CINS: Republički javni tužilac podneo tužbu protiv rešenja Poverenika

CINS: Republički javni tužilac podneo tužbu protiv rešenja Poverenika

CINS: Republički javni tužilac podneo tužbu protiv rešenja Poverenika Izvor: N1

Republički javni tužilac podneo je Upravnom sudu tužbu protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, kojim je Agenciji za borbu protiv korupcije naloženo da Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dostavi podatke o načinima na koji su političke stranke obezbeđivale kredite i zajmove za izborne kampanje.

Cilj tužbe je poništenje rešenja Poverenika, kako Agencija ne bi morala da dostavi dokumenta, saopštio je CINS.

Tužba je podneta na inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije, koja smatra da je objavljivanje traženih podataka "višestruko štetno, naročito sa stanovišta poverenja u bankarski sistem Srbije, ali istovremeno i sa stanovišta povrede prava na neometano uživanje imovine", navodi se na sajtu Agencije.

Spor je počeo 2018. godine, kada je Milica Šarić ispred CINS-a poslala zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije da joj se omogući kopiranje dokumentacije koja se odnosi na sva sredstva obezbeđenja koja su stranke koristile za uzete kredite korišćene u kampanjama za izbore 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

Agencija je taj zahtev odbila, uz obrazloženje da su traženi podaci bankarska tajna, dok organi koji vrše javnopravna ovlašćenja mogu te podatke koristiti isključivo u svrhu za koju su pribavljeni i ne mogu ih učiniti dostupnim trećim licima.

Navode i da bi odavanjem mogle nastupiti teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom koji pretežu nad interesom za pristup informaciji.

Ukoliko bi dozvolili pristup informacijama koje su bankarska tajna, smatraju u Agenciji, otvara se mogućnost nastupanja teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje 3. decembra 2018. godine, kojim je naložio Agenciji da Milici Šarić omogući uvid i kopiju tražene dokumentacije.

Ovo je drugi put da Republičko javno tužilaštvo podnosi tužbu protiv Poverenika zbog zahteva CINS. Krajem aprila 2018. tužen je Rodoljub Šabić, tada Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zbog nalaganja Višem javnom tužilaštvu iz Beograda da novinarima CINS-a dostavi dokumente o postupku vođenom protiv Siniše Malog.

U avgustu 2018. Upravni sud je odbio tužbu RJT u vezi sa dostavljanjem biografije postupajućeg tužioca u predmetu "Savamala".

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Ma sekiraju se oni baš za bankarski sistem, nego se polako uvlači strah šta će biti kada odu sa vlasti!

Nenadmasan

Drzavni tuzilac se ne oglasava i ne podnosi tuzbe zbog IZDAJE drzave, zbog svakodnevnog krsenja Ustava, a kada treba da zastiti, pre svega svog 'poslodavca' onda reaguje. Naravno da je objavljivanje podataka STETNO, po vladajuci rezim, jer znamo da se onakve kampanje ne mogu finansirati iz redovnih i zakonskih izvora. OSTAVAKA DRZ. TUZITELJKO, OSTAVKA!!!

Branko

Znaju oni da su prljavi i truli do koske, zbog toga i pokušavaju da se izvuku. Toliku prljavštinu, korupciju i kriminal ništa neće sakriti!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sunčano i veoma toplo vreme, temperatura do 35 stepeni 07:26 h

07:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj: Poslanik Samoopredeljenja "pevao" pred tužilaštvom u Hagu 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo odbrane: Ne možemo preuzeti odgovornost za uslove u hotelu Bristol 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savez za Srbiju neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na FPN 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Parada ponosa u septembru, organizatori očekuju i "donosioce odluka" u šetnji 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đorđević: Srpska pobeda na Ceru morala se dogoditi 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putnička vozila na Batrovcima čekaju jedan sat 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: SNS će se uvek odazvati pozivu na okrugli sto, SzS pogrešno razumeo temu 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Vesti

loader