Napadi na novinare 2018: Od pritisaka, preko verbalnih pretnji, do paljenja kuće

Napadi na novinare 2018: Od pritisaka, preko verbalnih pretnji, do paljenja kuće

Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije objavilo je Hroniku napada i pritisaka na novinare u 2018. koji su kulminirali paljenjem kuće novinara Žig info portala Milana Jovanovića. U NUNS-u kažu da saradnja novinarskih udruženja i državnih institucija jeste bolja, ali da, uprkos tome, broj pritisaka na novinare i dalje raste.

Od 102 incidenta zabeležena 2018. godine, sedam je fizičkih napada na novinare, a 23 su verbalne pretnje. Samo tri slučaja dobila su epilog tj. počinioci kaznu, istiće Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

"Stiče se nekako utisak da su to uglavnom neki slučajevi kada su u pitanju novinari koji su, onako, poznatiji javnosti, koji su češće u medijima. Prosto takav se utisak stiče, i mi bismo voleli kada bi takav način, kao što je sada bio za pretnje upućene Brankici Stanković, kada bi takav postupak bio i prema ostalim slučajevima pretnji i napada na novinare", poručila je Vukasović.

Dok broj fizičkih napada u poslednjih pet godina opada, broj verbalnih pretnji novinarima, a pogotovo pritisaka drastično raste. Tako ih je u 2018. bilo 72. Čak 30 puta reportere su pritiskali funkcioneri. Bilo da novinare etiketiraju kao opozicione ili ih ne pozivaju na događaje, ne odgovaraju na pitanja ili urgiraju da nešto ne objave.

biljana popović ivković branko stamenković Izvor: N1

Ipak, državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Biljana Popović Ivković i zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković tvrde da u tim slučajevima ne mogu ništa, jer pritisak nije krivično delo.

"Prosto rečeno, ponekada ono što novinari kao žrtve shvataju da je na primer ugrožavanje sigurnosti, po našem krivičnom zakoniku ne predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti", objasnio je Stamenković.

"I moramo zaista da sednemo i vidimo šta je pritisak. To nije krivično delo", dodala je Popović Ivković.

I zaista pravni sistem Srbije ne poznaje pritisak kao bilo kako nezakonsko delo, pa se i iz Ministarstva unutrašnjih poslova i iz Republičkog javnog tužilaštva u glas vade: procesuiramo sve napadače na novinare kako pravo nalaže bez dvostrukih aršina.

Nije baš tako, nadovezao se Omer Hadžiomerović iz Društva sudija, a taj stav deli i Lidija Komlen Nikolić iz Udružena tužilaca Srbije. Tvrde da i sami trpe pritiske, pa policija, sudovi i tužilaštva na napade reportera ne reaguju adekvatno.

omer hadžiomerović Izvor: N1

"Moguće je da nemaju kapacitet, moguće je da ne znaju da reaguju, da nema znanja, moguće je i da neće da reaguju. A, zašto neće da reaguju - da li su takvi što vole nasilje ili postoji neki drugi uzrok za to", upitao je Hadžiomerović.

"Da bi se neko pitanje rešilo, naslanjam se na priču kolege Hadžiomerovića moraju biti stabilne institucije i odgovorne institucije. A, onda imate situaciju da zvanični državni organi koriste svoja ovlašćenja i činjenice da izlaze u medije i u konkretnom slučaju, najviši državni organ - predsednik - je izašao i dao podatke o krivičnom postupku u momentu kada je najosetljivije i kada to nije mogao da uradi i direktno izvršio pritisak i na tužilaštvo i na sud", podsetila je Komlen Nikolić.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije podsećaju da se nezavisni mediji pritiskaju i uskraćivanjem novca na konkursima, ali i porastom tužbi koje podnose funkcioneri protiv onih koji izveštavaju kritički.

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivica

Ovo je strašno. Ovo ne sme biti Srbija u kojoj živimo

Jelena

Imate moju punu podršku, stop nasilju nad novinarima.

Aki

Podrka svim kolegama!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić: Prva tema dijaloga u Briselu nestali i interno raseljeni 12:58 h

12:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UŽIVO: Više pacijenata s teškom slikom, još dve kovid bolnice u Beogradu 12:56 h

12:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Srbija će imati vakcinu protiv koronavirusa pre kraja godine 12:49 h

12:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Krizni štab proširio mere - zabrane okupljanja i maske u celoj Srbiji... 12:46 h

12:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Policija traga za mladićem koji se utopio u Bovanskom jezeru 12:05 h

12:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

MUP: Lažna vest da su uginuli policijski psi i konji od suzavca 11:50 h

11:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković: Krizni štab ne razmatra uvođenje novih mera 11:43 h

11:43 h  |  Vesti

loader