Kuburović: Pripremamo se za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Kuburović: Pripremamo se za uvođenje kazne doživotnog zatvora

Kuburović: Pripremamo se za uvođenje kazne doživotnog zatvora Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će ministarstvo nastaviti da ulaže u izgradnju kazneno-popravnih kapaciteta i smanjenje povrata zatvorenika, kao i da će raditi na tome da zavodi budu pripremljeni za uvođenje sankcije doživotnog zatvora.

"Najveća novina koju očekuje Upravu za izvršenje krivičnih sankcija biće praćena izmenama koje se odnose na uvođenje doživotnog zatvora, tako da i zavodi moraju biti spremni za novu sankcije koja će biti uvedena u naš pravni sistem", rekla je Kuburović na konferenciji za medije prilikom obeležavanja završetka projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji".

Ona je navela i da će se realizacijom projekta izgradnje novog zatvora u Kragujevcu, za smeštaj 400 lica, Srbija približiti potpunom rasterećenju zatvorskih kapaciteta.

Ministar pravde Austrije Jozef Mozer rekao je da je neophodno stručno usavršavanje i dobar centar za obuku zaposlenih u zatvorskim ustanovama, kao i da javne uprave moraju da odgovore brzo na potrebe osuđenika koje se menjaju u tim ustanovama.

"Osuđenici su, tokom sprovođenja projekta, stekli zanimanja koja nisu imali pre toga i to je ključno za smanjenje povrata", rekao je Mozer.

Mozer je dodao i da je na sastanku dogovoreno formiranje radne grupe srpskih i austrijskih stručnjaka, koja će do kraja maja razmatrati pitanje srpskih zatvorenika u Austriji, i austrijskih u Srbiji, i raspravljati o njihovom transferu.

Kuburović je, na pitanje medija zašto se Srbija odlučila na poštravanje kaznene politike a ne na veću upotrebu alternativnih kazne u cilju smanjenja broja lica u zatvorima, rekla da povećanje infrastrukture nije jedini način za smanjenje preopterećenja tih ustanova, kao i da je jedna od primedbi koje je ministarstvo imalo upravo nedovoljno korišćenje uslovnog otpusta.

"Zanemarljivo je korišćenje uslovnog otpusta od strane sudova. Postoji mogućnost za izricanje alternativnih sankcije, ali to nije pitanje za Ministarstvo pravde, jer su sudovi ti koji donose konačnu odluku koja će sankcija biti izrečena", rekla je Kuburović.

Ona je kazala da je za pet godina u Srbiji smanjena stopa prenaseljenosti zatvora -,sa 156 zatvorenika na 100 slobodnih mesta u 2011. godini, na 108 osuđenika na 100 slobodnih mesta u 2016. godini i dodala da je u toku nova evaluacija.

"Cilj nam je i da bivši zatvorenici imaju zanat u rukama kako bi lakše našli posao nakon izdržane kazne. Pokrenuli smo i pionirske obuke kao što je projekat resocijalizacije osudjenika kroz obuku pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici", navela je Kuburović.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kale*

I treba da se pripremate, to će vam biti druga kuća!

Ginger

Ako ne bude dovoljno mesta u zatvorima, kazna može da se služi i na koridorima i gradilištima, da se sva nezakonski podignuta zdanja ruše polako ciglu po ciglu...Biće posla za sve kandidate, a nekima će to biti prva društvenokorisna stvar koju su uradili u svom životu...

ZAKON JEDNAK ZA SVE

hoceli taj zakon važiti za politicare I hoceli moci da se podnose tužbe za retroaktivno zlodelo koje su politicari pocinili devedesetih koji su bili na vlasti ako to nece važiti za politicare onda su ovo samo dude varalice pred izbporfe

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đilas: Opozicija međunarodnoj zajednici treba kao ikebana 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

NATO: Naučno dokazano da osiromašeni uranijum ne predstavlja zdravstveni rizik 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Inicijativa "Ne davimo Beograd" potvrdila odluku o bojkotu izbora 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Opozicija najavljuje bojkot izbora, Vučić kaže da mu je svejedno ko učestvuje 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pašalić: Struju u Bristolu da uključi onaj ko raspolaže zgradom, ne znam ko je 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupocene violine na podu aviona, učenici morali da plate i dodatnu taksu 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest frakcije JOB-a ispred Ministarstva: Postupite po zakonu 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavlović se nada razgovoru s Vučićem, kaže - obećao je da će primati građane 22.08.2019.

22.08.2019.  |  Vesti

loader