Demostat: Srbija u grupi zemalja "nepotpune demokratije", nema poboljšanja

Demostat: Srbija u grupi zemalja "nepotpune demokratije", nema poboljšanja

Demostat: Srbija u grupi zemalja "nepotpune demokratije", nema poboljšanja Izvor: N1

Srbija se po nivou demokratičnosti i dalje svrstava u nepoptune demokratije i u 2018. godini ne beleži nikakva poboljšanja u ovom polju, a najveći problemi ostaju funkcionisanje Vlade i nerazvijena politička kultura, pokazuju najnoviji podaci merenja indeksa demokratičnosti Ekonomista, a prenosi portal Demostat.

Indeks demokratičnosti u Srbiji u 2018. godini bio je 6,41 od mogućih 10, što Srbiju svrstava u red delimičnih, odnosno nepotpunih demokratija, rezultati su istraživanja stručnog tima Ekonomista objavljeni početkom ove godine. U poređenju sa ranijim godinama, od prošle godine u Srbiji nema nikakvih poboljšanja, a to predstavlja pad u odnosu na rezultate iz 2014. i 2015. godine, kada je ovaj indeks bio najviši od kada se beleži i iznosio je 6,71 za Srbiju. 

Ovogodišnji podaci indeksa demokratičnosti stavljaju nas na 63. mesto od ukupno 167 država u svetu u kojima je Ekonomist vršio analizu. Prema indeksu demokratičnosti, zemlje se dele u četiri grupe sa dve podgrupe a to su, autoritarno društvo, "hibridni režim" odnosno neliberalna demokratija, nepotpuna demokratija i potpuna demokratija. 

Srbija se godinama unazad nalazi u trećoj kategoriji – nepotpuna demokratija i njenoj podgrupi sa manjim indeksom demokratičnosti – od 6 do 7. 

Termin nepotpuna demokratija označava nacije gde je izborni proces ocenjen kao fer i slobodan i osnovne slobode se načelno poštuju, ali izraženi su problemi kao što je kršenje medijskih sloboda i slično. Zemlje koje spadaju u ovu grupu imaju značajne probleme u drugim aspektima demokratskog uređenja, što podrazumeva nedovoljno razvijenu političku kulturu, nizak nivo učešća građana u političkim procesima i probleme u funkcionisanju vlasti i administracije. 

Indeks je zasnovan na 60 indikatora grupisanih u pet različitih kategorija koje mere demokratičnost izbornog procesa i pluralizam, funkcionisanje Vlade i državnog aparata, nivo političke participacije, političke kulture i građanske slobode sa poštovanjem ljudskih prava.

Kako je navedeno, ocene Srbije u ovim kategorijama prilično variraju od visoke ocene za demokratski izborni proces i pluralizam gde je dat indeks od 8.25, znatno lošije ocene su za funkcionisanje Vlade i državnog aparata gde je indeks 5.36. 

Politička participacija, odnosno učešće građana u demokratskim i političkim procesima, što podrazumeva donošenje političkih odluka koje neposredno utiču na život građana je takođe sa nižom ocenom od 6.11, dok je najlošije ocenjen nivo političke kulture – odnos između političkih aktera, njihovo međusobno poštovanje, ali i znanje građana o sopstvenim političkim pravima i obavezama. Za tu stavku Srbija je dobila ocenu 5.00 od ukupno 10. 

Nešto bolji rezultati u Srbiji izmereni su za poslednju grupu indikatora koji se odnose na građanske slobode i garantovanje ljudskih prava i sloboda, gde smo dobili ocenu 7.35, prenosi Demostat. 

Nizak nivo političke kulture od zemalja u okruženju beleži se još i u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, najgora situacija je u Bosni i Hercegovini, a i ukupne ocene demokratičnosti u ovim državama su znatno lošije pa se svrstavaju u "hibridne režime".

U kategoriju potpunih demokratija spadaju države koje i po brojnim drugim kriterijumima važe za najuređenije - prva je Norveška, a redom je prate Island, Švedska, Novi Zeland, Danska, Irska, Kanada, Finska, Australija, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Nemačka, Velika Britanija, Urugvaj, Austrija, Mauricijus, Malta, Španija i Kostarika.

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

gde su napabircili 6,7? ajde 0,7 i nekako.

Cenzurica Demokratić

Znaci uzor mnogima Montenegro nije cak ni nepotpuna demokratija vec hibridni rezim..... znaju dobro na zapadu ko je ko samo je sve pitanje trenutnog politickog interesa.

Mille

Zlatna sredina

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Spaić: Deluje da Tužilaštvo reaguje selektivno, dobija naloge od medija i botova 09:22 h

09:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Goste "Utiska" nije iznenadio sekretar, Rakić Vodinelić smatra - inicirao Vučić 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Društvo sudija: VSS, DVT i RJT da reaguju na neprimerene napade vlasti i medija 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Državni sekretar: Uvesti eksternu kontrolu pravosuđa, npr. da Vučić bira sudije 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Novosađani već godinu i po dana bez doma: Zidovi porušeni, a imovina pokradena 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građani zabrinuti zbog požara na deponiji, Vesić uverava - to je uobičajeno 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dijalog o Kosovu teško da će biti nastavljen uz takse i jedne i druge izbore 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kome je namenjena najava o "velikim promenama" u SNS, funkcionerima ili biračima 19.01.2020.

19.01.2020.  |  Vesti

loader