Radić: Pamtimo bombardovanje, ali postali smo okruženi NATO članicama

Radić: Pamtimo bombardovanje, ali postali smo okruženi NATO članicama

Balkan je odavno simbolički progutan u mapu NATO-a, a Srbija već godinama živi u okruženju NATO članica ili onih koje to treba da postanu, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić. Iako se, čitajući neke medije, stiče utisak da se Srbija "graniči s Ruskom federacijom", činjenica je da naša zemlja ima odličnu saradnju s NATO-om, dodao je.

Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je ove nedelje u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu. I većina poslanika u grčkom parlamentu glasala je za Pristupni protokol NATO i Makedonije, što je ujedno bila i poslednja etapa grčko-makedonskog dogovora o promeni imena u Severna Makedonija. Kada Makedonija i zvanično postane članica Alijanse, Srbija će postati država na Balkanu, okružena članicama NATO, sa izuzetkom Bosne i Hercegovine.

"Makedonija je želela da bude deo NATO i oni su se vrlo rano, za razliku od ostalih u regionu se opredelili za članstvo. Tamo nekada, dok se vodio onaj žestok rat zapadno od Drine, 1993. godine, tadašnje makedonsko rukovodstvo je jasno zacrtalo taj put i to je rezultat, pre svega, njihove procene da je to jedan od retkih instrumenata koji ih može dovesti do bezbednosne stabilizacije", kazao je Radić u Novom danu.

Naše javno menjenje, koje, dodaje, ima negativan stav o toj organizaciji, uvek bi moglo tu da stavi crtu i kaže - čekajte, pa NATO je donosio primenu sile od Balkana pa do nekih dalekih zemalja, ali je, kako kaže, činjenica da Makedonija ima problem "kako da preživi".

"Etnički konflikt unutar Makedonije je vrlo ozbiljan i njima je pitanje članstva u snažnim međunarodnim organizacijama doslovce - biti ili ne biti. I to je bio njihov vrlo pragmatički motiv. Oni su računali da, ako su deo jedne organizacije kao što je NATO, a to treba da im otvori put i ka Evropskoj uniji, onda će na neki način učiniti te velike i malo manje sile, odgovornima za ono što se dešava kod njih. Bili bi članovi organizacije u kojima su i zemlje koje bi za njih mogle da predstavljaju bezbednosni izazov", kazao je Radić.

Makedonci su, kaže gost N1, uvek bili "najbolji đaci u razredu".

"Ako je trebalo da neko dobije pohvalu iz Brisela, Makedonci su to bili zaslužili, jer išli su, sa svojim ljudima, koji su rizikovali život i zdravlje, u sve misije, Čak i u Irak 2003. godine, kada je NATO kao organizacija, rekao da ne želi da ide, otišli su Amerikanci sa koalicijom vojnih zemalja, a Makedonci su bili deo te koalicije, računajući da su time uspeli da pridobiju Amerikance i njihove najbliže saveznike", kaže Radić.

Prema njegovim rečima, NATO sadrži kao primarne elemente neke koji su identični kao za EU.

"S jedne strane, EU, naročito u slučaju Srbije, uvek njihovi funkcioneri pere ruke i kažu - članstvo u EU nema veze s članstvom u NATO, ali ako pogledate godišnje planove za članstvo zemalja NATO koje su prolazile tu proceduru, najveći deo sadržaja piše - približavanje Evropskoj uniji. Tako da je od Makedonaca tražene recimo, vladavina prava, promene u pravosudnom sistemu, dakle to su neka opšta mesta koja vrede za sve zemlje Balkana, uključujući i Srbiju", kaže Radić.

U jednom trenutku, dodaje Radić, pre svega Amerikanci, ali i vodeće evropske sile, postali su zabrinuli zbog ruskog prisustva na Balkanu.

"I tu je pravi razlog, interes da se ruski politički uticaj, sa svim pratećim elementima, obaveštajnim i bezbednosnim, istisne iz Makedonije, to je bio jedan od primarnih elemenata zbog čega je odlučeno da se Makedonija prima kao 30-ta članica po ubrzanoj proceduri", kazao je Radić.

Radić kaže i da ne postoji uslov da se uđe u NATO da bi se ušlo u Evropsku uniju, ali izuzetaka, kaže, nema među zemljama u tranziciji.

"Mi na javnoj sceni imamo dosta primera s manipulacijama sa zemljama koje jesu ili nisu deo druge organizacije, ali to su zemlje koje su specifične, koje su jako bogate, srećne. Imamo Norvešku, recimo, koja nije deo EU, ali je članica NATO, ali onda navedeno neutralne zemlje koje imaju sjajnu saradnju s NATO, puput Švajcarske, koja učestvuje na zadacima NATO širom sveta i toga se ne libe", kaže Radić.

U takvoj jednoj klimi, dodaje, treba prepoznati situaciju Srbije.

"U kojoj mi zatvaramo oči nad tim da smo odavno, zadnjih par dekada i duže, zapravo okruženi zemljama koje su se opredelile za približavanje evro-antalnskim integracijama i procesima. Ove godine je 20 godina od bombardovanja NATO i da se razumemo, sve zemlje oko nas su dopustile u to vreme da borbeni avioni idu kroz njihove vazdušne prostore", kazao je.

Mi smo već odavno u okruženju članica NATO, ali sad stvaramo sliku da se nešto kao promenilo, dodao je.

"Crna Gora je postala 29. članica, Makedonija 30-ta, BiH čeka akcioni plan za NATO, pa mi idemo u vreme u kojem će dobar deo Srba živeti u NATO, što iseljenika u zapadnim zemljama, što na teritoriji Balkana", kazao je gost N1.

Prema njegovim rečima, nema razloga da se zaboravi šta se desilo 1999, ali dodaje, da je jasno da "ako vodite odgovornu politiku, ne možete da razmišljate u istorijskim kategorijama i pod pritiskom emocija".

POVEZANE VESTI

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

A šta smo dosad radili

Prvo smo istopili svoje naoruzanje! Onda smo promenili kalibre i usaglasili se sa NATO proizvodjacima. E sad smo spremni da kupimo oružje od njih, tj da doživotno placamo NATO americkim firmama harač. Jer čim nešto otplatimo, moraćemo i da zanovimo opremu!

MrkDjok

Pamtimo 17. mart 2004. godine. Koje opravdanje NATO ima za to?

MOSKVA

Radiću! Pamtimo i ko je Bio VLAST tokom Bombardovanja,govorili su da smo jači i da smo pobedili NATO i ŠTA ?. Opet su VLAST i niko i ništa ih NE SPREČAVA. P.S.Mnogi iz Vlasti su tokom 3 meseca bombardovanja,postali BOGATIJI za Stanove,letovali u luksuznim Grčkim (GLIFADA) letovalištu a,dok je običan Narod bio u Skloništima.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Velimir Ilić: Srbiji neće biti bolje dok Đoković ne uđe u politiku 21:10 h

21:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Danas" osudio pretnje Šešelja novinarki tog lista, pozvao nadležne da reaguju 20:52 h

20:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novi dan o izložbi Marine Abramović u MSU, promenama na čelu EU i proširenju... 20:21 h

20:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Elita, plebs, Vučić i reakcije: Ko, zapravo, i protiv koga vodi hajke i harange 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Posle odluke o doktoratu Malog u akademskoj zajednici pljušte kritike i ostavke 19:25 h

19:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Makron u Beogradu: More emotivnih i nekoliko konkretnih poruka 19:23 h

19:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bodrožić: Predsedavajući trebalo da reaguje na Šešeljeve pretnje novinarki 19:21 h

19:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novinarka posle tri godine blaćenja: Ne plašim se ako me i fizički napadnu 18:57 h

18:57 h  |  Vesti

loader