HRW: U Srbiji u 2018. mali napredak u zaštiti ljudskih prava

HRW: U Srbiji u 2018. mali napredak u zaštiti ljudskih prava

HRW: U Srbiji u 2018. mali napredak u zaštiti ljudskih prava Izvor: Shutterstock

U Srbiji je tokom 2018. godine ostvaren mali napredak na polju zaštite ljudskih prava, objavila je međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Right Watch).

Prema nalazima godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava, u delu o slobodi medija u Srbiji ocenjeno je da je položaj novinara i dalje je nesiguran, uz napade, pretnje i tužbe zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima.

"Nastavljeni su napadi i pretnje protiv novinara, uz neodgovarajuće reakcije srpskih vlasti. Provladini mediji i dalje su sprovodili praksu klevetanja nezavisnih medijskih kuća i novinara", piše u izveštaju.

Dodaje se da je između januara i sredine avgusta, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zabeležilo 50 slučajeva nasilja, pretnji ili zastrašivanja novinara, uključujući četiri fizička napada i 18 slučajeva zastrašivanja novinara od državnih zvaničnika.

U delu izveštaja o odgovornosti za ratne zločine navedeno je da su krivična gonjenja za ratne zločine pred domaćim sudovima napredovala sporo, uz nedostatak neophodne političke podrške.

"Krivično gonjenje ratnih zločina i dalje zaostaje usled nedostatka političke volje i adekvatnih resursa, i slabih mehanizama za podršku svedocima. Mali broj visokih zvaničnika upletenih u ozbiljna ratna nedela odgovarao je pred srpskim sudovima", piše u izveštaju.

Zaključak dela izveštaja posvećenog migrantima, tražiocima azila i dugoročno raseljenima ocenjeno je da je azilni sistem i dalje je manjkav, a da uslovi za tražioce azila nisu poboljšani.

Ukazuje se da novi zakon o azilu i privremenoj zaštiti, čiji je cilj usaglašavanje srpskog zakonodavstva s međunarodnim i EU standardima, u okviru definicije izbeglica sadrži i pojam žrtve nasilja na osnovu roda i rodnog identiteta, kao i poboljšane odredbe koje se tiču dece bez pratnje ili razdvojene dece koja potražuju azil, ali da takođe predviđa i pritvor za tražioce azila, ograničenu slobodu kretanja i ubrzani postupak rešavanja zahteva za azil.

"Proces odlučivanja o azilu i dalje je bio neadekvatan, uz niske stope priznavanja i duga odlaganja donošenja odluka", navedeno je u izveštaju.

Po navodima izveštaja, načinjen je slab napredak u pravcu trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica iz ratova na Balkanu, koji žive u Srbiji.

Što se tiče branioca ljudskih prava, oni su i dalje radili u neprijateljskom okruženju, a onlajn pretnje upućene aktivistima predstavljale su redovnu pojavu, dok su istrage bile spore, ocenio je HRW.

Spor napredak na Kosovu, kontroverzni plan o izmeni granica

Napredak na polju unapređenja zaštite ljudskih prava na Kosovu tokom 2018. godine bio je spor, uz nastavljene tenzije između Srba i kosovskih Albanaca, naročito na severu, ocenio je HWR.

"U avgustu su srpski i kosovski lideri najavili kontroverzni plan o izmeni granica između Srbije i Kosova, kao deo mirnog sporazuma dve zemlje. Ovaj plan je izazvao zabrinutost zbog posledica koje bi transfer stanovništva, do kojeg bi doveo, imao po ljudska prava", piše u izveštaju o stanju ljudskih prava.

Podseća se da je Skupština Kosova u martu ratifikovala sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je bio zahtev EU za viznu liberalizaciju Kosova, kao i da je početak rada specijalnog suda za teške ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998–1999 bio odlagan usled promene na poziciji specijalnog tužioca.

U delu izveštaja organizacije HRW koji se odnosi na Kosovo navodi se i da su novinari bili suočeni s pretnjama i zastrašivanjem, a da je krivično gonjenje zločina počinjenih protiv njih bilo je sporo.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jao nama!

Sam naslov kaze da smo u 90-im,zalosno. Africka zemlja na tlu Evrope.

Sir Oliver

Ma lažu ZLOTVORI! A ne vide MED I MLEKO!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Promenljivo oblačno i suvo vreme, temperatura do 18 stepeni 07:26 h

07:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa Francuske i Srbije 07:13 h

07:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Antonijević: Poenta međustranačkog dijaloga nije izlazak ili neizlazak na izbore 07:03 h

07:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivanović: Orlić izjavio da ne radi na VMŠ, a prvi na akreditaciji master studija 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vikiliks: Priznanje Maldiva obezbedile SAD, za povlačenje lobirao Srđa Popović 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šapić: Zamolio sam omladinu da pišu komentare, možemo da ih zovemo botovi... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pametni video nadzor - svi mogu biti praćeni u svako vreme, rizici su ogromni 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tone i tone uginule ribe u Velikom bačkom kanalu, a ko je odgovoran za pomor... 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Vesti

loader