SE: Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom

SE: Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom

SE: Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom Izvor: Shutterstock

Telo Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Manival (Moneyval) saopštilo je da je Srbija napredovala u ispunjavanju preporuka u toj oblasti, ali da će ostati u režimu pojačanog nadzora i da u decembru 2019. treba da podnese novi izveštaj o progresu.

Srbija je stavljena pod režim pojačanog nadzora Manivala na osnovu izveštaja o zajedničkoj evaluaciji mera i radnji iz aprila 2016, u kojem je procenjena efikasnost njenih mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma i postupanje po 40 preporuka Operativne grupe za finansijske akcije (FATF) u toj oblasti.

Manival je saopštio da je, na osnovu izveštaja Srbije o primenjenim merama, pozitivno preinačio ocenu za postupanje po deset preporuka FATF za koje je prethodno ocenjeno da ih Srbija "delimično ispunjava" ili "ne ispunjava".

Manival je za Srbiju na "uglavnom ispunjava" podigao ocene koje se odnose na preporuke 1. Procena rizika i primena pristupa zasnovanog na proceni rizika, 7. Ciljane finansijske kazne u vezi sa širenjem oružja za masovno uništenje, 10. Poznavanje i praćenje stranke, 13. Korespondentsko bankarstvo, 19. Države višeg stepena rizika, 16. Elektronski transfer, 25. Transparentnost i stvarno vlasništvo nad pravnim licima, 26. Regulisanje finansijskih institucija i nadzor nad njihovim radom i 35. Kazne, i na "ispunjava" ocenu za preporuku 12. Politički eksponirana lica.

Operativna grupa za finansijske akcije (FATF) je medjuvladino telo osnovano 1989. godine, čiji je cilj da postavi standarde i promoviše efikasnu primenu pravnih, regulatornih i operativnih mera u borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i drugih pretnji za integritet međunarodnog finansijskog sistema.Srbija je član FATF preko mehanizma Manival, ekspertskog komiteta Saveta Evrope koji procenjuje usklađenost država članica sa međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u oblasti pravne prakse, finansijskog sistema i unutrašnjih poslova.

FATF je u oktobru prošle godine saopštio da Srbija ostaje crnoj listi zemalja sa "strateškim nedostacima u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma".

Organizacija FATF je 2012. donela Medjunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje. Na osnovu tih standarda, Manival procenjuje usaglašenost sistema za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u državama članicama Saveta Evrope sa medjunarodnim standardima.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Тоза тхе Р.И.П.

Ма нема прања, ови на власти их користе прљаве.

RP

A onih skoro 4.000 uplatah po 40.000 dinarah? Šta bi sa tim pranjem?

Jo

Pa nema šta da pere,narod nema para...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić primio Čepurina u oproštajnu posetu 15:21 h

15:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Delegacija Kosova za dijalog sa Srbijom proglašena neustavnom 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o pravima LGBTI građana u Srbiji 15:06 h

15:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Bovanskom jezeru održana pokazna vežba spasilačkih timova 14:41 h

14:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški odbornik u protestnoj šetnji pored Nišave zbog izbodenog mladića 14:32 h

14:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest kragujevačkih taksista protiv "nelojalne konkurencije" 14:31 h

14:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Fabrike reznog alata 17. put sprečili izvršitelje da preuzmu pogon 14:16 h

14:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voda ispumpana iz kuća u Kotežu, sledi dezinfekcija 14:13 h

14:13 h  |  Vesti

loader