Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja

Prvi okrugli sto o Medijskoj strategiji, struka kaže - spisak lepih želja

Izvor: N1

U Novom Sadu je održan prvi od četiri okrugla stola u okviru javne rasprave o novoj Medijskoj strategiji. Do 1. marta o njoj će se raspravljati i u Nišu, Čačku i Beogradu. Najviše zamerki na dokument su izneli predstavnici saveta nacionalnih manjina, tvrdeći da im on oduzima zakonom zagarantovana prava.

Stav novinarskih udruženja je da je tekst dobar, ali da je neophodna izmena medijskih zakona.

Novi strateški dokument za medije na javnom je sudu. Iako se ne zna koliki će mu biti rok trajanja, zacrtao je osnovne ciljeve - unaprediti sistem javnog informisanja kroz pravni okvir koji će garantovati slobodu izražavanja, bezbednost novinara, edukovano građanstvo i jake institucije.

Spisak obaveza države nabrojanih u strategiji se nastavlja. Dokument je pravilno identifikovao crne tačke medijskog prostora, sada treba volja da se one reše, smatraju u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

"Čini mi se da, i dok je tekao rad na izradi strategije, Vlada je sprovodila neku svoju sasvim drugu strategiju, sa sufinansiranjem medija, sa kupovinom drugih medija, sa podržavljenjem određenih medija. Dakle, čini se kao da je stanje na terenu potpuno drugačije od onoga što su načela promovisana strategijom", smatra Jelena Kleut iz NDNV.

Od 18 članova radne grupe, dvoje je izdvojilo mišljenje – predstavnik UNS-a i Sindikat novinara Srbije. 

"Mi mislimo da Večernje novosti, Politika i Tanjug treba da opstanu na način na koji sada postoje, odnosno da država treba da zadrži vlasništvo. U suprotnom i ta dva medija, dakle i Politika i Večernje novosti, biće tabloidi. To je potpuno jasno", kaže Dragana Čabarkapa iz Sindikata novinara Srbije.

S druge strane, zadovoljna je predlogom za pokretanje socijalnog dijaloga i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji u Srbiji do sada nije postojao. Za govornicom su zatraženi i bolji uslovi za lokalne medije. 

"Takse moraju biti usklađene sa zakonima, sudovi moraju biti podjednako efikasni i kada nam se sudi i kada tužimo", navodi direktorka Kanala 9 Maja Pavlović.

Direktorka novosadskog Kanala 9 navela je da od 2016. trpe političke i ekonomske pritiske, da su podneli preko 600 zahteva za informacije od javnog značaja, a pošto ih nisu dobili i isto toliko prekršajnih postupaka. Najviše zamerki na sam dokument imaju saveti nacionalnih manjina.

"Rad nacionalnih saveta i uključivanje u oblast javnog informisanja vodi u opasnost i medijski pluralizam i na manjinskoj medijskoj sceni. Kao što sam rekao, ova tvrdnja ne može biti dalje od istine", rekao je Emil Lulić, Koordinacija nacionalnih manjina.

Da će nova strategija doprineti boljem pregledu stanja nego što je do sada bio slučaj, kažu u Ministarstvu kulture. Kao primer navode statistiku o napadima na novinare dva udruženja, jer zvanična ne postoji. UNS je u 2018. zabeležio 46 incidenata, a NUNS za čak 40 više. 

"Kada budemo imali metodologiju prema kojoj ćemo to da merimo, onda neće biti bitno da li će to raditi jedno medijsko udruženje, ili Ministarstvo, ili drugo", navodi predsednik Radne grupe Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja.

Očekuje da se do usklađivanja metodologije dođe kroz javnu raspravu, odnosno do 1. marta.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Dveri: Uvereni smo da je stav DS-a ono što iznosi Zoran Lutovac 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kolika je šteta, a kolika korist od izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji 10:59 h

10:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pred poslanicima u Skupštini set zakona iz oblasti obrazovanja 10:42 h

10:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Moguće obnavljanje avio linije između Beograda i Prištine 10:15 h

10:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kvalitet vazduha po gradskoj aplikaciji prihvatljiv, po AirVisualu nezdrav 10:07 h

10:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ljajić: Rekao sam da neću u vladu, a ne da ću prestati da se bavim politikom 09:56 h

09:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Spaić: Deluje da Tužilaštvo reaguje selektivno, dobija naloge od medija i botova 09:22 h

09:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

loader