Gošće N1: Strože kazne populistička mera, treba ih samo dosledno primenjivati

Gošće N1: Strože kazne populistička mera, treba ih samo dosledno primenjivati

Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da je najava oštrije kaznene politike populistička odluka koja ima nameru da reši problem od repa a ne od glave. Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra naglašava da će krivičnih dela, poput silovanja, biti manje ako su kazne dosledne.

Pojam kazne doživotnog zatvora za najteže zločine, kao što je, na primer, ubistvo deteta, opet se uvodi u javni diskurs u Srbiji. Oštrija kaznena politika i za dilere droge i silovatelje. Promenu je najavio predsednik države lično. Hoće li veće kazne sprečiti one koji planiraju da počine zločin da to stvarno i urade?

"Ako nekoga od zločina nije odvratila kazna od 40 godina, neće ga odvratiti ni doživotna", ocenila je Macanović u Novom danu.

Ona kaže da krivična dela treba da se kažnjavaju adekvatnim kaznama od lakših ka težim.

"Ako krenete da kažnjavate krivično delo od seksualnog uznemiravanja, nasilja, silovanja, ako kaznite adekvatnim kaznama, to je jedini način da zaustavite ubistvo. Niko nije ubio bez nekih oblika nasilja pre toga...A unica ne polazi od pretpostavke 'dobiću 40 godina zatvora', nego 'neće me uhvatiti", kazala je.

U prošloj godini, kaže, bilo je svega 37 kazni za silovanje.

"I to je neverovatno mali broj. Niko ne može da me ubedi da u zemlji sa dva miliona muškaraca imate 37 silovanja godišnje", rekla je gošća N1.

Milena Vasić kaže da su najavljene mere pooštravanja kazni populističkog karaktera.

"Ovde se radi o populističkoj odluci koja ima nameru da reši problem od repa a ne od glave. U trenututku kada imamo raspravo o amandmanima koji smanjuju nezavisnost tužilaca i sudija, stiče se utisak da se čitav pravni sistem montira tako da bude još jedna poluga izvršne vlasti koja će sada sa još strožijim sankcijama moći da služi tom sistemu", kazala je Vasić.

Kazna doživotnog zatvora je, kaže, dobila na popularnosti u kontekstu priče o tome kako se nedovoljno kažnjavaju ubice dece.

"S tom kaznom je problem jer je suštinsko pitanje da li će biti dozvoljen uslovni otpust. Kaznu doživotnog zatvora imate u mnogim evropskim zemljama i nije problem odrediti kaznu, ali ovde pre svega treba uložiti u prevenciju zločina, da se ti zločini ne dese. Ova kazna neće pomoći nikome, posebno ne žrtvama", rekla je Vasić.

Veliki problem, prema njenim rečima, je da imamo zatvorski sistem koji ne radi dovoljno sa zatvorenicima.

"Čak i u slučajevima kada zatvorenici mogu biti resocijalizovani, mi nemamo nikakav rad sa njima, jer nemamo dovoljan broj zaposlenih u zatvorima", rekla je.

Izvor: N1

Na pitanje koja je onda funkcija doživotne kazne, Vasić je rekla: "Pa funkcija je preventivna, tako smo čuli od premijerke, ali ja ne znam kako je to moguće - neće neko pre nego što počini ubistvo, da otvori zakon i pročita koja je kazna".

Macanović dodaje da "doživotna kazna i nije doživotna".

"I nemamo nikakve šanse da donesemo tu vrstu kazne ukoliko ne bude moguć uslovni otpust", dodala je.

Na pitanje o malom broju osuđenih, gošće N1 kažu da je problem u celom sistemu.

"Kazna ima i retributivan i preventivni karaker. Pre svega, treba da bude nešto što je opšta prevencija. Kod nas je malo ta priča s kaznenom politikom dovedena do apsurda, jer mi već imamo stroge kazne u zakoniku, ali je problem što sudije te kazne ne izriču, jer imaju veliki raspon od minimalne do maksimalne kazne", kazala je Vasić.

Kako je rekla, ako se i uvedu strožije kazne, sud ih neće određivati.

"Ali nisu samo sudije odgovorne, svi u lancu su...Recimo, 50 posto prijava za nasilje u porodici se odbaci u startu, od tih 50 posto, zatvorska kazna se izrekne u oko 20 posto odsto. Kada gledate ukupan uzorak podnetih krivičnih prijava, svega pet posto njih završi u zatvoru...A druga stvar, ne može sud da odredi kaznu ako nema dokaze. Stoga je ulaganje u čitav sistem je ulaganje u prevenciju", izjavila je Macanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jovan

Imaš li bolji predlog

Tresla se gora

Pre par gdina je donet novi zakon o bezbednosti saobracaja za koji se moze reci da je rigorozan,pa da li je to smanjilo broj saobracajnih nesreca I broj mrtvih na putevima? Nije. Resenje je da se za odrecene kategorije lica donese Lex specialis,kao I lex specialis za organizovani kriminal.

Tamara

Za ubice i silovatelje ljudi svih dobi, elekticna stolica ili gasna komora su najblaza kazna .

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

DW: Špijunska afera u Srbiji - Mnogo buke, malo detalja 14:34 h

14:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vožnjom brendiranim autobusom otpočela kampanja borbe protiv nasilja nad ženama 14:16 h

14:16 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava u školi u Velikoj Plani, napadača savladao profesor 14:09 h

14:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Počelo suđenje vozaču Zorana Babića za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac 14:02 h

14:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Korać: Nisam u SDU već pet godina, nemam nikakve veze s Bakićem 13:57 h

13:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mali: Teško mi je da prihvatim odluke političke komisije 13:39 h

13:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić o sastanku Ugljanina i Kurtija: Našla krpa zakrpu, poješće jagnje više... 13:21 h

13:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić s Pendarovskim: Više poverenja između dve zemlje nego pre godinu, dve... 13:10 h

13:10 h  |  Vesti

loader