NUNS i NDNV: Sramno pisanje "Politikinog zabavnika" o Ljotiću

NUNS i NDNV: Sramno pisanje "Politikinog zabavnika" o Ljotiću

NUNS i NDNV: Sramno pisanje "Politikinog zabavnika" o Ljotiću Izvor: Ilustracija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili afirmativno pisanje lista "Politikin zabavnik" o nacisti Dimitriju Ljotiću koje, kako kažu, predstavlja "najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima".

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019, "Politikin zabavnik" pod naslovom "Ko su bili ljotićevci" piše da se Dimitrije Ljotić "brinuo o redu u Srbiji", da je imao "jedinice visokog morala", da je "osuđivao pogrome Jevreja", da je dobar deo srpskih masona "spasao iz logora".

"Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog 'Politikinog zabavnika' koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori", naveli su NUNS i NDNV.

Ocenili su da je takav tekst logičan nastavak akcije "puštanja pasa" na naslovnoj strani "Ilustrovane politike" i dodali da je "zanimljivo" da je Zefirino Grasi, generalni direktor AD Politika, koja izdaje "Ilustrovanu politiku", ujedno i glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika".

"Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije", naveli su NUNS i NDNV.

Oni su podsetili da je "Ilustrovana politika" nedavno publikovala klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim je objavila u serijal "sramnih pamfleta" u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović.

Jevrejska opština Beograd: Zbunjeni smo tekstom, tražimo ispravku i izvinjenje

Na tekst u Politikinom zabavniku reagovala je i Jevrejska opština Beograd. Oni glavnom uredniku Zabavnika Zefirinu Grasiju poručuju da su zbunjeni tekstom "Dugo putovanje Henrika Lautnera", pogotovo anfrileom "Ko su bili Ljotićevci?" u kome, navode, novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca.

"Dimitrije Ljotić i njegov pokret ZBOR se nisu tek tako i slučajno (kako autor implicira) izjednačavali sa nacistima i fašistima. Dimitrije Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus (nem: Serbischer SS-Freiwilligen Korps) koja je bila u službi Vermahta. Ideologija ovog korpusa je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora. Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941. Dan nakon ovog masakra u organizaciji ZBOR otvorena je najveća antisemitska izložba u Beogradu tzv. "Antimasonska izložba" koja je bila usmerena ka "razotkrivanju judeokomunističke zavere", a u proljotićevskim novinama su se pojavile reči "Srbi ne bi trebalo da čekaju Nemce da počnu istrebljenje Jevreja", navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština navodi da ne veruje da autor teksta ne zna da je pojavom Ljotićevog "Zbora" antisemitizam javno deklarisan kao otvorena rasistička programska politika.

"Nacisti su finansirali Zbor Dimitrija Ljotića na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića. Čak je i sam Gering smatrao da je Zbor idealan partner za nacističku partiju. Podmladak Zbora, Beli orlovi, već su 1940. ispred Beogradskog univerziteta salutirali Hitleru i Musoliniju i uzvikivali "dole sa Jevrejima!".

Gospodine Grasi, dodaju u sopštenju, Dimitrije Ljotić je bio antisemita i fašista, a njegove ideje su odjeknule slično kao one koje je imao Gebels.

"Ni jedan ni drugi nisu bili ubice, ali su bili ubice za pisaćim stolom, ideolozi najgore mašine smrti u istoriji civilizacije. Apologetskim tekstom koji je objavio vaš nedeljnik vređate ne samo Jevreje u Srbiji, već sve građanke i građane ove zemlje čiji su preci dali svoje živote u borbi za oslobođenje, u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika".

Poručuju da traže ispravku i izvinjenje i, kako kažu, "da ne kontaminiraju nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima".

POVEZANE VESTI

Komentari (30)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Peđa

Treba izvršiti reviziju partizanske istorije koja je prepuna lazi i neistina.Ljotić nije bio nacista,naša država treba da stavi na uvid sva dosijea ozne i udbe.

sredoje

Svi ti komunisti u čiji sa anifašizam zaklinjete su kasnije priznali Palestinsku Oslobodilačku vojsku a ne Izrael. Sjajno su sarađivali sa Naserom (Egipat), Arafatom (PLO), Pahlavijem (Iran)...sve u okruženju Izraelaca. Pa molim udruženja koja zastupaju narod Izraela da se ne pozivaju na "antifašizam" boljševičkih sledbenika.

Tanja

Ne mogu da verujem da je to objavio Politikin zabavnik.Ovakvi postupci vlasti se vise ne mogu tolerisati, jednostavno dosta je.Usprotivimo se njihovom ugnjetavanju svom snagom,pokazimo im da moraju da odu

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kancelarija za KiM: Đurić u Tirani na marginama i s predstavnicima s Kosova 23:29 h

23:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Marko Đurić sastao se u Tirani sa poslanikom Samoopredeljenja 22:50 h

22:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Lutovac RTS-u: Svoje vreme u Upitniku ustupam uzbunjivaču Obradoviću 22:05 h

22:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Vlast tuži samu sebe, "omađijani" Mića Jovanović 21:38 h

21:38 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agencija za zaštitu životne sredine očekuje od jutra čistiji vazduh u Beogradu 20:49 h

20:49 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Niški inspektor uzbunjivač "oteran u penziju", MUP odbija da ga vrati na posao 20:15 h

20:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Incident na protestu, guranje i nasrtanje ispred ulaza u Skupštinu 19:58 h

19:58 h  |  Vesti

loader