Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije u Kragujevcu

Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije u Kragujevcu

Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije u Kragujevcu Izvor: N1

Genetičar Miodrag Stojković smenjen je sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu, a na to mesto je odlukom dekana imenovana profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić.

Kako je preneo portal "Glas Šumadije", članovi katedre za matične ćelije, njih devetoro, među kojima i Stojković, od dekana FMN zatražili su u otvorenom pismu da "preispita svoju odluku o smeni" koju je doneo "bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem".

S druge strane, dekan Vladimir Jakovljević za list Danas i za Glas Šumadije rekao je da je do promene na mestu šefa katedre za matične ćelije došlo "uz saglasnost" njegovog, kako je rekao, bliskog prijatelja Miodraga Stojkovića.

Stojković juče nije bio dostupan za komentar o tom slučaju, a njegove kolege sa katedre su uverene da njegov potpis na otvorenom pismu dekanu Jakovljeviću nedvosmisleno svedoči da je smenjen mimo svoje volje.

Prema njihovom mišljenju, njegova smena "ujedno znači i raspuštanje katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na Fakultetu medicinskih nauka", tim pre što se na mesto Stojkovića "dovodi nastavnik koji nije član te katedre".

Potpisnici pisma podsetili su dekana Jakovljevića da se profesor Stojković u zemlju vratio na vrhuncu naučne karijere, sa željom da znanje stečeno u Evropi prenese mlađim kolegama u Srbiji.

Bio je, kako su naveli, i glavni inicijator izgradnje Centara izuzetnih vrednosti, sa Bankom matičnih ćelija Univerziteta u Kragujevcu, kojim će Srbija – kad i ukoliko taj započeti projekat bude realizovan do kraja, dobiti naučno-istraživački centar opremljen najsavremenijom opremom u oblasti molekulske i regenerativne medicine.

"Da li smena profesora Stojkovića dovodi u pitanje realizaciju čitavog ovog projekta, od nacionalnog značaja", upitali su članovi katedre za matične ćelije dekana FMN.

Dekan Jakovljević rekao je da će izgradnja Centara izuzetnih vrednosti biti nastavljena uskoro, i da Jedinica za upravljanje projektima nadležnog ministarstva radi na obezbeđivanju uslova da izvođač radova, kompanija Banković, izgradnju nastavi od sredine narednog meseca.

POVEZANE VESTI

Komentari (79)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Miggyy

Šta nam znači jedan od vodećih genetičara u svetu, kao što je prof. dr Miodrag Stojković, kada nije polztron, klimoglavac, šlihter, već čestit čovek i naučnik. Kukamo kako nam 50.000 mladih stručnjaka i radnika odlaze u inostranstvo godišnje. Oterajte sa medicinskih nauka poznatog genetičara, pa će da nam pomogne Bog. Ovaj postupak smene Stojkovića, od strane njegovih klonova, prema stavovima ΛV, nije glupost koju čine njegove ljušture. Oni koji nam prodaju maglu, vedre i oblače!

prof. dr Biljana Ljujic

Poštovani pratioci ove stranice, ja sam Biljana Ljujić. Mesto šefa katedre sam prihvatila nakon pismene saglasnosti prof. Stojkovića. Doktorirala sam iz oblasti matičnih ćelija pod mentorstvom prof. Stojkovića, bila na usavršavanju u Engleskoj u Newcastle, napisala knjigu iz iste oblasti, specijalista sam imunologije i u proceduri za dobiljanje subspecijalizacije iz Kliničke genetike. Nisam ni SNS ni bilo čiji drugi pripadnik osim nastavnik Fakulteta. Da moje delo i ime ne bi bilo izvgrnuto ruglu, podnela sam ostavku što možete proveriti na sajtu Fakulteta kao i moj CV. S poštovanjem prof. dr Biljana Ljujić

Dr.-ing.

, svaka Vama cast na ponasanju vezanim za ovaj "slucaj". Ako je Vas mentor svojevoljno podneo ostavku na funkciju sefa katedre, onda bi ste Vi bili najbolji nastavljac njegove naucne misli. A ako je prof. Stojkovic bio primoran na taj cin, Vasa ostavka je tim pre uzviseni cin.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Udes u Zrenjaninu - posle sudara auto završio u bašti kafića, troje povređenih 12:58 h

12:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mandić Rigonat: Kosovo je alibi za sve propale politike, od SFRJ do danas 12:47 h

12:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Odbornik Niške inicijative muzikom s razglasa "dočekao" radnike Gradske uprave 12:19 h

12:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Blic: Subotički Koperfild - Laban naglo uvećao imovinu sa mesta gradonačelnika 11:54 h

11:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dačić u Vašingtonu: Ugroženost srpskog naroda, crkve i nasleđa na Kosovu 11:52 h

11:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mame su zakon: Ministar pokušava "trikovima" da oduži izmene i dopune zakona 10:47 h

10:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dva kukasta krsta iscrtana na leskovačkom keju 10:37 h

10:37 h  |  Vesti

loader