju kontrolu stavi i kablovske televizije

Izvor: N1

Koliko se u Srbiji poštuju ljudska prava? Podatke o tome u godišnjem izveštaju za 2018. godinu predstavio je Beogradski centar za ljudska prava. Njihovi istraživači analizirali su Ustav, važeće zakone i poštovanje prava građana zajamčena Međunarodnim paktom o građanskim i političkim slobodama.

Kakva su ekonomska i socijalna prava građana Srbije? U ekstremnom siromaštvu živi oko pola miliona ljudi, to pokazuje istraživanje Beogradskog centra za ljudska prava. Zakon po radnike i to one najslabije plaćene - sezonske, najnepovoljniji je u poslednjih 60 godina.

"Ovaj zakon predviđa radno angažovanje sezonskih radnika bez potpisivanja ikakvog osnova za njihov rad. To znači da su lišeni svake zaštite svojih prava koja na osnovu rada mogu da ostvare. Poslodavac određuje radnu normu, a ne vodi se evidencija o učinku rada, tako da možete da zaključite da sve zavisi od volje poslodavca", kaže Nataša Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Nepoštovanje prava radnika odražava se na životni standard u Srbiji. Te naspram minimalne zarade od 27.000 dinara stoji minimalna potrošačka korpa od 36.000, dok je prosečna potrošačka korpa 70 hiljada dinara.

Poštuju li se medijske slobode? Sve ukazuje da vlast pokušava da preuzme potpunu kontrolu nad njima, kažu u Beogradskom centru.

Ipak, predsednik Vučić smatra da ima ograničen pristup.

Iako se za prvih jedanaest meseci 2018. na RTS, bez vanrednih konferencija za novinare, pojavljivao ukupno sedam i po dana.

"Sad imate situaciju da su sve četiri privatne TV stanice sa nacionalnim pokrivanjem, formalno to nisu, praktično jesu pod kontrolom vlasti. Dalje, kupovinom kablovskih operatera od Telekoma, to su sitniji, ali se sistematski radi, potvrđuje bojazan da vlast nastoji da pod svoju kontrolu sad stavi i kablovske televizije", kaže Ivan Protić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Kad se ugase reflektori, ne gase se i kamere. Ministar policije Nebojša Stefanović nedavno je najavio postavljanje 1.000 pametnih kamera u Beogradu, koje će prepoznavati lica i registarske oznake.

Ugrožava li to privatnost građana? Dok se sa postavljanjem kamera napreduje, iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nedavno usvojenom, nešto izostaje.

"Ponovo smo izostavili u novom zakonu video nadzor kao način obrade podataka, zaista je nejasno zašto smo se opet odlučili za takvo rešenje, imajući u vidu koliko je zastupljen takav način obrade podataka", kazao je Dušan Pokuševski iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Za ljudska prava najviše se bore nezavisne institucije, međutim, zaključak Beogradskog centra je da su pod pritiskom vlasti i one sve manje nezavisne ili marginalizovane.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AntiBot sendvičar

Živela sloboda!!! Dole diktatori!!! Vidimo se u subotu.

Auslander

... i onda me neki dušebrižnici pitaju zašto se sa porodicom iseljavam. Za mene i suprugu je već pola života prohujalo sa vihorom ali bar da deca odrastuju u nekoj normalnoj zemlji

Zar ne

Zašto nekome smetaju kamere na javnim mestima. Kako bi bio otkriven onaj manijak iz gradskog prevoza pre nekoliko me seci, da u istom nije postojala kamera. Uostalom ulica je javno dobro, tako da se ne ugrožava ničija privatnost ako se ista slika ili snima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Državljanin Srbije se utopio nakon udara broda u most u Austriji 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS osudio napad na fotoreportera Večernjih novosti 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rebić: Bezbednost dece jedan od prioriteta MUP-a 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Srbija između "Dana mrmota" i "Matriksa" 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska lista: Planovi opozicije su laž i obmana 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja priprema za kosovski ponedeljak 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BNV traži da Sandžak ima svoj ustav, a Srbi da budu "konstitutivni narod" 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stranka Dragana Đilasa predstavila Deklaraciju o pomirenju s Albancima 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

loader