Radnici Leonija: Povređena su nam prava

Radnici Leonija: Povređena su nam prava

Radnici Leonija: Povređena su nam prava Izvor: N1

Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

Zaposleni kažu da su njihova prava povređena jer se od njih traži da potpišu saglasnost kojom se poslodavcu daje mogućnost da ih premesti na drugo mesto rada koje je udaljeno više od 50 kilometra od mesta u kome sada rade ili da ih uputi na rad kod drugog poslodavca duže od godinu dana.

Povredom prava radnici smatraju i to što je u saglasnosti navedeno da poslodavac može novčano potraživanje naplatiti obustavljanjem od zarade, u visini koje prelazi iznos dve trećine zarade.

Iako se zaposleni žale na povredu prava, u kompaniji "Leoni" su ageniciji Beta kazali da su odredbe iz dokumenta "Izjava o saglasnosti" uključene u standardni ugovor o radu te kompanije od osnivanja 2009. godine i tvrde da su u potpunosti u skladu sa odredbama Zakona o radu.

U "Leoniju" su, takođe, istakli da se Izjave o saglasnosti primenjuju na sve zaposlene, bez obzira na poziciju – hijerarhiju (od radnika na proizvodnoj liniji do menadžmenta kompanije), državljanstvo (uključujući i strance) ili mesto rada (važiće su u svim proizvodnim jedinicama, Prokuplju, Malošištu, Nišu i od skoro u Kraljevu).

"Početkom ove godine, odlučili smo da ove odredbe izdvojimo iz našeg Ugovora o radu i da ih stavimo u poseban dodatak – Izjavu o saglasnosti kako bismo svakom zaposlenom ponudili mogućnost da potvrdi svoju raspoloživost da radi prekovremeno, noću i slično i tako ostvari mogućnost da bude dodatno plaćen", navedeno je u pisanom odgovoru kompanije "Leoni" agenciji Beta.

U "Leoniju" su, takođe, naglasili da potpisivanje Izjave o saglasnosti nije obavezujuće i da svaki zaposleni ima slobodu da odluči da li će da je potpiše ili ne.

"I nakon potpisivanja, zaposleni može uvek povući Izjavu iz ličnih razloga. Davanjem saglasnosti, prekovremeni i noćni rad i dalje ostaje u okviru zakonskih maksimuma", kazali su u "Leoniju".

Svi zaposleni, dodali su u "Leoniju", koji su do sada potpisali Izjavu o saglasnosti bili su u potpunosti obavešteni o detaljima ovog dodatnog dokumenta, kao i o mogućnosti njegovog opoziva zbog ličnih ili porodičnih razloga, bez ikakvih pravnih posledica.

Nemačka kompanija "Leoni" proizvodi kablove za automobile, a u tri pogona u Srbiji u Prokuplju, Malošištu i Doljevcu upošljava oko 6.000 radnika.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bekos

Sve sto ova vlast, na celu sa Vucicem, od inostranih kapitalista dovede u Srbiju, i uglavnom sluzi za promociju stranaka na vlasti, pre svega Vucica, a najmanje od koristi zaposlenima.

Lepotan 1 od 5 miliona

Motajteee

Posebni GM

Vučićevo zlatno robovlasničko doba!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Baner s Vučićem prepravili banerom uzbunjivača Obradovića koji je potom sklonjen 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

"Hrabri" - film o novinarima u Srbiji, četvrtak u 21h 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Murati: Samoopredeljenje i DSK će ove nedelje potpisati koalicioni sporazum 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

SAD: Tešić i dalje tihi partner, sankcije njegovim saradnicima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dejan Đorđević osuđen: Nesuđeni kupac Megatrenda priznao krivicu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Optužnica za ubistvo Ivanovića u kosovskim medijima 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šarćević: Studenti i profesori na Megatrendu ne smeju da trpe velike lomove 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jedan događaj, dva viđenja - u opoziciji različito o incidentu ispred Skupštine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Vesti

loader