Milojević: Izuzetno sam zadovoljan radom svih sudova u zemlji

Milojević: Izuzetno sam zadovoljan radom svih sudova u zemlji

Milojević: Izuzetno sam zadovoljan radom svih sudova u zemlji Izvor: N1

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je da je uprkos milionima dinara koji su isplaćeni zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, izuzetno zadovoljan radom svih sudova u zemlji u prethodnoj godini.

Milojević je za agenciju Beta kazao da su sudije veoma opterećene brojem predmeta, da jedan sudija drugostepenog parničnog veća Višeg suda u Beogradu ima u radu preko hiljadu predmeta, ali da su oni uspeli uspešno da ih savladaju.

"Što se tiče rezultata sudova u Srbiji, oni su izuzetno dobri. To kažem zato što je savladavanje priliva preko 100 odsto na nivou Srbije", kazao je on.

Upitan o relazaciji jedinstvenog programa za rešavanje starih predmeta koji je usvojen još 2013. godine, Milojević je kazao da je to "ambiciozan program" i da nije u potpunosti zadovoljan njegovim sprovođenjem.

"Mi smo rekli da svake godine mora da bude rešeno 20 odsto starih predmeta. Međutim, to se ne dešava. Ogroman je priliv, sudije imaju mnogo predmeta koji su po zakonu hitni. Ali kada se pogledaju malo širi rezultati, u materiji izvršenja sada imamo oko 140.000 predmeta starijih od deset godina, a ta brojka je iznosila 1,4 miliona do pre neku godinu", rekao je Milojević.

On je kazao i da su sudije vrednovane po kriterijumima i merilima kvantieta i kvaliteta i da je većina dobila ocenu da "izuzetno obavlja sudijsku funkciju".

"Znam da mnogi imaju primedbe na sudije, da misle da su nestručne, ali ja vam garantujem da su sudije u Srbiji veoma kvalitetne. Mi imamo oko 2.600 sudija i normalno je da nisu baš svi dobri, u svakom žitu ima kukolja, ali u toku ove godine pokrenuta su tri postupka protiv sudija zbog korupcije", rekao je Milojević.

On je istako da će 2019. godina biti i godina izbora predsednika svih sudova u zemlji, jer većini ističe mandat u maju ili januaru.

Milojević je kazao da je racionalno očekivati da će se nove sudije birati nakon promene Ustava, u drugoj polovini godine, među njima i novi predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

"Ukoliko bi se sada raspisao konkurs, on bi morao ponovo da bude raspisan nakon donošenja novog Ustava. Nije baš zgodno da predsednici sudova budu u v.d stanju jer to može da dovode do zloupotreba", upozorio je Milojević.

Iako su sudije po rečima Milojevića u prethodnoj godini dobro radile, veliki broj građana i dalje se žali zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Na ime naknade štete za povredu prava na suđenje u razumnom roku građanima je isplaćeno 114.358.000 dinara u 2018. godini, što je manje u odnosu na 2017. za oko 55 miliona dinara (2017. isplaćeno 170.000.000).

Milojević je kazao da je za naknadu nematerijalne štete po presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu isplaćeno 14.655.000, što je više u odnosu na prethodnu godinu za oko 1,1 milion dinara.

POVEZANE VESTI

Komentari (65)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Kakva “nezavisnost” ? Pozicija “nedodirljivih”, iznad drustva ? I NIJE VAŠE DA DONOSITE OCENU DA STE (ili niste) ZADOVOLJNI KAKO SUDOVI RADE KOD NAS !!!

Robespierre

Ako sudija ima oko 2600 a pokrenuta su samo 3 postupka za korupciju za godinu dana, to je stvarno 'fenomenalan' rezultat. Nigde osvrta na abnormalni broj predmeta koji odslikava selektivnu primenu zakona i još selektivnije kažnjavanje, uvek u korist vladajućih struktura.

Djape

Čega se pametan stidi....

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Kon: Situacija kritična, svakako se zakasnilo sa merama 17:46 h

17:46 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona "Orao" 17:45 h

17:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Priština: Vučiću neće biti dozvoljena poseta Kosovu dok se ne izvini za zločine 17:39 h

17:39 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Baza retkih bolesti za lakše dijagnoze i bržu pomoć obolelima 17:22 h

17:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vozaču autobusa zbog tragedije u Zemunu određeno zadržavanje 17:03 h

17:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vesić: Nakon čišćenja Čukaričkog rukavca, pokušaćemo da trajno rešimo problem 16:27 h

16:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Carina: Majka i sin pokušali da preko granice prokrijumčare 210.000 evra i zlato 16:01 h

16:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić razgovarao s Markom Đurićem pred njegov odlazak u Vašington 15:55 h

15:55 h  |  Vesti

loader