Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza

Slučaj Bitići: Pitanja o izručenju Gurija, predsednik poručio - ne bez dokaza

Izvor: N1

Jedno od glavnih pitanja u odnosima Srbije i Amerike je rešavanje ubistva trojice braće Bitići, američkih državljana, 1999. godine na Kosovu.

Da li će Goran Radosavljević Guri biti predat SAD nakon što je parlament usvojio propise kojima se preciziraju svi detalji oko izručenja optuženih za krivična dela za koja je zaprećena kazna veća od jedne godine zatvora, a koje su potpisali predstavnici dve zemlje? To pitanje postavili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću američki kongresmeni sa kojima se predsednik sreo za vikend u Minhenu.

"Oni su ga u dva navrata pomenuli, ja sam ih pitao imate li određene dokaze, dokaze nisam dobio. Ako ih imate vi ili bilo ko, molim vas dokaze nam dostavite jer nećemo da učestvujemo u prikrivanju bilo kakvog zločina ili bilo koga. A ako nemate dokaze onda nemoj da se igramo novinskim napisima i pričama rekla mi baba Višnja, rekla kazala i ostale priče", izjavio je Vučić.

Goran Radosavljević bio je saslušan kao osumnjičeni u okviru predistražnih radnji koje je Tužilaštvo za ratne zločine vodilo povodom smrti trojice braće Bitići.

Oni su 1999. godine uhapšeni na granici sa Kosovom, osuđeni za prekršaj i odvedeni u zatvor. Kada je trebalo da se nađu na slobodi, gubi im se svaki trag.

Njihova tela pronađena su dve gdoine kasnije u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na mestu gde je bila baza policije koju je predvodio Goran Radosavljević.

"Mi smo u priličnoj meri uspeli da rasvetlimo tu situaciju, ali sticajem okolnosti nismo završili. Saslušano je više lica, saslušan je i osumnjičeni Guri, više svedoka koji su bili na položajima da su mogli znati šta se dogodilo. Vršile su se velike opstrukcije i na mene, čak i od mojih najbližih saradnika", izjavio je 19. decembra 2018. godine bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Radosavljević je penzionisan 2005. godine i uglavnom odbija da komentariše spekulacije o navodnoj umešanosti u smrt braće Bitići. Tako je bilo i danas.

"Dvadeset godina govorim o tome. Stvarno nemam šta više da dodam. Sve sam već rekao. Naravno da nemam veze sa tim", izjavio je on.

Međutim, Ilir Bitići, čija su braća ubijena, nema dilemu ko je odgovoran i o tome je govorio pre godinu dana: "Goran Radosavljević Guri".

Bitići kaže da je tu informaciju dobio od Aleksandra Vučića, koju mu je rekao da je imao uvid u dokumenta iz istrage.

"On je taj koji nam je rekao da su Guri i još jedna osoba umešani u ubistvo moje braće", tvrdi Bitići.

Ipak, protiv Radosavljevića nikada nije podignuta optužnica u Srbiji, a prema dostupnim informacijama, ni u SAD. Dok se to ne dogodi, ako se ikada dogodi, Radosavljević ne mora da brine. Štite ga zakoni, pa i novousvojeni i dopunjeni propis o izručenju između Srbije i SAD koje je Skupština upravo usvojila.

Od izručenja ga potencijalno štiti i jedna začkoljica navedena u Ugovoru između dve zemlje, a to je da, iako važi retroaktivno, za sva krivična dela počinjena pre 2005. godine svaka država ima pravo da odbije izručenje. To je trenutak u kome se u pravo meša politika, smatra bivši predsednik Advokatske komore Srbije, advokat Dragoljub Đorđević.

"Ako to gledamo iz perspektive Srbije, to bi moglo da znači da bi neko ko bi u trenutku odlučivanja i donošenja odluke bio 'decesion maker', morao da vaga da li će to nositi njemu, njegovoj stranci i tek na kraju državi određene političke poene na međunarodnom ili domaćem planu, pa šta je važnije međunarodni ili domaći u konkretnom trenutku, a kada je u pitanju druga strana - SAD, naravno da bi se radilo o pritisku da se sankcioniše krivično delo počinjeno pritiv državljana, građana SAD", kaže Đorđević.

U Srbiji se do sada sudilo samo dvojici policajaca, da su pomagali pri ubistvu braće Bitići. Oni su 2012. pravosnažno oslobođeni optužbi.

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bisenija

Zakon da se postuje I jednak za sve ali t e s k o!

Popara

Bitići kaže da je tu informaciju dobio od Aleksandra Vučića, koju mu je rekao da je imao uvid u dokumenta iz istrage. "On je taj koji nam je rekao da su Guri i još jedna osoba umešani u ubistvo moje braće", tvrdi Bitići. Vučiću sram te bilo!!!

Zaklina.

Izmisli informaciju pa se junaci😂

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kuburović o efektima novih zakona: Više od 300 osuđujućih presuda za korupciju 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić u Paragvaju: Čvrst stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Skupština usvojila Statut Novog Sada, ukinute dve opštine 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: SNS bliža odluci o raspisivanju vanrednih izbora nego ranije 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Štrajk u RGZ se nastavlja, nema pomaka ni posle sastanka s ministrom Đorđevićem 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rekonstruisano Ušće - za jarbol novi rok, od najavljenog panoramskog točka ništa 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Predstavnici protesta predali zahteve RTV-u, rukovodstvo kaže - to je pritisak 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ročište po žalbama državnih organa na presudu u korist uzbunjivača Josifovskog 25.03.2019.

25.03.2019.  |  Vesti

loader