Milojević: Pojedine promene Ustava ne garantuju ni N od nezavisnosti pravosuđa

Milojević: Pojedine promene Ustava ne garantuju ni N od nezavisnosti pravosuđa

Milojević: Pojedine promene Ustava ne garantuju ni N od nezavisnosti pravosuđa Izvor: N1

Za Srbiju će 2019. biti godina koju će obeležiti promena Ustava, a vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je da nije zadovoljan poslednjom verzijom amandmana za promenu najvišeg pravnog akta koju je Ministarstvo pravde predstavilo javnosti, jer pojedina rešenja "ne garantuju ni N" od nezavisnosti pravosuđa.

Milojević je u intervjuu za agenciju Beta podsetio da poslednja predstavljena verzija nije i konačna, jer pravi i konačni predlog daje nadležni skupštinski odbor i o njemu će se u prvoj polovini godine voditi rasprava u plenumu.

"Primedbe ostaju, pre svega, definicija u kojoj se kaže da su sudovi državni organi. Kada se kaže da je neko državni organ, onda se smatra da je deo izvršne vlasti. A ako smo deo izvršne vlasti, onda nema ni 'N' od nezavisnsoti sudstva", ocenio je Milojević.

On je naročito kritikovao rešenje da Visoki savet sudstva ima paran broj članova, to jest 10, od kojih je pet istaknutih pravnika i pet sudija.

Prema njegovim rečima, pojam istaknuti pravnik je ostao nedefinisan, jer se "zna samo da ih bira parlament, ali nije precizirano ko može da konkuriše i ko ih predlaže".

Ukazao je da se predviđa mogućnost da VSS bude raspušten ukoliko ne dođe do donošenja odluke, što može da dovede do blokade pravosuđa.

"Ja razumem da hoćemo da budemo efikasni, međutim, to je veoma ozbiljna situacija. Posebno jer izbor članova za VSS iz redova sudija traje negde oko pola godine, to znači da bi pola godine bio blokiran rad pravosuđa. Ne u smislu da se ne bi sudilo, ali recimo sudija koji ispuni uslove za penziju ne može da dobije odluku da mu je prestala sudijska funkcija koju donosi VSS", rekao je Milojević.

On je naveo da će "parlament uvek naći pet istaknutih pravnika", ali da je pitanje da li će sudije hteti da konkurišu za mesta u VSS u takvim uslovima.

"Neki pominju da to treba da bude dobro rešenje, da sudije treba da budu hrabre, da budu Spartanci, da pojedu ovih drugih pet istaknutih članova. Sudija uopšte ne treba da bude Spartanac, sudija primenjuje zakon i Ustav. Nema potrebe da se na VSS iskazuje hrabrost ko je jači, već da se donose odluke u skladu sa zakonom i Ustavom", poručio je Milojević.

On je ukazao i da u tekstu ustavnih amandmana ne postoji definicija da VSS obezbeđuje nezavisnost pravosuđa.

"Kaže se samo da VSS garantuje i mi možemo da kažemo da je ovaj zahtev deklarativan, ali neka stoji zašto da ne - garantuje i obezbeđuje", poručio je Milojević.

Srbija je krajem 2018. godine zvanično otpočela proces za promenu najvišeg pravnog akta, kada je u parlamentu Vlada uputila Predlog za promenu Ustava.

Prethodno, tokom godine, Ministarstvo pravde predstavilo je četiri verzije ustavnih amandmana, koje je kritikovala struka i stručna javnost.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kondor

Ako su sudovi kao drzavni organi deo izvrsne vlasti, a izvrsna vlast u rukama jednog coveka nema depolitizacije vec centralizacije sudstva. Vrhivni tuzilac ce biti politicka figura koja se akrivira na dugme. Sa ovom vlascu nema nezavisnosti ni sloboda...ni EU.

novosadjanin

Ne mogu da zamislim sta bi sve desilo da imamo nezavisno pravosudje... vecina politicara koja je u vlasti bi zavrsila na robiji, sprega politike i kriminala bi se urusila u jednom danu,i gomila ljudi bi zasluzeno ostalo bez imovine stecene kriminalom. Zato ce ova vlast(kao i sve predhodne) uciniti sve da pravosudje nikad ne bude nezavisno....

Stevan

Nikakva delimična izmena ili dopuna Ustava Republike nije moguca jer je sada već svima jasno do čega je ovaj Ustav koji “rešava” pitanje suverenosti vlasti doveo i materijalno i moralno! Potrebno je da se otvori postupak donošenja NOVOG USTAVA REPUBLIKE SRBIJE, kao najvišeg akta kojim se uredjuju SUVERENA PRAVA GRADJANA SRBIJE, gradjanske slobode i duznosti, a ograničavaju vlastima i drugim centrima moći.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić u UN: Nikada nećemo pristati na poniženja u rešavanju kosovskog pitanja 00:06 h

00:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

MSP Španije: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Tači zatražio da se ne objavljuju podaci iz dosijea Specijalnog suda 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Saobraćajna nezgoda na Zelenom vencu, autobus sam krenuo i udario u stub 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Džon Jovanović: Oduševljen sam potencijalom regiona, novo poglavlje u odnosima 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Hoti: Zajednička sednica kosovske i albanske vlade odložena za 2. oktobar 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obezbeđenje pretilo ekipi TV N1, kompanija Aseko se izvinila 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Evropski sud za ljudska prava sledeća adresa za pretučene na protestima u Srbiji 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Vesti

loader