Različiti rezultati analize vode u Zrenjaninu, zabrana korišćenja još na snazi

Različiti rezultati analize vode u Zrenjaninu, zabrana korišćenja još na snazi

Izvor: N1

Mesec i po dana nakon što je fabrika vode u Zrenjaninu počela sa probnim radom, javnosti su predočene prve analize kvaliteta prerađene vode. To su učinili i predstavnici fabrike i nevladnin sektor, a rezultati se u potpunosti razlikuju.

Za to vreme iz Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu napominju samo jedno - zabrana korišćenja vode i dalje je na snazi, već 15 godina.

Kakvog je kvaliteta voda koja izlazi iz fabrike, a kakvog ona koja izlazi iz česmi Zrenjaninaca? Na ova pitanja odgovori se razlikuju. Inicijativa "Zajedno za vodu" objavila je svoju analizu vode za piće. U periodu od 27. decembra do 25. januara nekoliko puta su je nosili na ispitivanje u Institut za javno zdravlje Vojvodine, a rezultat je glasio da nije za upotrebu.

"Uzorkovana voda je uzimana sa česme iz stambenih objekata gde građani žive. Rezultati su bili šaroliki. Ovaj poslednji je bio baš, baš katastrofalan. Gde je arsena bilo duplo više, gde je bilo bora.. znači, hemijski preopterećena voda sa tim stvarima koje ne bi smele da se nalaze u vodi", kaže Dušan Kokot iz Inicijative "Zajedno za vodu".

Na njihovo saopštenje brzo je stigao odgovor - analiza koju je na zahtev predstavnika fabrike vode uradio Zavod za javno zdravlje iz Beograda. Njihov zaključak je da uzorak odgovara sa zdravstvenog aspekta. U Grupi Zilio napominju da su analize rađene na izlazu iz fabrike jednom nedeljno u tri akreditovane laboratorije i da će u toku nedelje podneti zahtev za dobijanje upotrebne dozvole. Tada će početi i da naplaćuju svoje usluge.

"Mi kao firma ne možemo da garantujemo kakav će biti kvalitet vode u česmama krajnjih korisnika, zato što su to nekad i po 60, 70 godina stari vodovodi. Prema tome, naša dužnost kao firme i kao postrojenja za prečišćavanje pitkih voda je da na izlazu iz fabrike damo kvalitet koji je u skladu sa ugovorom, odnosno shodno uredbi o hemijskoj ispravnosti vode", objašnjava Nenad Obradović iz Grupe Zilio.

Potez Inicijative "Zajedno za vodu" nazivaju neodgovornim, jer se uzorci uzimaju na striktno propisan način.

"Taman da smo sipali ne znam u šta, nema valjda u toj praznoj flaši arsena. Skandalozna je ta izjava koju je gospodin Obradović dao i još je skandaloznije što grad o tome ćuti. Jer ti ljudi što sede u gradu su odgovorni nama građanima. Nije nam odgovoran Obradović", smatra Kokot.

Za građane je, dodaje, najvažnije pitanje kakva im voda teče iz česme. Odgovor daju u zrenjaninskom Zavodu za javno zdravlje – zabrana korišćenja i dalje je na snazi. Šest puta mesečno analiziraju vodu sa osam različitih tačaka na vodovodnoj mreži. Otkad je fabrika puštena u probni rad, napravili su nekoliko analiza, pre svega na prisustvo arsena.

zrenjanin Izvor: N1

"Dve analize su bile u okviru propisanih granica, jedna je bila nešto iznad propisanih vrednosti", rekao je Saša Petković iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina.

Da bi uočili kretanje parametara i dali jasniju procenu, potrebno je, kažu, da se analize rade nekoliko meseci. Odluku o ukidanju zabrane donosi Sanitarna inspekcija, koja je i uvela pre 15 godina.

"Mora da nekoliko analiza budu u okviru propisanih vrednosti i potrebno je da se urade neke dodatne analize van ovog minimalnog okvira pokazatelja, da se urade širi pregledi vode za piće", objašnjava Saša Petković.

To je takozvana analiza V-obima koja proverava prisustvo teških metala, pesticida, posledica upotrebe hlora. Radi se istovremeno u dva različita instituta, ali o njoj do sada nije bilo reči.

O pitanju svih pitanja, o ispravnosti vode za piće, o analizama koje smo videli, stanju vodovodne mreže, upotrebnoj dozvoli i na kraju o skidanju zabrane za korišćenje vode u Zrenjaninu, gradska vlast nije želela da govori. Prosleđujući nam saopštenje Grupe Zilio, praktično su nam poručili da su po ovom pitanju sa njima saglasni.

Vodovod: Ne širite dezinformacije o vodi

Iz zrenjaninskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" saopšteno je da su u toku poslednji koraci ka rešavanju višedecenijskog problema Zrenjaninaca sa vodom za piće i uputili apel da se ne šire dezinformacije o ispravnosti vode za piće. Iz tog preduzeća saopšteno je da razumeju nestrpljenje, a apel je, kako navode, upućen političkim subjektima, udruženjima građana, organizacijama, medijima i građanima da pokažu ozbiljnost, da se suzdrže od širenja dezinformacija koje stvaraju nepotrebnu paniku u javnosti i da se pitanje vode ne koristi u dnevno političke svrhe. 

Ukazali su da se pravilnik o načinu uzimanja uzorka i metodama za laboratorijsku analizu vode za piće propisuje stroga i precizna pravila koja se moraju poštovati prilikom uzimanja uzorka vode radi dalje laboratorijske analize. 

"Ovo napominjemo iz razloga što se u javnosti pojavila analiza vode iz gradske vodovodne mreže, koja je unela nemir među građanima, a gde upravo uzorkovanje vode nije izvršeno po navedenom pravilniku, pa ni sami rezultati nisu validni", navode iz Vodovoda. 

S druge strane, istakli su, i pored činjenice da je voda u gradskoj vodovodnoj mreži vidljivo boljeg kvaliteta, na snazi je i dalje zabrana vode za piće te da je samim tim i svaka polemika o njenom kvalitetu, dok je ista na snazi, izlišna.

Kako je saopšteno, do sada sprovedene analize vode sa izlaska iz postrojenja za prečišćavanje vode, koje su uzorkovale i izvršile ovlašćene laboratorije Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, Zavoda za javno zdravlje Beograd i laboratorija ANHEM, ali i laboratorije JKP "Vodovod i kanalizacija" i Grupo Zilio, potvrđuju da su svi parametri u skladu sa Pravilnikom o ispravnosti vode za piće.

Analize vode su vršene radi podnošenja zahteva investitora za dobijanje sanitarne saglasnosti a potom i upotrebne dozvole, neophodne za otpočinjanje zvaničnog rada postrojenja. Nakon toga, naveli su, izvršiće se i od strane Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin neophodne i zakonom definisane analize vode iz gradske vodovodne mreže, koje su preduslov da nadležne institucije van snage stave zabranu za piće vode iz vodovodne mreže. 

“Prepustimo stručnjacima iz ovlašćenih laboratorija i nadležnih institucija da posao privedu kraju, a nakon ukidanja zabrane vode za piće spremni smo da saslušamo svako mišljenje, primedbu ili sugestiju i da otvoreno na tu temu razgovaramo", poručili su iz zrenjaninskog Vodovoda i kanalizacije.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mila

Spavas li mirno Cedomire Janjicu?

Blatoje

Zakone i pravilnike možete menjati, ali prirodu nemožete. Ono što je štetno po zdravlje, uvek je štetno.

Bilja

Hvala N1, nemojte nas zaboraviti.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Mašić: Ne smemo da se pravimo gluvi da se uzgaja marihuana pod državnom zaštitom 09:13 h

09:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Insajder debata o izbornim uslovima: Da li je dogovoreno dovoljno? 09:08 h

09:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gajić o premijerki: Niko ne sme svojim izjavama da krši pretpostavku nevinosti 08:41 h

08:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Živković: Vučić priželjkuje bojkot jer mu omogućava da stvori privid demokratije 07:42 h

07:42 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bastać: Politički proces protiv mene se ubrzava, jer se vlast raspada zbog afera 07:24 h

07:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pretežno sunčano i osetno toplije, temperatura do 18 stepeni 07:15 h

07:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Utisak nedelje: Srbija je autoritarna država u kojoj dominira strah 00:35 h

00:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Špigel o Krušiku: Srbija bezbednosni rizik koji ne treba potceniti 15.12.2019.

15.12.2019.  |  Vesti

loader