Transparentnost: Plan za Poglavlje 23 ne donosi rešenje ni za jedan problem

Transparentnost: Plan za Poglavlje 23 ne donosi rešenje ni za jedan problem

Transparentnost: Plan za Poglavlje 23 ne donosi rešenje ni za jedan problem Izvor: N1

Transparentnost Srbija je ukazala da nacrt revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava) pregovora Srbije i EU, koji je trenutno na javnoj raspravi, ne donosi rešenje ni za jedan problem zbog kojeg je dosadašnja realizacija ovog plana bila neuspešna.

"Akcioni plan pisan za Poglavlje 23, pisan pre četiri godine a usvojen aprila 2016, predstavlja glavni planski dokument Srbije za unapređenje borbe potiv korupcije, pravosuđa i ljudskih prava", navodi se u saopštenju TS i podseća da je ta organizacija argumentovano kritikovala taj dokument u doba pisanja i davala predloge za poboljšanja. 

Tada je, kako je navedno u saopštenju, ukazivano da svrha aktivnosti, odnosno šta se treba postići izmenama zakona ili spovođenjem obuka, nije dovoljno precizno određena, da neka bitna pitanja nisu obuhvaćena planom i da ne postoji sistem odgovornosti za neispunjavanje obaveza, ali i da su pokazatelji uspešnosti bili postavljeni neprecizno, što ostavlja prostor za manipulacije u tumačenju da li je Srbija ispunila tražene standarde za ulazak u EU. 

"Zbog tih nedostataka pribojavali smo se da će ovaj plan biti samo formalno sproveden, a da to neće doneti suštinski napredak u borbi protiv korupcije. Ishod je, za sada, još gori, jer nisu popravljene čak ni norme važnih zakona a kamoli njihova primena", istakla je TS. 

Ocenjeno je da nisu poboljšani zakoni o Agenciji za borbu protiv koprupcije, finasiranju partija, javnim nabavkama, slobodnom javno-privatnim partnerstvima, iako su rokovi istekli pre nekoliko godina.

"Umesto da uradi temeljnu reviziju Akcionog plana i osmisli aktivnosti koje bi mogle da poprave stvarno stanje stvari tokom EU integracija Srbije, Ministarstvo pravde je iznelo na javnu raspravu tekst koji umanjuje pojedine neispunjene obaveze državnih organa", piše u saopštenju TS. 

Ukazano je da i revidirani Akcioni plan za Poglavlje 23 donosi lošija rešenja od postojećeg teksta jer je, između ostalog, predloženo da se menja sastav Saveta za borbu protiv korupcije, uključivanjem predstavnika ministarstava, izmene propisa o javnim nabavkama planirane su zbog uslađivanja sa EU pravilima, a ne zbog boljeg nadzora, a na neodređeni rok se pomera konačna odluka o uvođenju krivičnog dela "nezakonito bogaćenje". 

Kao dobru novinu u Akcionom planu TS je ocenila nameru donošenja nove antikorupcijske strategije i sektorskih strategija za pojedine oblasti.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SM

Ovi stvarno misle da su ljudi iz inostranstva naivni i da ih mogu tek tako vozati. Ovaj izveštaj je još jedan primer zašto nam je potrebna EU - da nadgleda i drži pod kontrolom institucije u Srbiji.

jaaaaaaaaa

EU je potrebna zbog nekih drugih stvari.

Bella75

Ala će perje da pršti!!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Reakcije stranaka na zaključke: Od dobre polazne osnove do "šargarepe" 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kamion udario i usmrtio ženu na Zrenjaninskom putu kod Kovilova 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić: Svesna sam problema odlaska mladih, ali ima i onih koji se vraćaju 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tužilaštvo traži produženje pritvora za uhapšene u slučaju "Jovanjica" 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević predao ključeve Omladinske prestonice Evrope gradonačelnici Amijena 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Opozicioni protest u Novom Sadu uz koškanje sa obezbeđenjem 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Makedonski državljanin osumnjičen u slučaju "Prvi partizan" pušten iz pritvora 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurti za DW: Mi nemamo teritoriju koju bismo mogli da damo Srbiji 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Vesti

loader