Građani koji ne uplate doprinose u roku od šest meseci gube svojstvo osiguranika

Građani koji ne uplate doprinose u roku od šest meseci gube svojstvo osiguranika

Građani koji ne uplate doprinose u roku od šest meseci gube svojstvo osiguranika Izvor: Shutterstock

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije saopštio je da je izmenama zakona o PIO predviđeno da građanima koji se samostalno uključuju u obavezno osiguranje, a ne plate doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, prestaje svojstvo osiguranika.

Rok dospelosti je 15. u mesecu za svaki prethodni mesec u godini.

Izmenama zakona će se utvrditi i prestanak osiguranja osiguranicima koji pre 30. septembra ove godine nisu platili doprinos u roku od šest meseci od dana dospelosti, bilo zbog toga što su plaćali doprinose za PIO na nižu osnovicu od utvrđene za taj period ili su neredovno izmirivali obaveze.

Ti osiguranici neće moći da naknadno uplate doprinose za period za koji on nije plaćen šest meseci od dana dospelosti.

Podaci osiguranika koji su doprinose za PIO uplaćivali u tačnom iznosu i u roku dospelosti, registruju se u matičnoj evidenciji i predstavljaju osnov za obračun penzija kada se za to steknu pravni uslovi.

Lica koja se dobrovoljno opredele za samostalnu uplatu, čak i ako im je rešenjem PIO fonda prestalo svojstvo osiguranika, mogu ponovo da podnesu zahtev i pristupe obaveznom osiguranju, poštujući novu zakonsku normu o redovnosti uplate doprinosa za PIO. 

U saopštenju se navodi da od uplate za januar 2019. važe nove osnovice osiguranja koje su za 3,76 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja. 

Po zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 23.921 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 341.725 dinara. 

Doprinos za PIO je 26 odsto, pa će mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za PIO biti od 6.219 dinara do 88.848 dinara. 

Građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi su da podnesu zahtev za prestanak uplate. 

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju lica koja su van osiguranja, starija su od 15 godina, imaju prebivalište u Srbiji, nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju. 

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Che Sucks

Ako politicari ne slusaju vas zasto vi slusate njih? Da li smo im dali mandat da nasim parama nacionalizuju privatne televizije? Nismo! Pa sta cekamo? Jel smo im dali mandat da dele ili priznaju Kosovo? Nismo! I sta oni rade? Dele ga I priznaju! Pa? Da li uplacujemo gradu, drzavi da nam odrzavaju zgrade i ulaze? Da! A sta oni rade? Nista! Da li placamo kredite za auto puteve? Naravno! Da li je neki zavrsen? Nije! Da li se postojeci adekvatno odrzavaju od poreza na gorivo? Ne! Imali nesto zasta smo im dali mandat da ga sprovode? Pa nema! I kako cemo to da promenimo? Na izborima? Budalastina! To se jedino menja solidarnoscu u gradjanskoj neposlusnosti i ignorisanjem gradjanskih obaveza! Politicari jedino osete kada Im udaris na sujetu i dzep. Kada vidite one crne audije sa rotacionim svetlima i bilmezima koji masu sa stop palicama vi zastanite i okrenite im ledja. Ponesite pistaljke i pravite buku. Pustimo masti na volju. Prestanimo da placamo televizijsku pretplatu. Pricajte sa komsijama, rodjacima objasnite im da 250 evra plate u fabrici kablova donosi samo 1000 dinara na dan troclanoj porodici. Od toga se ne stvara akumulacija te za takvu porodicu nema prosperiteta. Pricajte, pricajte, pricajte, okrecite im ledja I duvajte u pistaljke kada ih vidite.

Pera kojot

Ako hoćete da čuvate svoje pare u inostranstvu najbolje je uplatiti osiguranje u nekoj osiguravajućoj kući napolju. Zakon vam omogućava da to uradite u osiguravajućoj kući koja nije registrovana u Srbiji. Ako jeste, neće hteti, pa će vas uputiti na njihovu srpsku kancelariju. Srećom u Srbiji nema najboljih, pa izvolite. Moj predlog, najbliža civilizacija je Austrija, pa tamo to uradite.

Ma ni dinar

Kome bre da uplatim? Alavim vucicima i ostaloj botovskoj bandi? Ma ne treba dinara poreza dati u ovoj sodomi i gomori od drzave. Da pokradu, pozderu na krkanlucima, da daju svalerkama, da pozaposljavaju hiljade beskorisnih lezilebovica koji niti rade nesto, niti vrede 2 pis....e pare, osim sto slepo slusaju zarad tog laznog blagostanja koje im je natudji racun omoguceno.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đilas: Hapšenje radnika Krušika dokaz da je ova država privatizovana 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CIK Kosova: "Sumnjive koverte" ostaju u ministarstvu dok se ne sprovede istraga 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

TV Hepi emitovala oralno zadovoljavanje u rijalitiju? 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpski posmatrač iz CIK Kosova dao izjavu, policija mu oduzela privatni telefon 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić otvorio zasedanje IPU: Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Meštanin Mojsinja: Glasam za onog ko uradi put, ako budu Turci - dižem džamiju 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Advokat uhapšenog radnika Krušika za N1: Uzbunjivaču nije mesto u zatvoru 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dobila otkaz tokom porodiljskog, a poslodavcu davala novac za svoje doprinose 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

loader