Prvo idu etikete - "izdajnici", pa onda pretnje - "bićete uništeni", pa onda...

Prvo idu etikete - "izdajnici", pa onda pretnje - "bićete uništeni", pa onda...

Izvor: N1

Na adrese više organizacija civilnog društva u Beogradu u četvrtak je stiglo preteće pismo u kome se navodi da je "namenjeno svim izdajnicima i izrodima srpskim". Organizacije koje su primile pretnje navele su da uzrok vide u etiketiranju tih organizacija kao "izdajničkih".

“Izdajnici, skotovi, izrodi, kopilad, satanisti, masoni, komunisti okrvavljenih ruku - sud i kazna stići će sve bezbožnike i zločince“ - kako biste se osećali da je na vašu adresu stiglo pismo u kome se baš vama poručuje upravo to, i u kojem se dodaje:

"Napustite ove krajeve i oblasti Kraljevine Srbije, od izvorišta Save do Grčke, od Jadranskog mora do Rumunije, najkasnije do Đurđevdana. U suprotnom bićete uništeni od prvog do poslednjeg."

sonja stojanović gajić Izvor: N1

Takva pisma stigla su prethodnih dana na adrese više uglednih organizacija civilnog društva, među kojima su Jukom, Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske incijative, Helsinški odbor, Beogradski centra za bezbednosnu politiku...

“U ovoj atmosferi u kojoj ne postoji prostor za dijalog unutar instistucija, u kojoj bilo ko ko drugačije razmišlja, nije neistomišljenik, suparnik ili takmac u debati, već izdajica, lako je da pojedinci ili grupe napadnu te koji se predstavljaju kao drugačiji“, upozorava direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Sonja Stojanović Gajić.

Svim targetiranim organizacijama zajednički je – beskompromisan i kritički odnos prema vlastima. Zbog toga, u ovom potezu sociolog Ratko Božović vidi baš prste vlasti. Kako kaže, u društvu je već stvorena atmosfera nekažnjivosti, a civilni sektor je izložen nasilju kako bi bio marginalizovan.

"Vidim napredovanje u nazadovanju, vidim to kao jednu prevarologiju", kaže Božović.

ratko božović Izvor: N1

Božović kaže da država stvara privid demokratije, kroz osnivanje takozvanih GONGO organizacija – provladinih nevladinih organizacija koje služe da opravdaju postupke vlasti pod plaštom neutralnosti. I zbog toga im civilno društvo smeta.

“Imamo nevladine vladine organizacije. Dakle sada se simulira da postoji taj čitav sektor civilnog društva, i to na način kako je uspostavila drzava, prema tome, po tome kako se finanisira, kako se pomaže, kako se prave, onog trena kada je neophodno da se stvori iluzija da postoji jedan demokratiski oblik vladavine, dakle prisustvo samog društva u okviru same države, onda se prave i te organizacije, zbrda zdola, potpuno bez osnova i razloga, ali one imaju ambiciju da pokažu da postoji nešto što suštinski ne postoji”, upozorava Božović.

Ipak, odgovore na pitanja ko preti i izlaže nasilju pripadnike civilnog sektora uglavnom nismo dobili, pa su nerazjašnjene ostale pretnje grupi nevladinih organizacija ili vandalizam i pretnje koje je godinama trpeo izvršni direktor Beorgadskog centra za bezbednosnu politiku.

milan antonijević Izvor: N1

 Živimo u društvu koje neguje nekažnjivost od 90-ih do danas, ocenjuje Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo Srbije.

“I to mora zabrinuti, kako one koji se bave ljudskim pravima, a mnogo više one koji su na čelu države, u parlamentu gde se takve slične osude veoma često dešavaju, tako i u Vladi, na kraju i u pravosuđu koje mora staviti tačku na ovakve slučajeve“, poručuje Antonijević.

Ministartvo pravde i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudili su pretnje, koje su prijavljene policiji, od koje zavisi da li će i ostati da vise u vazduhu ili će biti pokrenuta istraga koja bi mogla da ima epilog na sudu.

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovana

Sve su to logoreični radikalski talasi.

Mihajlo

Obavestiti OEBS, zapadne ambasadore, sve bezbednosne institucije

Mile

Klasicna, Vuciceva, novoradikalska retorika...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kesić: Nije mi čudno da neko želi da je utuli, moramo da zapnemo #DaSeVidiN1 16:58 h

16:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vazduh u Beogradu po gradskoj aplikaciji zagađen, po AirVisualu vrlo nezdrav 16:43 h

16:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Veliki broj građana i javnih ličnosti pridružio se inicijativi #DaSeVidiN1 16:14 h

16:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

DW: Da li Austrija vraća migrante u Srbiju? 14:08 h

14:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Novom danu o korona virusu, gosti i dvojac "Marka žvaka" 13:39 h

13:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Vesićev plan za čistiji vazduh samo krizni marketing 13:29 h

13:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Godfri: Razočaran sam odlukom dela opozicije da bojkotuje izbore 13:14 h

13:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gosti N1: Demokratija u opadanju, vlasti sve manje stalo da održava privid 12:38 h

12:38 h  |  Vesti

loader