Kiosci ispunili Novi Sad nakon presude u sporu iz - prošle decenije

Kiosci ispunili Novi Sad nakon presude u sporu iz - prošle decenije

Izvor: N1

Grad Novi Sad izgubio je sudski spor sa kompanijom "Štampa komerc" dug 12 godina. Presuda koja je gradski budžet, prema rečima gradonačelnika, mogla oštetiti za milion do dva miliona evra, ispunjena je na drugačiji način - kompromisom koji je Novi Sad ispunio kioscima.

Grad Novi Sad izgubio je spor sa kompanijom "Štampa komerc" dug 12 godina

Pojavili su se praktično preko noći. Na neobičnim, ali prometnim lokacijama u gradu. Arhitektonska struka nazvala je to "nastavkom pogrešne prostorne politike", a čovek koji politiku u gradu vodi ubrzo je izašao sa pojašnjenjem.

"Došla sudska presuda, spasavali budžet Grada Novog Sada", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Štampa komerc dobila je sudski spor protiv Novog Sada posle 12 godina. Tužila ga je zbog nelegalnog uklanjanja kioska u vreme dok je na njegovom čelu bila aktualna predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Po presudi, Grad treba da isplati više od milion evra, međutim Vučević kaže – kompanija koja ih je tužila predložila je kompromis.

"Mi seli i zaključili bolje da ne izgubimo milion, dva miliona evra iz budžeta grada, i da moramo da radimo rebalans i da ne znamo od čega da odustanemo, ili da moramo da vadimo iz rezerve kao da je ne daj Bože neka vanredna situacija. Bolje da ovako izdržimo i da vratimo. Očigledno, po mišljenju suda, ne po mom mišljenju, da su imali pravo da rade taj posao na lokacijama koje su ranije imali", rekao je Vučević.

"Ne znam baš da li gradonačelnik može da odluči da nekoga stavi u polumonopolski položaj na tržištu. S druge strane, ovi koji su tužili grad sto miliona odbijaju da uzmu, što bi mogli koliko sutra. Pa se pitam da i im se to isplati. Krije li se tu pranje novca ili trgovina moći koja će ovoj kompanijji na nekom drugom mestu da ovo nadomesti?", rekao je Aleksandar Bujić, odbornik “Dosta je bilo”.

Tako ovaj slučaj vidi odbornik jedne od opozicionih stranaka u gradu i pita - hoće li glavni krivac za nastalu štetu biti imenovan.

"Ne verujem da će uperiti prstom u predsednicu Skupštine kojoj ovo ide na dušu, kao i ATP Vojvodina", dodao je Bujić.

Najveći privredni spor u istoriji Novog Sada takođe potiče iz vremena Maje Gojković. U pitanju je spor sa ATP Vojvodinom koji traje 11 godina i ne nazire mu se kraj.

Vodilo se i više sporova uporedo, a u srži svih njih je nerealizovana obaveza grada. Tadašanja gradonačelnica ugovorom se obavezala da će autobuski saobraćaj izmestiti na novu stanicu ATP Vojvodine i to nikada nije ostvarila, pojašnjava novinar Živan Lazić koji priču prati od početka.

"Ti sporovi su dostigli razmere koje su neviđene. To je prešlo u politički spor. Grad se koristi političkom pozicijom, kako sada, tako i za vreme prethodne vlasti demokratske. Grad vrši pritisak na pravosuđe i sporovi se stalno razvlače. Jedan od tih sporova je u Strazburu", rekao je Lazić.

Spisak se tu ne završava. Gradonačelnik navodi da je nasledio različite presude od sedamdesetih na ovamo, ali dodaje da one ne mogu ugroziti budžet. Jedna od novijih, za sada prvostepena, jeste i ona po tužbi porodica nastradalih u požaru u Kontrastu. Parnični spor vredan je 380 miliona dinara, a Grad je proglašen odgovornim.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I i drugi

SVI BOGOVI I SVI VRAGOVI NEVIDE DA SE RASPADA SVJET,KUDA IDE SVE OVO,IŽASAVAMSE ?

Jakov

Narode, bojkotujte te kioske!

BB

"...Ovaj spor je nastao u vreme kad je grad vodila Maja Gojković i nije jedini koji stiže na naplatu aktuelnoj vlasti............." PA GOSPODO DRAGA NEKA POMENUTA GOSPOĐA PLATI SVOJE GREŠKE I NJENA STRANKA KOJA JE SADA U SVEMU PODRŽAVA KAKO SADA GREŠKE TREBA DA PLATE GRAĐANI???? Gradonačelnik VUČEVIĆ:"...Mogli smo da biramo. Da li da isplatimo više od milion evra iz budžeta i možda ugrozimo finansiranje boravka dece u privatnim vrtićima,.. Da li je ijednog momenta bila mogućnost izbora : POKRENUTA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV SVIH KOJI SU NANELI MATERIJALNU ŠTETU ????????? Izgleda da te opcije u ovakvim slučajevima nema....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Šešelj: Krim je stara ruska zemlja, pritiskamo režim u Beogradu da to prizna 15:44 h

15:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Voz u Ripnju prolazi, a rampa - podignuta 15:13 h

15:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo prosvete nije obavešteno o prodaji Megatrenda 15:03 h

15:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska lista: Ako presuda Todosijeviću bude potvrđena, napuštamo institucije 14:59 h

14:59 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marić: Zaštita autorskih prava potrebna da bi ljudi mogli da žive od svog rada 14:56 h

14:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Martinović: Koluvija bio u delegaciji, ali nije zaštićen od primene zakona 14:54 h

14:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mića Jovanović odustao od prodaje Megatrenda: Bio sam naivan, raskinućemo ugovor 14:32 h

14:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"1 od 5 miliona": Bez prijave protesta zbog ćutanja MUP-a o napadu na Markovića 14:01 h

14:01 h  |  Vesti

loader