Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi

Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi

Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi Izvor: Ilustracija

Medijska koalicija saopštila je da je Vladi Srbije predat nacrt dokumenta Medijske strategije Srbije do 2024. godine, u čijoj su izradi aktivno učestvovali i njihovi predstavnici i udruženja, ali da se paralelno sa tim situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Koalicija je u saopštenju navela da sam tekst Medijske strategije sadrži, u ogromnoj većini, predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu njeni predstavnici.

"Upozoravamo, međutim, da se, paralelno, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, a da vlast ne samo da ne ispunjava obećanja da će aktivno raditi na rešavanju nagomilanih medijskih problema, nego skoro svakodnevno do nas pristižu informacije o ugroženoj bezbednosti novinara, kršenju zakona, političkim pritiscima, dramatičnoj zloupotrebi medija, kršenju novinarskih i etičkih normi i ukidanju prava na javni dijalog i drugačije mišljenje", piše u saopštenju.

Dodaje se da je dokument Medijske strategije važan i da u budućnosti može da utiče na medijsku scenu, te da će Medijska koalicija aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati ovaj proces do kraja.

"Pozivamo i naše kolege, novinare i medijske profesionalce, kao i predstavnike građanskog društva, da nam se pridruže i u ovoj borbi za medije i novinare koji će raditi u interesu javnosti, a ne u službi političkih i drugih moćnika", pozvala je Koalicija.

Kako se navodi, postoji mogućnost i da će u narednom periodu kroz javne rasprave, ali i kroz političke odluke, neki delovi tog dokumenta "biti u manjoj ili većoj meri izmenjeni u korist rešenja koja dodatno unazađuju već devastiranu medijsku scenu".

"Mi ćemo takve predloge pratiti, na njih ukazivati i iskazivati jasna neslaganja", dodaje Koalicija.

U saopštenju se upozorava da će ukoliko ovaj dokument bude usvojen u zadovoljavajućem obliku, tek promenama zakona on imati primenu u stvarnosti.

"Tako da je pred nama dug put, koji je pritom veoma neizvestan čak i u odnosu na zakonska rešenja, s obzirom na ozbiljne probleme u vladavini prava u našoj zemlji", ocenila je Koalicija.

Dodaje se i da su pregovori koje vodi Tim za dijalog i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima "u dubokoj krizi" i da još uvek nisu ispunjeni specifikovani zahtevi novinarskih i medijskih udruženja, koji su bili oročeni do kraja ove godine.

"Medijska koalicija će detaljnije o statusu ovih pregovora obavestiti javnost posle isteka naznačenog roka", piše u saopštenju.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

Vlada: Nacrt dostupan građanima početkom 2019.

Nacrt medijske strategije biće dostupan svim građanima početkom 2019. kada nadležni organ Vlade Srbije usvoji program javne rasprave, saopštila je danas Vlada Srbije posle sastanka na kome su članovi Radne grupe predali premijerki Ani Brnabić tekst tog dokumenta.

Brnabić je istakla istakla važnost transparentnosti i inkluzivnosti celog procesa.

Strategija definiše pet ključnih ciljeva: socio-ekonomski i profesionalni status i bezbednost novinara, konkurenciju na tržištu i ekonomsku održivost medija, ulogu državnih institucija u medijskom sistemu, raznovrsnost i kvalitet medijskih sadržaja i digitalne kompetencije i stručna znanja, navela je Vlada.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lena

Sta je medijska strategija ? Ima li to I u drugim drzavama ?

Nishlija

Da ti objasnim: Oni koji su učestvovali u donošenju prethodnih, katastrofalnih medijskih zakona pregovaraju sa ovima koji su te zakone maksimalno zloupotrebili o donošenju nove strategije. To ne može da omane.

zatvor

to ni ministar ne zna

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić s predstavnicima Srba sa KiM, na sastanku i Radoičić 14:28 h

14:28 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Građanski demokratski forum: Blok kome će u centru pažnje biti čovek 14:25 h

14:25 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kovačević: Vučić prepravlja granicu Srbije kao kad crta kuda će ići autoput 13:55 h

13:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stefanović: Prijem Kosova u Interpol ugrozio bi rad te institucije 13:41 h

13:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Sergej Trifunović o najavi Dijane Hrkalović da će ga tužiti: Neka me tuži 13:36 h

13:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić u Raškom okrugu: Nećemo postojati kao narod ako ne budemo imali više dece 13:27 h

13:27 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ustavnom sudu predat predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci 13:09 h

13:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas: Održana prva sednica o doktoratu Siniše Malog 13:01 h

13:01 h  |  Vesti

loader