Spahović o izmenama Krivičnog zakonika: Napad na pravosuđe, čišćenje sudija

Spahović o izmenama Krivičnog zakonika: Napad na pravosuđe, čišćenje sudija

Advokat Sead Spahović, govoreći o najavljenim izmenama Krivičnog zakonika, ocenio je u emisiji 360 stepeni da se uvek zakon pravi sa nekim ciljem koji je izvan domena prava, kao i da misli da ovde uopšte nije u pitanju doživotna kazna zatvora. "Ovo je artiljerijska priprema za ustavne promene, u kojima će neko od sudija biti počišćen", ocenio je.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je 12. januara povećanje kazni za različita krivična delaodnosno da se ide na drastično i drakonsko povećanje kazni za sva krivična dela nasilničkog ponašanja - od nasilja u porodici do ubistava, a rekao je da je prihvaćen i predlog dela javnosti i Igora Jurića o uvođenju kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela - silovanje i ubistvo deteta.

Sudija Apelacionog suda Omer Hadžiomerović kaže da je Društvo sudija Srbije izrazilo žaljenje što se nastavilo sa praksom da se vrlo važne izmene zakona najavljuju bez konsultovanja stručne javnosti.

"Što je još tužnije, najavljuju se da neće omogućiti pravu i suštinsku raspravu. Uglavnom se te mere donose na brzinu i više su izraz nekih lepih želja i nedovoljno promišljenosti. Ne smemo zaboraviti da su donete kao nova mera u sistematičnoj borbi protiv kriminala i korupcije", kaže Hadžiomerović.

Istakao je da primedbe koje su usledile, nisu usledile na mere kao mere, nego da li ostvaruju cilj koji se predviđa.

"Treba dobro promisliti pre nego što sa tim krenemo. Pooštravanje kazni, kao i ograničavanje ublažavanja kazni, to su mere koje nisu prvi put kod nas. Kao što vidimo, nemamo zadovoljavajuće rezultate, pitanje je da sednemo i razmislimo gde je u stvari problem. Kao u fudbalu, kad imate jednu taktiku, pa ne ide, menjate je", kaže Hadžiomerović.

Advokat Sead Spahović kaže da, ako je cilj borba protiv organizovanog kriminala, misli da ovo neće dati nikakve rezultate.

"Postavlja se pitanje, da sada imamo doživotnu kaznu zatvora, šta bi to promenilo u borbi protiv organizovanog kriminala. Ja mislim ništa", kaže Spahović.

Hadžiomerović misli da je mera kojom bi suđenja morala da se završe u roku od godinu dana, izraz želje da sudovi budu brži.

"U Specijalnom sudu, na primer, postoje samo četiri sudnice. Mnoge okolnosti utiču na dužinu sudskog postupka, propisivanje roka nije dobro. Naša suđenja efektino traju jednako, ako ne i brže nego u drugim zemljama", kaže Hadžiomerović.

Spahović kaže da, ako kritikujete sudije da daju male kazne, i niste zadovoljni kaznenom politikom, taj problem se ne rešava promenom zakona.

"Kritika sudija za davanje slabih kazni ide sa stanovišta postojećeg prava, sudija ne može da primenjuje zakon koji ne postoji, ako je kritika za male kazne, onda ne treba menjati zakon. Protivrečno je kritikovati sudije, a menjati zakon", smatra Spahović.

On misli da sudija treba da bude slobodan i da proceni koliku kaznu neko treba da dobije.

Hadžiomerović dodaje da misli da je malo problem u statistici.

"Činjenica da postoje veliki rasponi između minimalne i maksimalne kazne, oni su tu da bi kazna mogla da se individualizuje. Kazne ne mogu biti blage i stroge, mogu biti odgovarajuće i neodgovarajuće", smatra Hadžiomerović.

Dodaje da mnogi faktori dovode do toga da kriminal zaista postoji.

"Jedan od tih je ako procene da imaju šanse da ne mogu da budu otkriveni. Ne verujem da je logika po dužini kazne", kaže Hadžiomerović.

Omer Hadžiomerović, Sead Spahović Izvor: N1

Advokat Sead Spahović smatra da kod nas nije dobro što se često menja krivični zakon.

"Mi često menjamo i Ustav, što ne valja, naročito ne valjaju česte izmene krivičnog zakonodavstva, jer to stvara pravnu nesigurnost kod građana. Krivična materija mora da odleži, da dugo traje, da bi građani to razumeli", kaže on.

Ističe da te stalne promene nisu dobre, bez obzira ko to radi.

Naglašava da uopšte ne misli da su se kriminalci uplašili.

"Ne može da bude kriminalac neko ko se plaši zatvora, on je to ukalkulisao, to je njegov život", kaže on.

Dodaje da organizovani kriminal po definiciji podrazumeva učešće države.

"Nema organizovanog kriminala ako neko s vlasti ne učestvuje u tome. Nije to kad se skupi njih dvadeset i odu da kradu, to je onaj ko ima dodira sa državom na nekom nivou, to je ozbiljan posao, ozbiljna organizacija, zato je to opasno. Da se uplaši kriminalac od krivičnog zakona, to je smešno", kaže Spahović.

Govoreći o nedavnoj akciji hapšenja 150 osoba, Spahović kaže da to nije organizovani kriminal, već kampanja, te da "obično hapse za Novu godinu, a sad je bilo posle".

"Jeste čuli za neko delo tu, ne spominju se dela. To hapšenje nema nikakve veze sa policijskim poslom ozbiljnim, a sa organizovanim kriminalom apsolutno nikakve veze. Dobro je što je sud pustio 100 ljudi od 150, mene čudi da su se tako dobro postavili. Dobro je kad policija napada na sud, znali da sud ima integritet. Sud je jedina institucija koja ne sme da bud epod kontrolom vlasti", kaže Spahović.

Spahović dodaje da naše pravousđe nije toliko loše i da naši zakoni nisu toliko loši.

"Ta kampanja koja se vodi protiv pravosuđa nema nikakvog osnova", kaže on.

Hadžiomerović kaže da prvi problem jeste u tome što političari najave određenu promenu, kažu svoju ideju, bez prethodnog konsultovanja.

"Onda fomiramo radnu grupu, koja će realizovati našu ideju u tehničkom smislu, ali nikako nećemo uzeti one koji su već izneli kritičke stavove. Kritički stavovi nisu politička borba", kaže sudija Hadžiomerović.

Advokat Sead Spahović kaže da ako vlast tvrdi da zakon iz 2006. godine ne valja, onda ne treba dati tome ko je pravio taj zakon da pravi izmene.

"Uvek se zakon pravi sa nekim ciljem koji je izvan domena prava. Mislim da ovde nije uopšte u pitanju doživotna kazna zatvora. Ovo je napad na pravosuđe, ovo je artiljerijska priprema za ustavne promene, u kojima će biti neko od sudija počišćen, to je suština. Permanentno traje napad na pravosuđe, naročito na krivično pravosuđe", smatra Spahović. 

POVEZANE VESTI

Komentari (17)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr

Svaka vlast zbog sebe same hoce svoje pravosudje i sudije. Na nama pa i na sudijama je da odlucimo da li cemo biti neciji ili niciji tj svoji

Gero TZ

Vladavina prava i podela vlasti, temelji države, su ugroženi. Gospodo advokati i sudije, u penziji, vreme je da uzmete reč petkom ili subotom u 18. h, da spašavamo što se spasiti može.

SSB sudija

Promene koje su neophodne očigledno treba da organizuje i iznese generacija iz ...50 i neke, mi koji imamo neko iskustvo. Zato, slažem se sa vašim pozivom sudijama i ostalim kolegama u penziji da se aktiviraju...ima načina. Šetajmo zajedno, pišimo, govorimo javno...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Stefanović: U trgovini oružjem nema mog uticaja, afera da bi mi se naškodilo 21:06 h

21:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali mi ne pada na pamet da se pokunjim 20:58 h

20:58 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović: Privilegovani trgovci samo jedno poglavlje u zloupotrebama 20:47 h

20:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zabranjuje se funkcionerima da koriste javne resurse u promociji stranaka 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BIRN: GIM od bugarske novinarke traži brisanje teksta o ocu ministra policije 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Nepodobno" udruženje isključeno iz rasprave o zakonu o nestalim bebama 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić pozvao članice UNESCO da poštuju povelju - bez Kosova u organizaciji 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Analitičari s Kosova: Sledi novi format pregovora, glavna reč Skupštini 19:27 h

19:27 h  |  Vesti

loader