Jurić na kritike o doživotnoj kazni: Ne uskraćuje se nada zatvorenicima

Jurić na kritike o doživotnoj kazni: Ne uskraćuje se nada zatvorenicima

Drastično povećanje minimalnih i maksimalnih zatvorskih kazni, uvođenje doživotne robije, ograničen rok za završetak sudskih postupaka, samo su neke od mera koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Takve najave naišle su na krituke struke, koja pre svega zamera izostanak javne rasprave o tome.

Pojedine kritike stigle su i na račun Fondacije Tijana Jurić, od koje je i potekla ideja o uvođenju doživotne kazne zatvora za ubice dece.

Igor Jurić iz Fondacije kaže da je zadovoljan podrškom koju je dobio, a na kritike odgovara tako što kaže da su mnogo ljudi pozivali na svoje konferencije i rasprave, ali da odgovore nisu dobijali. Smatra da to što se tada nisu odazvali, a sada kritikuju, nije korektno. On je saglasan sa navodima da ne zna da li će doživotnom kaznom zatvora biti smanjen broj krivičnih dela i naglašava da pre svega žele da se bave povratnicima.

"Moj cilj su isključivo povratnici, ako gledamo procenat povratnika, mi taj problem moramo rešiti. Ovde se ne radi o našem detetu, retroaktivno nijedan ubica neće podleći kazni, ja nisam krenuo u ovu našu inicijativu da bi ubica mog deteta dobio kaznu. Ja kao otac ubijene devojčice ne želim da smrću uzvraćam na smrt. Ovo je preventivna mera, radili smo osam meseci, imali smo izuzetni pravni tim. Ako imaju sve zemlje, osim devet u Evropi, zašto se mi vraćamo nazad. Ako neke zemlje imaju doživotnu kaznu i bez uslovnog otpusta, zašto je to problem. Sada je kritika jer je isključivo politika u pitanju. Nemojte od ovoga da pravite političku priču, ja sam svestan da ovo bez politike ne može da prođe. Da je Tijana ubijena za vreme Tadića, on bi to morao da sredi, ja bih njega molio. Danas je predsednik Vučić i njemu moram da kažem hvala", kaže Igor Jurić.

Nataša Andonovski iz udruženja Uporište smatra da pooštravanje kaznene politike i uvođenje doživotne kazne neće promeniti ništa što se tiče izvršenja krivičnih dela. Ona kaže da se teška krivična dela, poput teških ubistava, nisu smanjila ako je izrečena veća kazna, navodeći da je Srbija imala i smrtnu kaznu, ali da se ništa nije promenilo.

"Kazna je preventivna mera, ima dva aspekta – da drugi ne čine krivična dela i da se za vreme kazne popravi. Ako pričamo o doživotnoj kazni i uzmemo ono što govore pravnici da se mora uzeti neki uslovni otpust, ne vidimo bitne razlike u odnosu na kaznu od 40 godina. Sud ne mora da da uslovni otpust, sud je retko davao otpust za takva krivična dela. Niko ne kaže koje su posledice doživotne kazne. Kad neko nema ideju da će izaći iz zatvora, kako ga držati - da li ga staviti u kavez, šta ga sprečava da ubije stražara, on će svakako doživotno tu biti. Moramo da znamo da za 40 godina onaj ko izađe iz zatvora sa 70 godina, da li će sa 70 godina moći da ponovi krivično delo. Treba da se prati uslovni otpust, da znamo gde se nalaze u svojoj 65. ili 70. godini. Oni su socijalno mrtvi", navodi Andonovski.

Na to Jurić odgovara da je bio slučaj čoveka koji je silovao devojčicu sa 25 godina, pa onda ponovo sa 65. Kaže da ne žele zatvorenicima da uskrate nadu i da će imati mogućnost amnestije od strane predsednika.

"Smatram da je doživotna i te kako humanija nego kazna od 40 godina. Ko će danas posle 40 godina zaposliti takvu osobu. On izađe, nema posla, nema ništa, šta će da uradi, ubiće nekoga da se vrati u zatvor. U celoj priči niko nije spomenuo ono o čemu fondacija brine a to su deca. Niko nije pomenuo pravo na život, hajde da pričamo o pravima žrtvama i porodicama žrtvama", naglašava Jurić.

Andonovski smatra da Srbiji nedostaje rad s osuđenicima, navodeći da je sve više osuđenih za teška krivična dela, a sve manje kadrova i stručnjaka. Na 200 osuđenih, ide jedan vaspitač, navodi ona.

"Kada se pooštrava kaznena politika, onda je to populizam, kao da će rezultati biti vidljivi za 10-15 dana. Kada pričamo o prevenciji, to je nešto što će dati rezultat za 10-15 godina. O tome niko ne govori. Kaznena politika neće sprečiti da se učini krivično delo. Mnogo toga treba da se uloži, moramo da menjamo društvo", rekla je Nataša Andonovski.

POVEZANE VESTI

Komentari (36)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Seka

Kakva "struka"?Pa tim dušebrižnicima,pre svega advokatima i sudijama, odgovara sadašnje krivično zakonodavstvo,jer im omogućuje ogromne zarade od korupcije u kojoj su gotovo svi ogrezli.

maja

Za ubice dece i doživotna kazna je mala

Pele

Potrebno je to uraditi čime se primeni krivični zakon, i kada se promene sudije i kada Srbija stvarno postane pravna država.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Srušio se avion nedaleko od aerodroma Ečka 09:41 h

09:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dojava o bombi, evakuisano 130 putnika iz aviona na beogradskom aerodromu 09:40 h

09:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Žena ranjena u beogradskom naselju Zvezdara 09:10 h

09:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas: Srbija je zemlja u kojoj pola Vlade ima lažne diplome 09:04 h

09:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Riker: SAD spremne da se uključe u proces dijaloga Beograda i Prištine 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đukanović: Suspendujem sve svoje aktivnosti u SNS 07:41 h

07:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crvena linija o jeziku manjina i većine 07:25 h

07:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Politika: Deceniju od uvođenja inkluzije izrada pravilnika za asistente za đake 07:20 h

07:20 h  |  Vesti

loader