Viši sud u Novom Sadu preinačio presudu o vraćanju iznosa umanjene penzije

Viši sud u Novom Sadu preinačio presudu o vraćanju iznosa umanjene penzije

Viši sud u Novom Sadu preinačio presudu o vraćanju iznosa umanjene penzije Izvor: Shutterstock

Viši sud u Novom Sadu preinačio je prvostepenu presudu po kojoj je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje bio obavezan da penzioneru J. M. iz Bačke Palanke nadoknadi iznos umanjene penzije.

U oktobru prošle godine Osnovni sud u Bačkoj Palanci doneo je prvu takvu presudu u Srbiji. Njihova odluka glasila je da je Republički Fond PIO, Filijala u Bačkoj Palanci, dužan da tužiocu isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. sa pripadajućom kamatom.

U obrazloženju presude tada su naveli da je "po stanovištu suda tuženi bio dužan da svim korisnicima pa i tužitelju kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku". Takođe i da je ovakvo umanjenje penzije u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonom o opštem upravnom postupku.

Obrazlažući svoju konačnu odluku, drugostepeni organ, novosadski Viši sud, navodi da nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada PIO Fonda koji je tužen u ovom sporu.

"Zato što je do isplata umanjenih penzija došlo na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji Zakon je bio obavezujuć za primenu, pa je tuženi PIO Fond bio dužan da postupa u skladu sa ovim Zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzije koje tužilac smatra 'pripadajućim', odnosno 'isplaćenim'", navode u Višem sudu za N1.

Sud je naveo i da je pomenutim Zakonom predviđeno da će se prilikom isplate, iznos penzije čija visina je već bila utvrđena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, procentualno umanjiti, tako da je tuženi PIO Fond u svom radu zapravo samo primenjivao Zakon po kome je on bio i ovlašćen, a ujedno i obavezan.

"Prilikom odlučivanja cenjena je činjenica da je taj Zakon - Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija u spornom periodu bio na pravnoj snazi u Republici Srbiji, dakle važio je, s obzirom na to da je Rešenjem Ustavnog suda Republike Srbije broj IUz-531/2014 od 23. septembra 2015. godine bila odbačena inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti", dodaju u Višem sudu.

POVEZANE VESTI

Komentari (36)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kostantin

Šta reći , banda hohštaplera . Gleda sve On , platićete banditi , kad tad . Gotov je . Vidimo se u subotu . Inače predlog da se protesti počnu održavati i svake srede je po meni odličan i ispravan . Posle toga počinje totalni Bojkot .

GIZMO

SRAM VAS BILO, ali i svi vi korumpirani i prodati jednom ćete doći pod udar nekih boljih, slobodnih i nezavisnih sudova.

Duke

Treba napomenuti da je Ustavni sud odbacio mogucnost ocene tog zakona sto ga pravno ne cini obavezujucim jer je tim odbacivanjem ostavljeno da se slobodno tumaci da li zakon jeste ili nije suprotan Ustavu. Da je sud odlucio da zakon nije u suprotnosti sa Ustavom,bilo bi drugacije. Ovo samo znaci da se sutra moze doneti i neki drugi nizi pravni akt koji ce nekim cudom biti iznad Ustava.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vojni i policijski sindikat kreću s protestima ako ne dobiju odgovor premijerke 19:31 h

19:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesićevo obećanje logorašici: Zajedno ćemo prošetati kroz memorijalni centar 19:15 h

19:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Vučić može da nas pohapsi i pobije ili da pristane da pregovara 19:10 h

19:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ko je ubio Olivera Ivanovića - optužbe se nižu, a odgovornost prebacuje 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član stručnog tima: Nisam siguran da je vlast spremna za otvoren razgovor 18:30 h

18:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS: Nema odustajanja, tri protesta u naredne dve nedelje 18:15 h

18:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Kragujevcu i Kraljevu počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti 18:00 h

18:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otpušteni radnici paraćinske staklare zamrzli štrajk glađu 17:54 h

17:54 h  |  Vesti

loader