Društvo sudija kritikuje najavljene izmene krivičnog zakonika bez javne rasprave

Društvo sudija kritikuje najavljene izmene krivičnog zakonika bez javne rasprave

Društvo sudija kritikuje najavljene izmene krivičnog zakonika bez javne rasprave Izvor: Shutterstock

Društvo sudija Srbije saopštilo je povodom najavljenih izmena Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, da se ponavlja praksa da se značajne izmene zakona planiraju bez prethodnog konsultovanja stručne javnosti i bez javne rasprave.

"Kao posledicu takve prakse dobili smo najavu primene istih mera čija ranija primena nije dala očekivane rezultate. Mera za koje nema pouzdanih dokaza da su ostvarile očekivane rezultate, mera koje mogu biti u sukobu sa medjunarodnim obavezama naše države kao i meru kojom se sudovima nameće dužnost čije ispunjenje ne zavisi samo od postupanja suda", navodi se u saopštenju.

Predstavnici državnog vrha su, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednosti 11. januara, najavili da će izmeniti Krivični zakonik i Zakon o krivičnom postupku kao jednu od mera u sistematskom obračunu sa kriminalom i korupcijom.

Društvo sudija Srbije je ocenilo da je za žaljenje što je prilikom predstavljanja tih mera najavljeno da se eventualna kritika stručne javnosti i organizacija građanskog društva neće uzeti u obzir, što nije svojstveno demokratkom društvu kada se radi o pitanjima od javnog značaja.

"Još je žalosnija činjenica da su oni koji su te mere predložili tako i postupili. Ne samo da su kritiku stručne javnosti i organizacija građanskog društva ocenili kao neosnovanu bez razmatranja date argumentacije, već su to učinili na način svojstven 'borbi' protiv političkih neistomišljenika, diskreditujući organizacije i pojedince koji su je izneli", dodaje se.

To strukovno udruženje je pozvalo nadležne organe, a naročito Vrhovni kasacioni sud i Visoki savet sudstva da razmotre najavljene mere i izjasne se o njima i ukazalo da propisivanje strožijih kazni za neka od najtežih krivičnih nije sporno sa stanovišta legaliteta, jer predstavlja deo zakonodavne kaznene politike u okviru opšte kaznene politike koju vodi država, ali da se postavlja pitanje opravdanosti tih mera.

Društvo podseća da su iste mere preduzimane i u ranijim izmenama Krivičnog zakonika, ali da nisu dale očekivane rezultate u suzbijanju tih krivičnih dela i da nema dokaza da je progresivno kažnjavanje u zemljama u kojima postoji dalo bolje rezultate u suzbijanju kriminala, u odnosu na zemlje u kojima takva mera ne postoji.

"Pravo je države da u svoj kazneni sistem uvede kaznu doživotnog zatvora. U velikom broju država takva kazna je propisana za najteža krivična dela. U tom smislu, ni najava uvođenja ove kazne u naš pravni sistem, sama po sebi, nije sporna. Međutim, najava da će biti isključena mogućnost za uslovni otpust lica koja su osuđena na ovu kaznu, može našu državu dovesti u sukob sa obavezama koje proističu iz međunarodnih konvencija koje je ratifikovala", dodaje se.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

IZNOGUD

Društvo sudija neka počne da se bavi korupcijom u sudstvu..a zakon svakako treba da se menja. Usput rečeno...bruka da za paljenje Američke ambasade po mišljenju sudstva niko nije kriv. Gospodo sudije, izgleda da bi trebalo mnoge i od Vas menjati...

Bisenija

Jednopartijski sistem gospodo sudije vlada!

Dr

Ima jAVne rasprave. AV o svemu rasprAVlja.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Zvaničnici iz Srbije nisu optimisti da će Haradinaj biti optužen u Hagu 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sputnjik: Na Batajnicu stiglo 30 oklopnih transportera, donacija Rusije 20:14 h

20:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zorana Mihajlović traži da je Tužilaštvo istraži povodom optužbi SRS 19:55 h

19:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Imam dokaze da su Nikolića i mene prisluškivali dok smo bili u opoziciji 19:51 h

19:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nišu fale korpe za smeće, a "komunalno" daje 600.000 dinara za - cvetnog pauna 19:50 h

19:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Siniša Mali: KRIK-u ponestalo ideja o meni, pa su prešli na mog brata 19:37 h

19:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Omča za Srbiju" za autora "upozorenje da se ne dogodi", za SzS - najava ubistva 19:26 h

19:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Haradinaj otputovao u Hag, poručio da ide uzdignutog čela i bez uznemirenja 19:13 h

19:13 h  |  Vesti

loader