Demostat: Srbija u grupi zemalja "nepotpune demokratije", nema poboljšanja

Demostat: Srbija u grupi zemalja "nepotpune demokratije", nema poboljšanja

Demostat: Srbija u grupi zemalja "nepotpune demokratije", nema poboljšanja Izvor: N1

Srbija se po nivou demokratičnosti i dalje svrstava u nepoptune demokratije i u 2018. godini ne beleži nikakva poboljšanja u ovom polju, a najveći problemi ostaju funkcionisanje Vlade i nerazvijena politička kultura, pokazuju najnoviji podaci merenja indeksa demokratičnosti Ekonomista, a prenosi portal Demostat.

Indeks demokratičnosti u Srbiji u 2018. godini bio je 6,41 od mogućih 10, što Srbiju svrstava u red delimičnih, odnosno nepotpunih demokratija, rezultati su istraživanja stručnog tima Ekonomista objavljeni početkom ove godine. U poređenju sa ranijim godinama, od prošle godine u Srbiji nema nikakvih poboljšanja, a to predstavlja pad u odnosu na rezultate iz 2014. i 2015. godine, kada je ovaj indeks bio najviši od kada se beleži i iznosio je 6,71 za Srbiju. 

Ovogodišnji podaci indeksa demokratičnosti stavljaju nas na 63. mesto od ukupno 167 država u svetu u kojima je Ekonomist vršio analizu. Prema indeksu demokratičnosti, zemlje se dele u četiri grupe sa dve podgrupe a to su, autoritarno društvo, "hibridni režim" odnosno neliberalna demokratija, nepotpuna demokratija i potpuna demokratija. 

Srbija se godinama unazad nalazi u trećoj kategoriji – nepotpuna demokratija i njenoj podgrupi sa manjim indeksom demokratičnosti – od 6 do 7. 

Termin nepotpuna demokratija označava nacije gde je izborni proces ocenjen kao fer i slobodan i osnovne slobode se načelno poštuju, ali izraženi su problemi kao što je kršenje medijskih sloboda i slično. Zemlje koje spadaju u ovu grupu imaju značajne probleme u drugim aspektima demokratskog uređenja, što podrazumeva nedovoljno razvijenu političku kulturu, nizak nivo učešća građana u političkim procesima i probleme u funkcionisanju vlasti i administracije. 

Indeks je zasnovan na 60 indikatora grupisanih u pet različitih kategorija koje mere demokratičnost izbornog procesa i pluralizam, funkcionisanje Vlade i državnog aparata, nivo političke participacije, političke kulture i građanske slobode sa poštovanjem ljudskih prava.

Kako je navedeno, ocene Srbije u ovim kategorijama prilično variraju od visoke ocene za demokratski izborni proces i pluralizam gde je dat indeks od 8.25, znatno lošije ocene su za funkcionisanje Vlade i državnog aparata gde je indeks 5.36. 

Politička participacija, odnosno učešće građana u demokratskim i političkim procesima, što podrazumeva donošenje političkih odluka koje neposredno utiču na život građana je takođe sa nižom ocenom od 6.11, dok je najlošije ocenjen nivo političke kulture – odnos između političkih aktera, njihovo međusobno poštovanje, ali i znanje građana o sopstvenim političkim pravima i obavezama. Za tu stavku Srbija je dobila ocenu 5.00 od ukupno 10. 

Nešto bolji rezultati u Srbiji izmereni su za poslednju grupu indikatora koji se odnose na građanske slobode i garantovanje ljudskih prava i sloboda, gde smo dobili ocenu 7.35, prenosi Demostat. 

Nizak nivo političke kulture od zemalja u okruženju beleži se još i u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, najgora situacija je u Bosni i Hercegovini, a i ukupne ocene demokratičnosti u ovim državama su znatno lošije pa se svrstavaju u "hibridne režime".

U kategoriju potpunih demokratija spadaju države koje i po brojnim drugim kriterijumima važe za najuređenije - prva je Norveška, a redom je prate Island, Švedska, Novi Zeland, Danska, Irska, Kanada, Finska, Australija, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Nemačka, Velika Britanija, Urugvaj, Austrija, Mauricijus, Malta, Španija i Kostarika.

POVEZANE VESTI

Komentari (25)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

gde su napabircili 6,7? ajde 0,7 i nekako.

Cenzurica Demokratić

Znaci uzor mnogima Montenegro nije cak ni nepotpuna demokratija vec hibridni rezim..... znaju dobro na zapadu ko je ko samo je sve pitanje trenutnog politickog interesa.

Mille

Zlatna sredina

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Sindikat pravosuđa podržao Gorana Ilića: Napadaju ga zbog istine koju govori 24.08.2019.

24.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: O "Milošu Velikom", Kninu i o Vučićevoj poseti Njujorku 24.08.2019.

24.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dve struje JOB različito i o tome ko protestuje 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest "1 od 5 miliona" ispred hotela Bristol: Srbija se umiriti ne može 24.08.2019.

24.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na autoputu "Miloš Veliki" izgoreo automobil 24.08.2019.

24.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pavićević o najavama "čistki" u SNS: Bilo je mnogo skandala, niko nije sklonjen 24.08.2019.

24.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Gužve na graničnim prelazima, na Horgošu se čeka i do četiri sata 24.08.2019.

24.08.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Izgradnja stadiona u Kraljevu kasni, grad izgubio organizaciju dva takmičenja 24.08.2019.

24.08.2019.  |  Vesti

loader