Majić: Visoki savet sudstva morao da reaguje na izjave Vučića da su sudije žute

Majić: Visoki savet sudstva morao da reaguje na izjave Vučića da su sudije žute

Majić: Visoki savet sudstva morao da reaguje na izjave Vučića da su sudije žute Izvor: N1

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da je Visoki savet sudstva, kao najviše sudsko telo u sistemu Srbije, morao da se oglasi kada je predsednik države Aleksandar Vučić tvrdio da su "sudije žute i da ne procesuiraju kriminalce".

"Tek što je Vlada veselo najavila potpuno nezavisno i depolitizovano sudstvo, predsednik Srbije, gostujući na javnom servisu svojom procenom odoka je zaključio da su svi pripadnici opozicije lopuže, kriminalci i strani agenti, ali da je zbog 'žutih sudija' apsolutno nemoćan da ih smesti u zatvor", rekao je Majić, u intervjuu za novi broj NiN-a, konstatujući da je moguće ukinuti pravosuđe, "potrebno je samo da donesemo odluku da ćemo biti istočnjačka despotija".

Govoreći o najavljenoj promeni Ustava, on je rekao da se Srbija opredilila za "minimum minimuma kada je o pravosudnim standardima reč, samo da bi dobila prelaznu ocenu".

Polako sazreva svest da smo do sada probali sve i da ništa nije dalo rezultate, pa bi bilo vreme da probamo sa jedinim što nismo - jakom pravnom državom

 "Mi ćemo dobiti novi Ustav, izgubićemo značajan vremenski period i jednog dana, ako i kada zaista budemo blizu ulaska u Evropsku uniju, bićemo vraćeni na popravni zbog pravosuđa", ocenio je Majić, navodeći da je to "potpuno izvesno jer sa pravosuđem, nakon ovakvih amandmana, sigurno nećemo ući u Evropu".

Prema njegovim rečima, srpsko pravosuđe ni sada nije dobro, jer je "sporo, neefikasno i ima osnovanih sumnji da u pojedinim segmentima postoji korupcija, ali je i takvo kakvo je, poslednja brana od totalne razgradnje institucija".

"Ipak se ponekad negde pojavi neki sudija ili neko veće koje ne dozvoli da se politički uticaj i moć preliju i u sudnicu. Ako i to bude pod apsolutnom kontrolom izvršne vlasti, onda institucije više neće postojati, a kada ih nema ne možemo da tvrdimo kako živimo u demokratskom društvu, šta god da piše u Ustavu", rekao je Majić.

Na pitanje zašto vlast insistira na minimumu pravosudne nezavisnosti kada evidentno ima mehanizam da obezbedi lojalnost mimo zakona, Majić je rekao da bi, kad bi bio savetnik vlasti što "srećom neće biti nikada", savetovao da ne "prave ovu papazjaniju jer imaju sasvim dovoljno mogućnosti za kontrolu".

"Dok su na vlasti izesno je da niko od njih neće završiti u zatvoru i ovde, nažalost, ne postoji primer da se ikom to ikada dogodilo", rekao je Majić.

Ali, kao je dodao, "svaka vlast se trudi da za dugi period obezbedi svoju nedodirljivost, a ovoj se još dogodio i Ustav, a provosuđe je jedina od tri grane vlati koja može da pomuti te planove", rekao je Majić.

"Zamislite ako možete da mesec dana imate zaista nezavisne tužioce za organizovani kriminal i sudije koje apsolutno ne zavise od aktuelne vlasti. Šta mislite kako bi izgledala naša zbilja, koliko bi afera bilo procesuirano od ovog što se poteže u novinama", naglasio je Majić.

Prema njegovim rečima, "to je ono čega se svaka vlast plaši".

"Svi unapred tvrde da će to rešiti, ali kad dođu na vlast i kada im se oslade tenderi, stranačka zapošljavanja, privatizacija i gradsko građevinsko zemljište, onda shvatite da bi sreću moglo da vam pokvari samo pravosuđe", rekao je Majić.

Majić kaže da mu jedino malo daje nadu što "polako sazreva svest da smo do sada probali sve i da ništa nije dalo rezultate, pa bi bilo vreme da probamo sa jedinim što nismo - jakom pravnom državom".


POVEZANE VESTI

Komentari (105)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saša

Sudovi zloupotrebljavaju to što je sudstvo nezavisno.

MvM

a zavisno pravosudje nece biti zloupotrebljeno?

Vidno

E moj Saša! Od tuđe je veća samo glupost naša!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Trifunović: Digni ti, majstore, na 10 odsto (cenzus) ali nam daj poštene uslove 18:37 h

18:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Neću tužiti Vesnu Pešić, mogu da mi stavljaju cevi - nisam se uznemirio 18:36 h

18:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Požar na splavu Cunami na Novom Beogradu 18:25 h

18:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Davosu: Biće zanimljiv susret s Tačijem, očekujem civilizovanu raspravu 18:08 h

18:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlo Pantić i Teofil Pančić gosti Pressinga u utorak 17:26 h

17:26 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

UZUZ: Najava o eksternoj kontroli samo izgovor za dalju politizaciju pravosuđa 17:21 h

17:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Efektiva: Građani imaju pravo da raskinu ugovor sa Supernovom 16:51 h

16:51 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na raspravi u skupštini opet kritike univerzitetskim profesorima 15:50 h

15:50 h  |  Vesti

loader