Maloletni migranti iz Avganistana završili u zatvoru za odrasle u Novom Sadu

Maloletni migranti iz Avganistana završili u zatvoru za odrasle u Novom Sadu

Izvor: N1

Trojica maloletnih izbeglica iz Avganistana, nalaze su u novosadskom okružnom zatvoru za odrasle, pošto nisu imali novca da plate kazne zbog pokušaja da nelegalno pređu granicu sa Hrvatskom.

Predsednik prekršajnog suda iz Bačke Palanke, Mile Marijanović, koji je osudio grupu Avganistanaca na novčane kazne, za N1 tvrdi da nije znao da je reč o maloletnicima. U Beogradskom centru za ljudska prava kažu da je ovim slučajem Srbija grubo povredila osnovna ljudska prava i konvenciju o pravima deteta.

Grupa od šest Avganistanaca, od kojih su trojica maloletnici, sakrivena u jednom kamionu, kod Bačke Palanke, pokušala je da pređe granicu sa Hrvatskom. Policija ih je otkrila i uhapsila. Umesto na teritoriji Evropske unije, ubrzo su završili u sudnici prekršajnog suda.

Osuđenici nisu imali da plate kazne od po 10 hiljada dinara, te su se svi zajedno našli u jednoj od ćelija zatvora u Novom Sadu. Kako se dogodilo da i maloletnici budu iza rešetaka zajedno sa odraslim osobama? 

"Dogodilo se tako što im je policija uskratila pravo na besplatnu pravnu pomoć, pravo na prevodioca i pravo da se izjasne o prekršajima koji im se stavljaju na teret, a ta ista prava su im uskraćena u samom prekršajnom postupku, nije im omogućen prevodilac, nije im omogućen pravni zastupnik, i nisu sprovedene druge procedure kojima bi se utvrdio njihov uzrast nakon kog taj postupak nije trebalo ni da se vodi", objašnjava Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Jedan od dečaka sa kojim su pravnici Beogradskog centra za ljudska prava, u prisustvu prevodioca, razgovarali u zatvoru, rekao im je da on govori samo paštu jezik, te da ni jednog momenta nije mogao da shvati šta se zapravo dešava. Predsednik Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci za N1 kaže - poštovali smo zakon.

legitimacija, migranti Izvor: N1

"Sporazumeli smo se tako što je jedan od šestorice okrivljenih govorio engleski i prevodio ostalima. Za paštu, koji je maternji jezik okrivljenih, nemamo prevodioca. Prema podacima koje je policija dostavila Sudu sve osobe koje su osuđene bile su punoletne. Okrivljeni kod sebe nisu imali nijedan dokument, a policija je utvrdila njihov identitet", navodi predsednik Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci Mile Marijanović.

Međutim, dva dečaka kažu da su imala dokument koji je izdao Komesarijat za izbeglice i migracije u Krnjači, i u kome je pisalo da su stari 16 i 17 godina. 

"Ta dokumenta su im oduzeta od strane MUP-a, kako oni tvrde, i mi im zapravo i verujemo, zato što, dok su oni bili u policijskoj stanici, su slali slike tih dokumenata jednom od njihovih staratelja, koji nam je te slike dalje prosledio, policija je imala podatke da su maloletni, imali su čak i kontakt sa jednim od staratelja maloletnih dečaka, ali je policija rekla - to je nadležnost Prekršajnog suda, tako da se vidi da propusti postoje u radu i jednih i drugih", kaže Nikola Kovačević.

Žrtve tih propusta su trojica dečaka iza rešetaka. Ukoliko Apelacioni sud hitno ne reaguje na žalbe Komiteta pravnika za ljudska prava, oni će u zatvoru ostati do 24 januara.

POVEZANE VESTI

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

Ovo nije lična karta, tačka.

Mačak Plavi

kako ovde daju naziv sudije a onog što je penzioneru dao nazad penziju nema?

Domacinski

Ko kaze da su oni decaci? Oni sami? I ja imam 25 godina ali pre 15... pa mi niko ne veruje. Ko kaze da su iz afganistana? Oni? Pašto se govori i u pakistanu a i iranu. Nije mi tesko da poverujem da su dosli iz irana i sad beze dalje. Koliko god nam bio supalj sistem, rekla kazala nije nacin da se radi

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Advokati: Ocene Vučića o sudovima i tužiocima ne doprinose vladavini prava 13:00 h

13:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Poslanici o avio liniji do Prištine, Rističević tražio smenu sudije Majića 12:00 h

12:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Boljević: Bilo bi nam draže da se Vučić i ponaša kao da ne želi kontrolu sudstva 10:41 h

10:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Otvoren i prijatan razgovor sa Plenkovićem u Davosu 10:22 h

10:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović o predlogu eksterne kontrole: Ilić ne zna baš najbolje o čemu govori 10:22 h

10:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zaštitnik: Postupak kontrole Ministarstva zbog neisplaćenih zarada u Kosmosu 10:14 h

10:14 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pešić: Gore nego u vreme Miloševića - nije pravio problem zbog iznetog mišljenja 10:03 h

10:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Milenković: Nikad ne kažu - kad pobedimo na izborima poseći ćemo 5.000 stabala 09:27 h

09:27 h  |  Vesti

loader