Majstorović: Zarad jeftinih političkih poena kod kuće, šaljemo loše poruke ka EU

Majstorović: Zarad jeftinih političkih poena kod kuće, šaljemo loše poruke ka EU

Majstorović: Zarad jeftinih političkih poena kod kuće, šaljemo loše poruke ka EU Izvor: N1

Ova godina biće teška za proces evropskih integracija, jer je EU opterećena unutrašnjim pitanjima, ali će brzina pregovora zavisiti i od Srbije, kažu Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, i Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike. Dodaju da je pitanje da li u Srbiji postoji iskrena politička volja za EU integracijama.

"Ova godina će biti opterećena teškim pitanjima za samu Evropsku uniju, te stoga ne treba očekivati preteranu zainteresovanost svih članica da politika proširenja bude u fokusu. Zbog toga treba biti oprezan i sa pretpostavkama o broju poglavlja koje bi Srbija mogla da otvori u 2019...Ono što mi treba da uradimo je da se fokusiramo na sprovođenje strukturnih reformi koje su preduslov za članstvo u EU", kazao je Majstorović u Danu uživo.

Međak kaže da treba sačekati da se vidi koliko će članica EU imati, jer se očekuje izlazak Velike Britanije, ali dodaje da taj proces nije završen.

"Dolaze i izbori unutar EU, dolazi i novi visoki predstavnik za spoljnu politiku umesto Mogerini, onda komesar za proširenje, a treba usvojiti i višegodišnji budžet EU. Koliki će proširenje biti prioritet, videćemo. Ja bih bio umeren u procenama, jer obično kada se usvaja budžet EU, sve ostale stvari ostaju u drugom planu", naveo je Međak.

U tom budžetu, dodaje Majstorović, biće sredstava za političko proširenje, ali nisu navedena sredstva za nove države članice.

"Ukoliko se desi da se ubrza proces proširenja, da Srbija, Crna Gora, eventualno Makedonija, pokažu izuzetan napredak, EU može da redistribuira određena sredstva i da ih nameni ih za pristupanje tih država...Ali teško je da ćemo u tom periodu uspeti da ovim tempom postanemo članice", kazao je Majstorović.

Međak kaže da je na Srbiji da šalje što više pozitivnih signala.

"A to zahteva veći rad, pre svega na ispunjavanju merila za otvaranje pregovaračkih poglavlja...Taj deo, domaći, ne zavisi od izbora u EU, već od nas", kaže.

Srbija je već spremila pregovaračke pozicije za pet poglavlja, koja su mogla da budu otvorena i ranije. Reč je o oblastima 2 (sloboda kretanja radnika), 4 (sloboda kretanja kapitala), 9 (finansijske usluge), 14 (transport) i 21 (transevropske mreže). Na pitanje da li je realno da sva ta poglavlja budu otvorena na primer u junu, Majstorović kaže da je svako poglavlje teško za sebe.

"Svako poglavlje je teško za sebe, jer podrazumeva veliki rad kod kuće. Mi smo time što smo tražili da uđemo u EU, preuzeli smo obavezu da ćemo usaglasiti domaća pravila sa EU...Poglavlja 2, 4 i 9 su zahtevna poglavlja. Valja se podsetiti da je slogan vlasti da 'mi ovo radimo zbog sebe' i 2019. godina može da bude dobra godina, ukol ne bude izbora, naravno, da mi ove reforme zaista uradimo zbog sebe", kaže Majstorović.

Međutim, dodaje, tempo reformi, posebno u oblasti vladavine prava, nije zadovoljavajući. Razlog za to, kaže, može biti ili nedovoljna stručnost ili nedovoljna politička volja da se jače krene u reforme.

Međak: Napredak zavisi od poglavlja 23, 24 i 35

vladimir međak Izvor: N1

Napredak pregovaračkog procesa će se meriti u poglavljima 23 i 24, u korpusu vladavine prava, i u slučaju Srbije to je i poglavlje 35, u vezi sa dijalogom s Prištinom. U tom domenu treba tražiti zeleno svetlo i brzinu otvaranja i zatvaranja poglavlja, kaže Međak.

Majstorović dodaje da je razlog zašto se ne otvara više poglavlja evidentan, posebno na poglavlju 23, jer se ne vidi dovoljno volje da se neke stvari pokrenu napred.

"Mediji se danas gledaju na internetu i sve što se kaže u javnom govoru, to završava u nekim izveštajima evropskih političara, koji ne ne vide da je Srbija dovoljno spremna da krene napred", kaže Majstorović.

Kao jednu od takvih izjava on vidi i izjavu Aleksandra Vulina, koji je, kaže, predlagao predsedniku Aleksandru Vučiću da Srbija "redefiniše" svoju politiku prema Evropskoj uniji (EU) zbog "duplih aršina" koje primenjuje prema Srbiji i zato što ne reaguje na "stvaranje velike Albanije". Za to, kaže, nije dobio njegovu podršku.

"Ponovo tražim da razmislimo da li nam treba takva EU, da li nam treba ovakva politika, ili da promenimo svoju političku poziciju prema EU", rekao je Vulin, nakon otvaranja renoviranog helidroma Vojno medicinske akademije (VMA), navodeći da to zavisi od Vučića.

Majstorović kaže da bi voleo da se o tome izjasni Ana Brnabić.

"Voleo bih da čujem predsednicu Vlade Srbije, ne verujem da je to stav vlade, već lični stav ministra. Ali, nije potrebna samo deklaracija, potrebno je promeniti narativ i prema EU i prema regionu", kazao je Majstorović.

Dodao je i da od preteranog insistiranja za dobijanje jeftinih političkih poena na domaćem terenu, šaljemo loše poruke ka EU.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Lukić: Hakeri nas napali po objavljivanju teksta o plagijatu Stefanovića 22:02 h

22:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić najavio otvaranje dela Ulice Džoržda Vašingtona 21:08 h

21:08 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ređina de Dominićis: Potrebno više ulagati u decu 20:50 h

20:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Telo muškarca pronađeno u autobusu GSP-a 20:37 h

20:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Advokat: Tekst optužnice za ubistvo Ivanovića završen i poslat na prevođenje 20:12 h

20:12 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Šta Vacić u Nišu može, opoziciji nije dozvoljeno - ko dobija javne prostorije 20:02 h

20:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić stao u odbranu Sovilja, ali i optužio N1 da laže 19:56 h

19:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vasiljevićeva pisala RSF, "zavitlavanje" prevela sa "don’t screw around with us" 19:49 h

19:49 h  |  Vesti

loader