Transparentnost: Neobično saopštenje Agencije o kampanji predsednika Vučića

Transparentnost: Neobično saopštenje Agencije o kampanji predsednika Vučića

Transparentnost: Neobično saopštenje Agencije o kampanji predsednika Vučića Izvor: N1

Transparentnost Srbija okarakterisala je kao "neobično" saopštenje Agencija za borbu protiv korupcije u kome se već u naslovu kaže da, predsednik Republike nije prekršio Zakon o Agenciji i ocenila da treba ispitati i druge činjenice osim onih koje su navedene u tom saopštenju.

To se odnosi na pitanja vezana za "korišćenja javnih resursa i korišćenja skupova na kojima funkcioner učestvuje i susreta koje ima u tom svojstvu za promociju političkih stranaka", navedeno je u saopštenuju Transparentnosti.

"Pre svega (treba utvrditi), da li je skupove na kojima je predsednik Republike A. Vučić učestvovao u tom svojstvu (što je, izgleda za Agenciju nesumnjivo), on ujedno koristio i za neke stranačke svrhe", navele je Transparentnost.

"Naime, izuzetak iz člana 29. st. 5. Zakona o Agenciji koji se odnosi na to da funkcioneri izabrani od strane naroda ne moraju da nedvosmisleno predoče sagovornicima u kojem svojstvu govore (i da na taj način kod otklone eventualnu dilemu), ne znači da oni mogu koristiti skupove na kojima učestvuju u svojstvu državnih funkcionera (kada dilema kod slušaoca ne postoji) u stranačke svrhe", dodaje se u saopštenju.

Transparentnost ocenjuje da se "može pohvaliti činjenica da je Agencija brzo reagovala na iznete tvrdnje ili sumnje da je visoki državni funkcioner povredio pravila o čijem bi poštovanju Agencija trebalo da se stara", ali dodaje da je takvo postupanje krajnje neuobičajeno.

"Ne postoji praksa da se na sajtu Agencije na ovaj način reaguje u drugim slučajevima kada su prijavljene moguće povrede Zakona od strane javnih funkcionera ili političkih stranaka", ocenjuje Transparentnost.

"Na primer, Transparentnost Srbija se više puta obraćala ukazujući na moguće kršenje pravila iz člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, između ostalog u vezi sa postupanjem funkcionera Grada Beograda i članova Vlade, o čemu smo dobili odgovore i mišljenja Agencije, ali oni nisu objavljivani na sajtu tog organa", kaže se u saopštenju Transparentnosti.

U saopštenju Agencije nije navedeno ko je podneo prijavu za moguće kršenje zakona od strane predsednika, "niti, još važnije, na koje povrede ta prijava ukazuje. Zahvaljujući iscrpnom presklipingu, uspeli smo da pronađemo da je reč o prijavi podnetoj od strane grupe organizacija pod zajedničkim nazivom 'Građanski front', a vest o podnetoj prijavi podnelo je nekoliko medija", navodi Transparentnost.

Od Agencije je zatraženo da utvrdi da li je povređen član 29 zakona u kojem se navodi da "funkcioner može da vrši funkciju u političkoj stranci, odnosno političkom subjektu i da učestvuje u njenim aktivnostima ako to ne ugrožava vršenje javne funkcije i ako to nije zakonom zabranjeno".

"Činjenica da se informacije o kampanji emituju na internet portalu www.vucic.rs, na kojem se nalaze i sadržaji o partijskim aktivnostima predsednika Srbije, po našem uverenju predstavlja kršenje člana 29. stav dva Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije", navele su organizacije Građanskog fornta u zahtevu upućenom Agenciji.

Zahtev su potpisali Biro za društvena istraživanja, Inicijativa "Ne davimo Beograd", Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, kao i udruženja građana "Naš grad naša stvar" iz Zrenjanina, "Lokalni front Va" iz Valjeva, "Lokalna alternativa" iz Vrbasa, "Samo lokalno" iz Bečeja i "Samo jako" iz Mladenovca.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Futožan

ama vama bi bilo sve čudno i sve sumnjivo jer nije ono što vi želite da piše, nije osuda, nije pljuvanje a zakon tumačite vrlo subjektivno. Na skupovima, koliko pratim, a pratim kao novinar nigde nije izjavljeno da je SNS izgradio neki vrtić, neki kilometar puta, neku fabriku, nije spomenuto da SNS planira nešto u budućnosti, dakle nigde nije spomenuta stranka na čijem je čelu aktuelni Predsednik države.Koliko se sećam i maneken Tadić je bio na čelu stranke i na čelu države pa nije bilo pitanje kad kako nastupa i kad kako govori. Kad nekome nešto neodgovara, pa to je stvar subjektivne prirode, a što se tiče da Agencija nije objavljivala za neke tamo političare, pa očigledno da je Agencija procenila važnost informacije a ovu koju su objavili odnosi se na Predsenika države i znači važna je informacija. Zaista preterujete u otvorenoj mržnji prema jednom čoveku i zaista iznosite neistine više puta, ali . . hajd, novinarska sloboda govora. . . .

Max

Puteve su pravili, svi se raspadose jos pre koriscenja, fabrike prave stranci al pola para iz budzeta. Jedino ono na Kopaoniku je kvalitetno napravljeno i Savamala je srusena dobro.

1968

Ds nisi novinar pinka ili hepija? Danasa sigurno.nisi.Stidi se.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Aleksić: Građani najviše trpe zbog lažnih vesti, jer nemaju dovoljno informacija 14:53 h

14:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija u odvojenim akcijama širom Srbije uhapsila 62 osobe 14:40 h

14:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voda se povlači iz naselja kraj Dunava, građane brine ono što za njom ostaje 14:25 h

14:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prvi svedoci odbrane Stanišića iza zatvorenih vrata na zahtev Srbije 14:21 h

14:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Presuda JSO znači da naoružana Vojska može kad hoće da izađe na ulicu 14:10 h

14:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Cilj napada vlasti u Srbiji na United Grupu je nanošenje poslovne štete 14:01 h

14:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Beograd dobija spomenik despotu Stefanu Lazareviću i još dva spomen obeležja 13:57 h

13:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Oštra rasprava Vesića i Đilasa o poplavama "između zidova" Skupštine grada 13:46 h

13:46 h  |  Vesti

loader