Vlada Srbije: Gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva

Vlada Srbije: Gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva

Vlada Srbije: Gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva Izvor: TANJUG/ KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

U Srbiji su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i smanjena je stopa rizika od siromaštva, ali su rezultati u toj oblasti, i pored vidnog napretka, daleko od željenih, istaknuto je na predstavljanju Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017, saopštila je Vlada Srbije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je prisustvovala sastanku, naglasila je da podaci iz trećeg kvartala 2018. godine pokazuju da je stopa nezaposlenosti 11,3 odsto i dodala da je cilj vlade da ona bude jednocifrena.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije primenila niz mera u cilju smanjenja siromaštva, a to su pre svega borba protiv sive ekonomije, povećanje penzija i minimalne cene rada.

"Ono što je najvažnije je da su te mere dale konkretne rezultate. Danas možemo da kažemo da je stanje bolje nešto je bilo, što nas obavezuje da nastavimo u istom pravcu sa još više energije, jer stvari očigledno mogu da se promene", istakla je premijerka.

Predsednica vlade posebno je izdvojila i reformu sistema socijalnih davanja, istakavši da ubuduće treba bolje sagledati koje su potrebe gradjana, jer država u te svrhe izdvaja dosta sredstava.

Brnabić je takodje izdvojila i reformu obrazovnog sistema, uključujući inkluzivno obrazovanje.

Predstavljanju izveštaja prisustvovao je i ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge, koji je rekao da Švajcarska podržava Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva od njegovog formiranja pre deset godina.

Dodao je da Švajcarska ostaje pouzdan partner Srbiji u reformama ka inkluzivnijem društvu, za dobrobit svih gradjana.

Ambasador Švajcarske je istakao da je važno da se unapredi institucionalna saradnja u oblasti socijalnog uključivanja na svim nivoima, uključujući saradnju centralnih i lokalnih vlasti i zaključio da civilno društvo treba da ima važnu komplementarnu ulogu u tom procesu.

Menadžerka Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Dragana Jovanović Arijas rekla je da su u procesu konsultacija za izradu Izveštaja bili su uključeni predstavnici vlade, Narodne skupštine i drugih institucija na nacionalnom i lokalnom nivou, civilnog društva, socijalnih partnera, naučnih i međunarodnih institucija, nezavisni eksperti i ekspertkinje kao i šira javnost.

Izveštaj obuhvata period od 2014. do. 2017. godine i sadrži pregled zakonskog, strateškog i institucionalnog okvira relevantnog za procese socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva, analizu trenutnog stanja u relevantnim oblastima, pregled realizovanih mera i programa, zaključke i osnovne pravce delovanja za naredni period.

Podršku u izradi Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji, koji je vlada usvojila 27. decembra 2018. godine, kao i celokupnom procesu socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva pruža Vlada Švajcarske u okviru projekta "Podrška unapredjenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji", faza tri.

POVEZANE VESTI

Komentari (105)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rodoljub

Veće laži i gluposti u životu nisam čuo ni video. Pa Srbija je po kvalitetu življenja običnog naroda dotakla dno dna u Svetu. Ja nisam u Beogradu, već malo dalje. Gde god se okrenem oko sebe samo jad i beda. Tačno je da u Srbiji ima i enormno bogatih ljudi. A to su uglavnom kriminalci, lopovi, članovi SNS, Dačić i bulumenta oko njega, kao i oni koji imaju tetke u Kanadi. Običan i pošten narod jedva preživljava. Bez obzira dali su lekari, profesori ili radnici. Posebno ovi poslednji koji su zaista na ivici egzistencije i žive u nevidjenoj bedi i siromaštvu.

Shljlivciga

AHAHAHAHHAHAHAHAHAHAH, NE!!! Opet sam mislila od ZVANICHNE vesti da je Njuz.net. o Srbijo... Posle ovakvih vest, kako chovek da im ne pozeli da budu ozbiljno kaznjeni za sva nedela i neistine i gluposti. Sram da Vas bude predsednice vlade! Stid i sram!!!

Ledolomac

Hajde, premijerko da ja tebe provedem kroz moj kraj i da obidjemo sve kontejnere i njihove stalne posetioce...Šta kažeš, a?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Član Lokalnog fronta, posle kampanje tabloida, i saslušan zbog tvita 19:24 h

19:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladić ubijen u naselju Beverli Hils u Nišu 18:41 h

18:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNICEF: Polovina mladih u Srbiji smatra da muškarci i žene nemaju jednaka prava 18:30 h

18:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Jovanjica" imala dozvolu za industrijsku konoplju, u staklenicima nađen kanabis 18:28 h

18:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Matić: Zaštititi novinare N1, napadi na medije nisu periodična stvar, neće stati 18:26 h

18:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Čomić: Deklaracija "Za evropsku Srbiju" je politika DS, ne pravimo novu stranku 18:07 h

18:07 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija 360 stepeni: Analiza odluke Odbora o doktoratu Siniše Malog 17:30 h

17:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović u Moskvi, zaključena dva sporazuma s Rusijom u oblasti bezbednosti 17:05 h

17:05 h  |  Vesti

loader