Rektorka: Oformljena komisija za doktorat Siniše Malog, izveštaj na proleće

Rektorka: Oformljena komisija za doktorat Siniše Malog, izveštaj na proleće

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je, gostujući na N1, da je oformljena komisija za preispitivanje originalnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog i da ona ima rok od 60 dana da donese izveštaj. Na proleće ga možemo očekivati, videćemo šta će biti sadržano u njemu, dodala je.

Građanske proteste koji se održavaju već nedeljama u mnogim gradovima zemlje do sada je podržalo 1.435 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ono što je sigurno, tom broju je doprinela i izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je na N1 izjavio da tu nema ozbiljnih imena.

Na tu izjavu je reagovala i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, koja je navela da ličnost svakog člana univerzitetske zajednice mora uvek biti poštovana u skladu sa ustavnim i zakonskim jemstvima integriteta, dostojanstva i prava na privatnost.

Komentarišući u Danu uživo reakciju profesora i podršku protestima, rektorka kaže da je veoma važno da se jasno definiše šta je uloga univerziteta u društvu, kao institucije od nacionalnog značaja i koja je naophodna da bi se postigao odgovarajući nivo obrazovanja u našoj zemlji, koji, kako kaže Popovićeva, još nije dovoljno visok. Radi se o instituciji koja treba da stvara odgovorne građane i građanke i koja je plodno tlo za ljude koji žele da preispituju prostor i vreme u kom žive, dodaje.

Iako je jasno definisano propisima kakvo je delovanje unutar univerziteta, gde nema politike, pravo pojedinca i pojedinki je da mogu javno da izražavaju svoje mišljenje i upravo je to ono što se dešava sada, učešćem građana u protestima, navodi Popovićeva.

Upitana o izjavi ministra Šarčevića, kaže da smatra da je ona nesrećna i konstatuje da je svakako povredila deo akademske zajednice. "Napravljeno je jedno zaoštravanje koje nikome nije potrebno, a naravno mi živimo u demokratskom društvu i svako mišljenje pojedinca je važno, i ne smemo da prenebregnemo mišljenje pojedinaca i pojedinki u našem društvu", istakla je gošća N1.

Ono što svakako podržavam je pravo da se izrazi svoje mišljenje i pravo da se iskaže neslaganje sa aktuelnom politikom, dodala je.

Univerzitet je, ističe rektorka, opredeljen za jačanje institucija sistema, a stručna znanja koja postoje na univerzitetu imaju ključnu ulogu i posao univerziteta je da ukaže gde te institucije još nisu razvijene i kako bi trebalo da budu  osnažene.

Mislim da glas akademske zajednice nije dovoljno uticajan, kaže. Dodaje i da studenti imaju pravo da iskažu svoje mišljenje, jer su oni punoletni članovi ovog društva. Nastavnička zajednica je ovog puta podstakla studente da iskažu svoje mišljenje, navela je.

Govoreći o studentima koji su se pridružili protestu, kaže da je to "glas mladosti i nestrpljenja koji želi da vidi promene odmah, i koji ne želi da provede preveliki deo svog života u čekanju". Kao važno ističe pitanje gde oni vide sebe za pet godina. Odliv mozgova je kompleksan društveni problem, kaže rektorka koja naglašava da je potrebno povećanje mogućnosti zapošljavanja mladih svih nivoa obrazovanja. Univerzitet kroz obuke može da olakša pristup preduzetništvu, potrebna su određena rešenja, ali univerzitet sam ne može da reši taj problem, već zajedno sa vladom, kaže Popovićeva. Ona napominje da je organizovano telo koje je organizovalo Ministarstvo rada, a koje će pokušati da nađe rešenje. Mislim da se radi na tome, da li smo krenuli na vreme ili kasnimo - brojke su prilično alarmante, dodala je. "Mislim da je bojazan naših mladih kolega je opravdan".

Ministar rada Zoran Đorđević predstavio je juče novoformirani Koordinacionog tima za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija da promeni ekonomske okolnosti kako bi sprečili ljude da ne odlaze iz zemlje, a i vratili one koji su otišli.

Rektorka kaže da to telo u svom sastavu ima predstavnike iz različitih segmenata društva i znatan broj eksperata i predstavnike iz univerziteteske zajednice i da će sigurno biti predložene određene mere, ali je ono što zabrinjava - koliko je vremena potrebno da mere počnu da daju rezultate i kolika su sredstva neophodna da se ulože u njih.

"Mislim da nema nikakvih brzih rešenja i da je to ono što čini mlade ljude nestrpljivim i oni ne žele da čekaju, mislim s  pravom ne treba da čekaju", navodi Popovićeva.

Ove generacije, kaže, žive u vremenima kad istitucije ne ispunjavaju svoje funkcije i s pravom očekuju osnaživanje institucija sistema i ako tih razočarenja ima i previše - oni se lako opredeljuju za odlazak. Pogotovo što im se nude razne mogućnosti u drugim zemljama sveta, kojima je teško odoleti, dodaje.

Na pitanje koji bi bili razlozi za ostanak, kaže da je kvalitet života u odnosu na mnoge zemlje dobar i da nigde nije bolje nego u sopstvenoj zemlji, ali uz odgovarajući životni standard i uz očekivanje da za kvalifikacije koje ste stekli radite i odgovarajući posao. I to je ključno očekivanje mladih ljudi, naglašava.

U budžetu za 2019. godinu više je novca opredeljeno za vojsku nego za obrazovanje. "Obrazovanje, nauka i kultuura su bili relativno skromni u svakom budžetu, tako da mogu samo da kažem - ništa se ne menja", navela je, upitana o tome.

Rektorka je ispričala da se dosta radi na internacionalizaciji univerziteta i po pitanju dolaska stranih studenata, da tu imaju podršku Ministarstva prosvete, naročito što se tiče administrativnih barijera, ali navodi da akademsk zajednica mora da bude fleksibilnija. Potrebno je da se otvori veći broj studijskih programa na engleskom, naročito na master studijama, ističe. Rektorka kaže da je interesovanje stranih studenata prilično veliko, i veće nego što su u ovom trenutku kapaciteti.

Prenela je da je pred Rektorski savet, na čijem će čelu biti, postavljeno pitanje izjednačavanja položaja državnih i privatnih univerziteta i da su se dogovorili da će praćenje kvaliteta biti zajednički imenitelj. Kaže da praćenje kvaliteta visokog obrazovanja, kroz jasno definisane indikatore i kroz veću transparentnost rada svih, suzbija segmente koje možemo nazvati sivom zonom - lažne diplome, sporni doktorati itd. "I već postoje razne delatnosti, vidovi iskazivanja rezultata visokog obrazovanja koji minimiziraju takve pojave".

POVEZANE VESTI

Komentari (51)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Zar doveka da imamo ministre ciji doktorati moraju da budu pod upitnikom? Zar nemamo dovoljno autenticnih domtora nauka? Manite me cirkusa!

Goran1

Ako zelis da sakrijes nesto ili da ublazis katasrofu i kriminal, formiraj komisiju.

Ceca

Zašto samo On? Kad je već data inicijativa neka se provere i sve ostale diplome i doktorati!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stari savski most nije ruglo za uklanjanje - sve glasnije najave njegove odbrane 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nova ministarstva u Vladi, stari problemi za građane Srbije 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici raspravljali o novim ministarstvima, novi predsednik gotovo neprimetan 19:22 h

19:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ne davimo Beograd: Nedopustivo da se Košutnjak zapusti i ustupi investitorima 18:52 h

18:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Grenel: Vašingtonski sporazum se sprovodi, Trampova administracija radi na tome 18:42 h

18:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Šumadijskom okrugu 38 novozaraženih, među njima i sedmogodišnja devojčica 18:08 h

18:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Petković: Pokrajine ne mogu biti članice Ujedinjenih nacija 16:51 h

16:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici o ministarstvima: Imamoviću smeta hitan postupak, Đukanoviću mediji 16:31 h

16:31 h  |  Vesti

loader