Obradović: Vreme da protesti pređu u novu fazu

Obradović: Vreme da protesti pređu u novu fazu

Obradović: Vreme da protesti pređu u novu fazu Izvor: N1

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je sada pravo vreme za dogovor svih političkih opcija prave opozicije, sindikata, udruženja, javnih ličnosti, studenata i građana oko nove političke platforme iza kojih će svi stati, a koja bi između ostalog podrazumevala da nema izbora dok nema uslova za njihovo fer i pošteno održavanje.

"Sada je pravi trenutak za dogovor. Nama je sada potreban pravi unutrašnji dijalog u Srbiji, u kome bismo - uz poštovanje naših različitosti i novu političku kulturu koja podrazumeva normalnu komunikaciju i kad se ne slažemo o svemu – došli do nove političke platforme iza koje bismo svi stali. Kad kažem svi – mislim na sve političke opcije prave opozicije, sindikate, udruženja građana, javne ličnosti, studente, građane...", naveo je Obradović u autorskom tekstu.  

Prema njegovim rečima, u jednom opozicionom frontu treba da budu svi koji već osam nedelja zajedno šetaju ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije.  

On je naveo "sve koji se već dugo samostalno bore protiv ove vlasti: penzionere, malinare, prosvetare, opljačkane bankarske klijente, postradale od kriminala javnih izvršitelja, ratne veterane, borce protiv izgradnje mini-hidroelektrana koje uništavaju naše reke i ekosistem, vojni i policijski sindikat...".

"Svi treba da budemo u jednom opozicionom frontu, a svako neka ga zove kako mu odgovara: građanski, narodni, socijalni ili patriotski front", napisao je Obradović.  

On smatra da će se svi oni lako složiti oko toga da nema odstupanja i da treba nastavtiti proteste do pada vlasti Aleksandra Vučića, što je kako je rekao "uslov svih uslova za povratak normalnosti u Srbiju", da nema izbora dok nema uslova za fer i poštene izbore, da nijje dovoljno samo da su protiv Vučića, već da se sada unapred mora znati kako će izgledati Srbija posle Vučića, kako se "ovakve stvari ne bi ponavljale" i kako niko ne bi morao ponovo da šeta za nekoliko meseci ili godina.  

"Mediji i izbori treba da budu slobodni, vlast odgovorna i smenjiva, a državna institucije i zakoni iznad pojedinaca koji moraju da odgovaraju čim prekrše zakon", naveo je Obradović.  

On je kazao da uspeh dosadašnjih protesta ne proističe iz toga što ih organizuju studenti, niti što ih podržava Savez za Srbiju i druge političke opcije iz opozicije, niti što na njih pozivaju ili na njima govore brojne javne ličnosti, već je tajna uspeha u jedinstvu i u tome što su svi zajedničkim snagama zalegli za to da protesti uspeju – bez obzira na naše ideološke i političke razlike.  

"Svi smo došli do istog zaključka: ova vlast nije normalna i sveukupno stanje u državi je nenormalno. Jedino rešenje je da prvo skinemo ovu vlast, a onda vratimo stvari u normalu", naveo je Obradović.  

Prema njegovim rečima, potreban je konsenzus oko elementarnih postavki, a onda je za dalje potreban dijalog i dogovor.  

"Savez za Srbiju je u svojoj programskoj platformi u 30 tačaka stavio kompletnu viziju kako treba da izgleda jedna normalna zemlja: lustracija, Zakon o poreklu imovine svih nosilaca javnih funkcija od 1990, rešavanje nagomilanih problema sa javnim izvršiteljima, bankarskim dužnicima, domaćom privredom i poljoprivredom, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, porodična politika, vraćanje otetih penzija...", kazao je on. 

Dodao je da smatra da je za budući dogovor ključna ideja Saveza za Srbiju o prelaznoj Vladi stručnjaka na čelu sa nestranačkim premijerom u kojoj neće sedeti niko od lidera opozicije, a koja će biti oročena na godinu dana.

Zadatak prelazne Vlade, kako je naveo, bio bi da resetuje sistem, vrati Srbiju u normalu i uvede red, zatim da donese sistemske zakone oko kojih se dogovorimo, da oslobodi medije i omogući prve fer i poštene izbore posle Vučićevog pada sa vlasti.

POVEZANE VESTI

Komentari (58)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srđan

Naprednjački režim mora pasti i zato ostavite svoje razlike po strani. I naravno, uvek na izborima glasajte za prvu najjaču opciju u cilju rušenja istog. Ako poštenih izbora nema, BOJKOT.

Gero TZ

Bravo za pismo Putinu, kada je Vučić u pitanju nije teško biti Vanga.

Nikola

Neverujem vise nikome! Skinuli smo jedne dosli su isti, jos gori. Ko ce posle ovih da se ukoreni, ne smem ni da pomislim. Svakako tesko da ce nam biti bolje. Mladi ne idu iz zemlje samo zgog para, vec zato sto im je dosta hleba i igara.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tači: Nećemo da dozvolimo da Srbija uslovljava dijalog 21:50 h

21:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Genetičar Stojković u istom danu razrešen i vraćen na mesto šefa katedre 20:55 h

20:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komesarijat: Lažne vesti o kupovini kuća za migrante 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miodrag Stojković: Ostajem na fakultetu, ali ću zatražiti ograničeno odsustvo 20:19 h

20:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Roditelji nestalih beba: Zakon ne garantuje da će istraga dovesti do istine 19:45 h

19:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Većina stanovnika socijalnih naselja u Zemunu na rubu humanih uslova života 19:29 h

19:29 h  |  Vesti

loader