Bogdanović: Predsednik se bavi akušerstvom, umesto da spreči odlazak mladih

Bogdanović: Predsednik se bavi akušerstvom, umesto da spreči odlazak mladih

Profesori i saradnici Filozofskog fakulteta, njih 105, potpisali su zajednički apel kojim podržavaju protest. Proteste su podržali i profesori sa Fakulteta politčkih nauka.

Nekadašnja rektorka Marija Bogdanović kaže da se potpisnici osećaju kao slobodni građani.

"Osporavanje da mi nismo građani, već ološ, bagra, izdajnici, je nedopustiv govor koji sebi dozvoljava vlada i to ne može više da se sluša. Ne primećuju da su taj govor uneli u fond reči kojim bombarduju građane Srbije, mora nešto da se kaže protiv toga, otkud im pravo da se tako ponašaju prema svojoj zemlji. Ne možete da čujete dijalog, ni u Skupštini, manir je takav iz kruga naprednjaka, koji je rezultat ponašanja prredsednika i to postaje nepodnošljivo", kaže ona.

Na pitanje šta je bio glavni motiv profesora da potpišu podršku, profesor Ognjen Radonjić je rekako da je jedna od privh lekcija koju je naučio da je misija profesora javna i da treba da zaštite javni interes jer pripadaju celom društvu.

"Ako pogledate šta se dešava u našem društvu, kako vlast tretira obrazovanje, ako su vam učitelji na rubu egzistencije, onda vam je jasno gde živite, to je moj motiv. Često se pominje da li su zahtevi artikulisani, po meni je to floskukla - imate jedan zahtev, a to je sloboda javno izgovorene reči, ako nema prostora za kritiku nijedno društvo ne može da napreduje. Ako imate jednu istinu vi tako delegitimišete parlament, a tu treba da se sastanu pozicija i opozicija", smatra Radonjić. 

On kaže da je glavna poluga vladanja ta što se stvara podela u društvu na dve grupacije - pristalice vlasti i neistomišljenike, kao i da se bilo kakva mogućnost dogovora diskvalifikuje.

"Zato nije začuđujuća situacija zašto se građani bune. Vi morate na vlasti da baratate činjenicama, a ne da govorirte neistine i izvrćete ih", dodao je. 

"Ako nas dele na nezadovoljne građane i ove koji su zadovoljni, ja ne znam šta pod tim podrazumevaju. Prvo smo bili ološ i bagra, onda se predsednik ispravio i rekao da je spreman da razgovara, pa neka izvoli. Protest ima neku svoju strukturu, prestanite da blokirate institucije, mišljenja ljudi, otvorite se, ali mislim da to nije moguće. Moramo da istrajemo u ovim naporima, da ne odustajemo, ako odustanemo onda bi to bio pravi poraz i neodstatak demokratskog potencijala. Oni nemaju većinsko glasačko telo, 50 odsto nije ni glasalo, a od tih 50 odsto polovina je za njih, dakle četvrtina koja je siromašna je glasala, a sada na razna mesta postavljaju ljude visoke stručnosti, koji se ne snalaze na svojim mestima, već idu iza onih stranačkih, mislim na gradonačelnika, to je važna funkcija, a mi tu vidimo samo Vesića", rekla je Marija Bogdanović.

Ognjen Radonjić Izvor: N1

Profesor Radonjić naglašava da upravo inicijativa Filozofskog fakulteta može da bud epolitička platforma, jer su tu secirani problemi društva. Kako je rekao, 2000. godine smo zamenili personu, a nismo sistem, što je danas, kaže, ključna stvar kako da se privuku apstinenti.

"Moramo da ih ubedimo da su promene sistemske prirode. Nakon Miloševića društvo nije napredovalo, zato što se vlast zasnivala na kompromisima. Ako želimo napred oni moraju da sazru. I pre 2012. smo imali diskurs vređanja, samo ga je ova vlast digla na viši nivo. Pozivam na dijalog, želimo društvo koje će se zasnivati na dijalogu. Jedna od strategija da ugušite slobodno mišljenje je podrivanje podele političke moći. Tako što u nezavisnim institucijama kao što su sudstvo, mediji, poverenik, postavljate ljude koji su lojalni režimu i svako ko se protivi biva izložen pritisku", rekao je Ognjen Radonjić.

Marija Bogdanović kaže da Srbija ima predsednika koja se bavi akušerstvom, svim i svačim, govori stvari koje se ne očekuju od predsednika, a mladi i kvalifikovani radnici odlaze.

"Umesto da se obezbedi da se ne odlazi, pre svega investicijama, on sve zna, meša se u dualno obrazovanje, nema oblast koju ne zna. Zadržao je Tomislava Nikolića da ima svoju svitu i da se bavi odnosima s Kinom i Rusijom, pitam se šta rade ministri inostranih poslova koji su zaduženi za te oblasti. Nikolić‚, kao domaćin srpski sedi u palati, umesto da ide da živi kao domaćin u svojoj kući", kaže Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (71)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lidija

Igrom slucaja, radim kao medicinski radnik, i to bas pri odeljenju akuserstva, i zaista prvi put cujem da predsednik radi pri akuserstvu .

blam

Za botove je sad uslov da zna da pise, ali intelegencija nije uislov.

Nenadmasan

Bravo i za prof. Bogdanovic i za prof. Radonjica! Cujem da je i moj FPN dao podrsku. HVALA i BRAVO za FPN.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Bliži se kraj jeftinih autobuskih aranžmana po Evropi, metropole povećale namete 11:01 h

11:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hapšenja zbog vađenja antikviteta iz zemlje i njihove preprodaje 10:57 h

10:57 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Direktori javnih preduzeća biće smenjeni ako učestvuju u funkcionerskoj kampanji 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Majka deteta sa invaliditetom: Uskraćeni smo za 450.000, nemamo podršku države 10:43 h

10:43 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Iskliznuli teretni vagoni na pruzi između Bora i Negotina, nema povređenih 10:40 h

10:40 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnik nastradao na gradilištu u Zemunu 10:34 h

10:34 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Aleksandru Obradoviću i Biljani Stojković nagrada "Dobar primer novog optimizma" 10:04 h

10:04 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Spaić: Građani kao ugroženi javanski nosorozi u ovoj državi 09:53 h

09:53 h  |  Vesti

loader