Udruženje MEDEL traži uvid u proces protiv petoro članova DVT-a

Udruženje MEDEL traži uvid u proces protiv petoro članova DVT-a

Udruženje MEDEL traži uvid u proces protiv petoro članova DVT-a Izvor: N1

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL) uputilo je direktoru Agencije za borbu protiv korupcije pismo u kojem se traži da se predstavnicima tog udruženja omogući praćenje "svih faza postupka" protiv pet članova Državnog veća tužilaca protiv kojih su podnete krivične prijave zbog navodnog sukoba interesa.

Jedna nevladina organizacija iz Trstenika podnela je krivičnu prijavu protiv pet tužilaca, smatrajući da su ti tužioci, kao članovi Državnog veća tužilaca, učestvovanjem u disciplinskom postupku protiv svoje koleginice iz Paraćina, bili u sukobu interesa, jer su i oni i koleginica o čijoj sudbini su odlučivali - članovi istog strukovnog udruženja.

Odmah je reagovalo novoosnovano Udruženje sudija i tužilaca podnoseći protiv četvoro njih prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije. Traže odgovore na pitanja. "Da li su isti u konkretnom slučaju narušili poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, da li su bili dužni da pre odlučivanja konsultuju Agenciju za borbu protiv korupcije u vezi sa eventualnim postojanjem sukoba interesa ili da se u konkretnom slučaju izuzmu iz postupka odlučivanja", saopštili su iz tog udruženja.

"MEDEL je došao do saznanja da su stručnjaci (udruženja i javnost) u Srbiji zabrinuti zbog navoda srpskih medija da članstvo u Državnom veću tužilaca (DVT) može biti viđeno kao sukob interesa sa članstvom u strukovnim udruženjima sudija i tužilaca (ili članstvom u organima upravljanja tih strukovnih udruženja). Ovi navodi medija se odnose na navodni sukob interesa, pet članova Državnog veća tužilaca, koji su takođe članovi Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (član MEDEL-a), a neki od njih su i članovi organa upravljanja istog strukovnog udruženja", navodi se u saopštenju MEDEL-a.

Kako je saopšteno, pet članova Državnog veća tužilaca su zamenici javnih tužilaca Goran Ilić, Radovan Lazić, Stanislav Dukić, Sandra Kulezić i Svetlana Nenadić. Navodni sukob interesa se odnosi na njihovo učešće u drugostepenom postupku proisteklom iz disciplinskog postupka vođenog u decembru prošle godine.

"U skladu sa uobičajenom praksom MEDEL-a, molimo Vas da nam dozvolite da predstavnici našeg udruženja prate proces u svim fazama postupka, kao što je sakupljanje podataka/dokaza, potencijalno saslušanje ili proces donošenja odluke. Molimo vas da nas informišete o načinu praćenja u skladu sa zakonom", navodi se u pismu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Podsećaju da je "MEDEL bio posmatrač tokom postupka opšteg reizbora sudija i tužilaca u Srbiji pre skoro deset godina" i da su "nalazi, mišljenja i predlozi koji su proistekli iz tog procesa praćenja bili prihvaćeni i visoko cenjeni među evropskim institucijama, stručnjacima i organizacijama".

"Verujemo da praćenje koje sada tražimo da nam dozvolite bi značajno unapredilo transparentnost celog postupka, imajući u vidu ne samo značaj samog položaja članova Državnog veća tužilaca već i samog očuvanja slobode udruživanja u Srbiji", navode u MEDEL-u.

MEDEL je evropska nevladina organizacija koja okuplja 23 udruženja sudija i tužilaca iz 16 različitih evropskih zemalja, predstavljajući više od 15.000 članova. Neki od ciljeva Udruženja, određenih Statutom, su i odbrana nezavisnosti pravosuđa od izvršne vlasti, promocija bezuslovnog poštovanja pravnih vrednost i vladavine prava koje egzistiraju u demokratskim društvima, kao i unapređenje pravosuđa kao javnog servisa čiji je rad zasnovan na poštovanju načela transparentnosti.

MEDEL ima status posmatrača u Savetu Evrope (aktivno učestvuje u organima kao što su Konsultativno veće evropskih sudija i Konsultativno veće evropskih tužilaca) i registrovan je u Registru o transparentnosti Evropske Unije.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Априлиа

Јевропа се умешала,опа бато!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

360 stepeni: Projektno sufinansiranje medija tema za tužilaštvo 23:06 h

23:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Medijsko sklonište" otvoreno u Kragujevcu 22:51 h

22:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Država po zakonu ne sme da ima svoje medije 22:24 h

22:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protestna šetnja na Banovom brdu, stanari brane parkić 22:03 h

22:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

360 stepeni: Isključivanjem N1 država krši evropske konvencije, a i svoje zakone 21:58 h

21:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bez granica sa Andrejem: Povratak u pleme Mentavaj 9/13 21:51 h

21:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otvorena izložba naslovnih strana NIN koje su osmislili i oslikali čitaoci 21:25 h

21:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Arsić: Isključivanje N1 iz ponude dodatno sužava ograničen medijski prostor 20:06 h

20:06 h  |  Vesti

loader