Društvo sudija kritikuje najavljene izmene krivičnog zakonika bez javne rasprave

Društvo sudija kritikuje najavljene izmene krivičnog zakonika bez javne rasprave

Društvo sudija kritikuje najavljene izmene krivičnog zakonika bez javne rasprave Izvor: Shutterstock

Društvo sudija Srbije saopštilo je povodom najavljenih izmena Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, da se ponavlja praksa da se značajne izmene zakona planiraju bez prethodnog konsultovanja stručne javnosti i bez javne rasprave.

"Kao posledicu takve prakse dobili smo najavu primene istih mera čija ranija primena nije dala očekivane rezultate. Mera za koje nema pouzdanih dokaza da su ostvarile očekivane rezultate, mera koje mogu biti u sukobu sa medjunarodnim obavezama naše države kao i meru kojom se sudovima nameće dužnost čije ispunjenje ne zavisi samo od postupanja suda", navodi se u saopštenju.

Predstavnici državnog vrha su, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednosti 11. januara, najavili da će izmeniti Krivični zakonik i Zakon o krivičnom postupku kao jednu od mera u sistematskom obračunu sa kriminalom i korupcijom.

Društvo sudija Srbije je ocenilo da je za žaljenje što je prilikom predstavljanja tih mera najavljeno da se eventualna kritika stručne javnosti i organizacija građanskog društva neće uzeti u obzir, što nije svojstveno demokratkom društvu kada se radi o pitanjima od javnog značaja.

"Još je žalosnija činjenica da su oni koji su te mere predložili tako i postupili. Ne samo da su kritiku stručne javnosti i organizacija građanskog društva ocenili kao neosnovanu bez razmatranja date argumentacije, već su to učinili na način svojstven 'borbi' protiv političkih neistomišljenika, diskreditujući organizacije i pojedince koji su je izneli", dodaje se.

To strukovno udruženje je pozvalo nadležne organe, a naročito Vrhovni kasacioni sud i Visoki savet sudstva da razmotre najavljene mere i izjasne se o njima i ukazalo da propisivanje strožijih kazni za neka od najtežih krivičnih nije sporno sa stanovišta legaliteta, jer predstavlja deo zakonodavne kaznene politike u okviru opšte kaznene politike koju vodi država, ali da se postavlja pitanje opravdanosti tih mera.

Društvo podseća da su iste mere preduzimane i u ranijim izmenama Krivičnog zakonika, ali da nisu dale očekivane rezultate u suzbijanju tih krivičnih dela i da nema dokaza da je progresivno kažnjavanje u zemljama u kojima postoji dalo bolje rezultate u suzbijanju kriminala, u odnosu na zemlje u kojima takva mera ne postoji.

"Pravo je države da u svoj kazneni sistem uvede kaznu doživotnog zatvora. U velikom broju država takva kazna je propisana za najteža krivična dela. U tom smislu, ni najava uvođenja ove kazne u naš pravni sistem, sama po sebi, nije sporna. Međutim, najava da će biti isključena mogućnost za uslovni otpust lica koja su osuđena na ovu kaznu, može našu državu dovesti u sukob sa obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija koje je ratifikovala", dodaje se.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

IZNOGUD

Društvo sudija neka počne da se bavi korupcijom u sudstvu..a zakon svakako treba da se menja. Usput rečeno...bruka da za paljenje Američke ambasade po mišljenju sudstva niko nije kriv. Gospodo sudije, izgleda da bi trebalo mnoge i od Vas menjati...

Bisenija

Jednopartijski sistem gospodo sudije vlada!

Dr

Ima jAVne rasprave. AV o svemu rasprAVlja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Radnici Pošte odbili ponudu Vlade da najniže plate budu povećane za 20 odsto 00:00 h

00:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zukorlić kaže - plagijate osuditi, a u odluci o Malom vidi politički obračun 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Krivična prijava jer nema smisla da 500 puta odgovaram na iste gluposti 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Janković traži od Zukorlića da Skupština ispita Filološki zbog plata i dekana 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Prostorni plan nije predvideo naplatne rampe koje niču oko Niša 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Samoopredeljenje: Kurti se ne plaši nikoga, niti na Kosovu, niti bilo gde drugo 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pucnjava u Padinskoj skeli, ranjen muškarac 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Putešestvije jednog mosta: Koliko će ovaj poklon koštati vojvođanske opštine 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Vesti

loader