Miletić: Ni u 2019. ljudska prava se neće poštovati ako izostane debate

Miletić: Ni u 2019. ljudska prava se neće poštovati ako izostane debate

Miletić: Ni u 2019. ljudska prava se neće poštovati ako izostane debate Izvor: N1

U Srbiji ni u 2019. godini neće biti poboljšanja u poštovanju ljudskih prava, ako izostane debata o ključnim pitanjima u društvu, upozorio je direktor organizacije Sivil rajt difenders (Civil Right Defenders) za Zapadni Balkan Goran Miletić.

"Postoji čitava lista važnih pitanja u oblasti ljudskih prava koja su potpuni tabu poslednjih godina, počev od ratnih zločina, preko korupcije, do brakova osoba istog pola. Svaki poziv na debatu o nekim od ovih pitanja je povod za kampanju protiv onih čiji se stavovi ne poklapaju sa onima koje imaju predstavnici vlasti. Bojim se da ni 2019. godine nećemo imati poboljšanje u ovom smislu", rekao je Miletić u intervjuu za agenciju Beta.

On je ocenio da u Srbiji već dugi niz godina nema poboljšanja stanja ljudskih prava u Srbiji i da bi njihovo unapređivanje pozitivno uticalo na situaciju u regionu.

"Čini se da je nepoštovanje ljudskih prava u Srbiji postao standard", rekao je Miletić i podsetio su Evropska komisija, kao i većina poslanika Evropskog parlamenta izrazili zabrinutost zbog takvog stanja.

"Međutim, situacija u realnosti je mnogo lošija od one koja se navodi u izveštaju Evropske komisije. Ovaj izveštaj je najvidljiviji u medijima u Srbiji, ali je najmanje kritičan zbog toga što svaka članica može uticati da se neki deo izbaci ili da se neka formulacija ublaži. Izveštaji Saveta Evrope, npr. Izveštaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, izveštaj o učešću građana u procesu donošenja odluka govore nam da je u Srbiji stanje veoma loše", rekao je on.

Miletić je kazao da su se najčešća kršenja u oblasti ljudskih prava dogodila u obezbeđivanju prava na život i to u delu koji se odnosi na rasvetljavanje sudbine žrtava ratnih zločina 90-tih godina, zatim medijskim slobodama, kao i pravu na fer i pravično suđenje.

"Što se tiče diskriminacije, ona je i dalje sveprisutna, ali imamo novi fenomen da predstavnici vlasti pokušavaju da nas ubede da Romi i LGBT+ zajednica nisu najdiskriminisanije grupe, već da su to stari i siromašni", rekao je on.

Prema njegovim rečima, iako je srpsko društvo i dalje duboko homofobično, diskriminacija LGBT+ osoba neće se smanjiti, sve dok sudovi i nezavisni organi ne budu adekvatno reagovali, a predstavnici vlasti uputili jasne poruke da su građani koji imaju LGBT+ identitet zaista ravnopravni kao i svi drugi.

"Umesto toga, imamo ministra koji daje duboko homofobične izjave i odbija da postupi po nalogu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, dok jedan od političara odbija i da poštuje sudsku presudu u vezi govora mržnje prema LGBT+ zajednice. To sve prolazi bez ikakvih posledica", ukazao je on.

Upitan o medijskim slobodama, Miletić je kazao da su one na neprihvatljivo niskom nivou, naročito zbog stalnih pritisaka kojima su izloženi nezavisni mediji.

"Rezultat svega je da kao građani nemamo dovoljno informacija o temama koje nas zanimaju. Čak i kada imamo veoma dobre izveštaje o slučajevima korupcije ili organizovanog kriminala, nema suštinske debate o ovim slučajevima", rekao je on.

Miletić zato smatra da je prioritet Vlade za 2019. godinu potpuno jasan - otvaranje prostora za debatu o svim važnim društvenim pitanjima.

"Taj prostor ne sme da bude novi 'unutrašnji dijalog o Kosovu' već iskrena, otvorena i jasna debata o svim pitanjima, gde predstavnici vlasti neće različita mišljenja videti kao napad. Ovakve debate u medijima i van njih moraju rezultirati konkretnim promenama", poručio je on.

Dodao je i da očekuje da u 2019. godini Srbija dobije nezavisno pravosudje koje poštuje principe fer i pravičnog sudjenja, kao i Ustav koji će biti moderan, sa garancijama za poštovanje ljudskih prava, podelu vlasti i poštovanje zakona.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dijego

Krminal i korupcije ne zavise od vaših debata već od Policije i MUP-a da li je i koiko spremna da rešava ovaj problem.

Nova sreća

Poštovani gospodine Miletiću, očekujemo da ove godine nešto i radite na poboljšanju situacije... Za početak da se do kraja godine usvoji Zakon o istorodnim zajednicama kao što je bilo i obećano...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

SPC: Grčko priznanje autonomije Ukrajinske crkve korak ka raskolu pravoslavlja 17:24 h

17:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CIK Kosova: Više od 40.000 nevažećih listića 16:54 h

16:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SZS: Nećemo dozvoliti premeštanje starog Savskog mosta, branićemo ga 16:25 h

16:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Svako šesto dete u Srbiji na evidenciji Centara za socijalni rad 15:53 h

15:53 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đilas u pismu Vesiću: Vaši članovi pale kuće i prebijaju ljude po Srbiji 15:41 h

15:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

I sledeće nedelje nastavak Miholjskog leta u Srbiji 15:02 h

15:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radojičić: Dan oslobođenja Beograda veliki i značajan praznik za Srbiju 14:31 h

14:31 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Razgovor sa Smiljom Tišmom u 20.30: Kako se ratne strahote nikad ne zaboravljaju 14:16 h

14:16 h  |  Vesti

loader