Kasni se sa ispravkom zakona, a pojedine porodilje primaju samo 300 dinara

Kasni se sa ispravkom zakona, a pojedine porodilje primaju samo 300 dinara

Izvor: N1

Ne prestaju kritike na račun usvojenog Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Na osnovu odredbi, između ostalog, pojedine žene na porodiljskom bolovanju od države dobijaju manje od hiljadu dinara mesečno. Iako su predstavnici Vlade rekli da će propusti u zakonu delimično biti ispravljeni početkom godine, to se još nije dogodilo.

Uveliko je ušla u deveti mesec. Tokom trudnoće Mileni Jovičić, kaže, ništa nije palo tako teško, koliko problemi koje su joj napravili poslodavac i država. Iako se nadala da ispunjava sve uslove za dostojanstvenu naknadu, koverta sa novcem koja joj sleduje dok je na porodiljskom bolovanju biće prilično tanka.

"Ja sam radila skoro dve godine preko omladinske zadruge i kada je nastupio na snagu ovaj novi zakon, ja sam tad saznala da omladinska nije plaćala porez i doprinose za mene, tako da meni te plate koje sam primala preko omladinske neće ulaziti u prosek, kao što je navedeno za javnost. Prijavljena sam u nekom trećem mesecu trudnoće i morala sam da radim do osmog meseca, što znači da ću ja, za tih pet meseci koliko sam primala platu, moja naknada na porodiljskom će iznositi oko 8.000 dinara", kaže Milica Jovičić.

Ako se potrepštine za bebu prenesu na papir, računica pokazuje da je na mesečnom nivou potrebno znatno više novca.

"Eto, ja bih pitala ministre da li mesečno mogu da izdrže sa 8.000 dinara primanja? To ne može da pokrije, pogotovo s malom bebom koja će tražiti baš dosta, što se tiče i pelena i odeće i hrane i svega", dodaje Jovičić.

Niske zarade pojedinim trudnicama sleduju upravo zbog izmena zakona. Predviđeno je da pravo na punu naknadu  imaju one žene, koje su pre otvaranja trudničkog bolovanja bile u radnom odnosu punih 18 meseci. Mlade majke koje su se tek zaposlile osuđene su na drastično niska primanja.

"Mi i dalje dobijamo od mama rešenja na 300 dinara, platu na porodiljskom 100 dinara", priča Jasmina Mihnjak s portala "Bebac".

Uvredljivo niske zarade, između ostalog, teraju i žene s rizičnim trudnoćama na izbor - ili da rade i ugroze zdravlje deteta ili da ostanu praznog džepa, poručuje narodna poslanica Tatjana Macura. Kaže da država na ovaj način pokazuje da ne štiti trudnice, već sebe.

"Što se tiče samih nadoknada i tog pravilnika, apsolutno ništa nije menjano od trenutka od kada je zakon stupio na snagu, 1. jula 2018. godine", navodi poslanica Tatjana Macura.

Menjanje pojedinih delova zakona trebalo je da usledi u januaru, kao je prvobitno bilo najavljeno. Međutim, ministarka za populacionu politiku kaže da je sve u fazi pripreme i da se razmatra finasijsko rešenje za žene koje su najviše ugrožene novim odredbama.

"Finansijski je rađen predlog tih izmena i dopuna, koji sada ide na analizu pojedinih ministarstava i tu je bio i predstavnik Ministarstva finasija koji je zapravo bio zadužen za taj deo, ali definitivno ministri za finasije i za rad i socijalnu politiku moraju sesti i predlog zakona predložiti Vladi, koji Vlada treba da usvoji, pa da dalje ide u dalju skupštinsku proceduru", kaže Slavića Đukić Dejanović, ministarka zadužena za populacionu politiku.

Narodna poslanica Tatjana Macura sumnja da će zakon biti menjan.

"Još nije došao nikakav predlog od strane Vlade Srbije u skupštinsku proceduru i mi ne verujemo da će i, čak kada dođe, on biti sa suštinskim izmenama, već naslućujemo, prema onome što su do sada bile najave, da će to uglavnom biti neke kozmetičke izmene", smatra Macura.

Svoje nezadovoljstvo trudnice i porodilje su opet rešile da iskažu na ulici. Zbog toga su najavile protest za 24. februar ispred Vlade.

POVEZANE VESTI

Komentari (53)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tennis krmača

Što se ove porodilje stalno bune kao da su one i njhova deca najvažnije.Ima prečih stvari,treba namiriti Dodika,Kiplajt,Vučićeve izlete sa sendvičima....pa šta ostane njima i deci.

Posh

Divim se svakoj ženi koja se usudi da rađa na ovim prostorima i pod ovakvim okolnostima. Kapa dole za hrabrost. Dosta tih žena ubrzo postaju samohrane majke, jer očevi čim malo finansijski zagusti beže kroz prozor. Pronađite rešenje za ovaj gorući problem. Nisam majka, ali redovno se susrećem sa ovakvim slučajevima.

Urban

Ovako se SNS bori za natalitet. Za to vreme placamo Tomi Nikolicu pre luksuznu vilu, Placamo novogodisnju rasvetu 3 miliona evra, fontane... I neki ovo zovu patriotizam.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vlasnik vozila zapaljenih u Lešku otet i pretučen, osumnjičeni u bekstvu 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Predstavnici Radne grupe za Poštu na sastanku u Vladi 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Raste broj migranata u Srbiji, ponovo otvoren kamp u Preševu 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte: Istrajaćemo, od Stefanovićevih obećanja ispunili su samo dva 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Medijsko sklonište otvoreno u Vranju 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Predstavnici "Jedan od pet miliona" razgovarali sa evroposlanicima o izborima 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić posle razgovora s evroposlanicima: SZS ostaje pri bojkotu 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovač Cerović o odluci Senata BU: Važno sačekati reakciju vlasti 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Vesti

loader