Le Courrier des Balkans: Gde su države Balkana 20 godina nakon "evropeizacije"

Le Courrier des Balkans: Gde su države Balkana 20 godina nakon "evropeizacije"

Le Courrier des Balkans: Gde su države Balkana 20 godina nakon "evropeizacije" Izvor: N1

Autoritarni i "lažno stabilni režimi", nepostojanje stvarne slobode medija, pravne države, nezavisnosti sudstva, neomogućavanje ljudskih prava i masovni odlazak građana sa Balkana, ishod je dvadesetogodišnje "evropeizacije" jugoistočne Evrope, zaključak je konferencije koju je organizovao "Le Courrier des Balkans" u Kući Evrope u Parizu.

Novinari jedinog frankofonog medija koji prati političku scenu na Balkanu okupili su, povodom dvadesetogodišnjice od svog osnivanja, stručnjake i analitičare specijalizovane za zemlje regiona na konferenciji pod nazivom "EU - Balkan: oči u oči dvadeset godina".

Stanje medija u Srbiji stiže na niži nivo nego za vreme režima Slobodana Miloševića

Florijan Biber

Učesnici panela o ishodu "evropeizacije" Balkana, Adnan Ćerimagić (ESI), Srđjan Cvijić (Open Society), Simon Ilse (Fondacija Boll) i Florijan Biber (Univerzitet u Gracu) zaključili su da se balkanske zemlje kandidati nalaze dalje od ulaska u Evropu nego što je to bio slučaj pre dvadeset godina.

Odgovorne su, ipak, obe strane: politički lideri koji želju za integracijom u Evropsku uniju ne pokazuju u praksi, a i sama EU koja je zbog unutrašnjih problema usporila proces pridruživanja država kandidata. 

"Političari obećavaju ulazak svojih zemalja za četiri do pet godina već poslednjih dvadeset godina, ali ono što je možda moguće, u najboljem scenariju, je priključenje Srbije za pet, šest godina", rekao je Florijan Biber sa austrijskog Univerziteta u Gracu. On je skrenuo pažnju i na lažno stabilne režime koji sebe nazivaju demokratskim, a sa druge strane u praksi ne čine nista. Kao primer za to Biber navodi stanje medija u Srbiji "koje stiže na niži nivo nego za vreme režima Slobodana Miloševića".  

Građanski protesti - nada za promene

Adnan Ćerimagić osvrnuo se na sve veći broj građanskih protesta širom Balkana i dodao da bi Brisel, kada vidi da građani nemaju poverenje u svoju vlast i policiju "morao da dođe i kontroliše istrage koje su u interesu građana ako oni već nemaju poverenje u svoje institucije".

Ilse i Biber takođe su se osvrnuli na značaj protesta u Srbiji, a posebno na njihovu decentralizaciju i širenje van većih gradova Srbije.  

Predstavnik Fondacije Heinrich Boll u Beogradu, Simon Ilse, smatra da ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao ni opozicija ne mogu da rekonstruišu put ka Evropi. "Nije dovoljno samo biti protiv nečega" njegova je kritika trenutne opozicije "koja se sastoji od stranaka koje nemaju veze jedna sa drugom". On kao "treći put" navodi lokalne pokrete koji izlaze sa konkretnim rešenjima, a kao primer navodi građanski pokret "Ne davimo Beograd".  

Budući izazovi jesu vraćanje poverenja građana u Evropu i njene institucije, veće interesovanje EU za zemlje Balkana i implementacija evropskih vrednosti u državama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju.  

"Poverenje u kompromis izgubljeno je, jer je autoritarna politika u modi, čak i u pojedinim državama Evropske unije, pa se sve češće govori o "balkanizaciji" Evrope, a ne o "evropeizaciji" Balkana, i Evropa mora da se suoči sa tim pitanjem, zaključak je ovog panela.                    

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Tapkaju u mestu....eto gde su

Zaklina.

Uglavnom "osisane"😎

Sumadinac_Kg

Mentalno i dalje na bliskom istoku.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Čučković: Predložićemo da se novi most zove Most prijateljstva Đinpinga i Vučića 10:16 h

10:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ćebić: Vučić voli strancima da pokazuje naslovnu "Vremena" sa Jugoslavom Ćosićem 09:58 h

09:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Drecun: Cilj humanitarne katastrofe na Kosovu je izazivanje sukoba sa Srbima 09:45 h

09:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đokica Jovanović: Sa padom popularnosti SNS-a raste agresivnost režima 08:54 h

08:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radonjić: Vučićeva poruka - ponizi se, spoznaj istinu partije i postani normalan 08:33 h

08:33 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kfor: Nema opasnosti od humanitarne krize na severu Kosova 08:25 h

08:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mijač: Sistem organizovan da uništi sve što je kulturno 08:12 h

08:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvara poglavlje 9 u pregovorima o članstvu u EU 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

loader