Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi

Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi

Medijska koalicija: Tekst Medijske strategije predat Vladi Izvor: Ilustracija

Medijska koalicija saopštila je da je Vladi Srbije predat nacrt dokumenta Medijske strategije Srbije do 2024. godine, u čijoj su izradi aktivno učestvovali i njihovi predstavnici i udruženja, ali da se paralelno sa tim situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Koalicija je u saopštenju navela da sam tekst Medijske strategije sadrži, u ogromnoj većini, predloge i rešenja za koje se već duže vreme zalažu njeni predstavnici.

"Upozoravamo, međutim, da se, paralelno, situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, a da vlast ne samo da ne ispunjava obećanja da će aktivno raditi na rešavanju nagomilanih medijskih problema, nego skoro svakodnevno do nas pristižu informacije o ugroženoj bezbednosti novinara, kršenju zakona, političkim pritiscima, dramatičnoj zloupotrebi medija, kršenju novinarskih i etičkih normi i ukidanju prava na javni dijalog i drugačije mišljenje", piše u saopštenju.

Dodaje se da je dokument Medijske strategije važan i da u budućnosti može da utiče na medijsku scenu, te da će Medijska koalicija aktivno učestvovati u procesu javnih rasprava i nadgledati ovaj proces do kraja.

"Pozivamo i naše kolege, novinare i medijske profesionalce, kao i predstavnike građanskog društva, da nam se pridruže i u ovoj borbi za medije i novinare koji će raditi u interesu javnosti, a ne u službi političkih i drugih moćnika", pozvala je Koalicija.

Kako se navodi, postoji mogućnost i da će u narednom periodu kroz javne rasprave, ali i kroz političke odluke, neki delovi tog dokumenta "biti u manjoj ili većoj meri izmenjeni u korist rešenja koja dodatno unazađuju već devastiranu medijsku scenu".

"Mi ćemo takve predloge pratiti, na njih ukazivati i iskazivati jasna neslaganja", dodaje Koalicija.

U saopštenju se upozorava da će ukoliko ovaj dokument bude usvojen u zadovoljavajućem obliku, tek promenama zakona on imati primenu u stvarnosti.

"Tako da je pred nama dug put, koji je pritom veoma neizvestan čak i u odnosu na zakonska rešenja, s obzirom na ozbiljne probleme u vladavini prava u našoj zemlji", ocenila je Koalicija.

Dodaje se i da su pregovori koje vodi Tim za dijalog i vladino Koordinaciono telo za saradnju sa medijima "u dubokoj krizi" i da još uvek nisu ispunjeni specifikovani zahtevi novinarskih i medijskih udruženja, koji su bili oročeni do kraja ove godine.

"Medijska koalicija će detaljnije o statusu ovih pregovora obavestiti javnost posle isteka naznačenog roka", piše u saopštenju.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

Vlada: Nacrt dostupan građanima početkom 2019.

Nacrt medijske strategije biće dostupan svim građanima početkom 2019. kada nadležni organ Vlade Srbije usvoji program javne rasprave, saopštila je danas Vlada Srbije posle sastanka na kome su članovi Radne grupe predali premijerki Ani Brnabić tekst tog dokumenta.

Brnabić je istakla istakla važnost transparentnosti i inkluzivnosti celog procesa.

Strategija definiše pet ključnih ciljeva: socio-ekonomski i profesionalni status i bezbednost novinara, konkurenciju na tržištu i ekonomsku održivost medija, ulogu državnih institucija u medijskom sistemu, raznovrsnost i kvalitet medijskih sadržaja i digitalne kompetencije i stručna znanja, navela je Vlada.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lena

Sta je medijska strategija ? Ima li to I u drugim drzavama ?

Nishlija

Da ti objasnim: Oni koji su učestvovali u donošenju prethodnih, katastrofalnih medijskih zakona pregovaraju sa ovima koji su te zakone maksimalno zloupotrebili o donošenju nove strategije. To ne može da omane.

zatvor

to ni ministar ne zna

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Ambasador SAD: Neophodno da svi koji žive na Kosovu prihvate da je to država 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kurtijeva Vlada reže nepotrebne troškove, smenila UO Telekoma Kosova 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Funkcioner SNS, fizioterapeut, s 24 godine postao zamenik direktora PIO 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Može li se istovremeno biti katolik i mason? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Emisija 360 stepeni: Koliki prostor je vlast ostavljala protivnicima u medijima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Savet za štampu: U drugoj polovini 2019. oko 5.000 slučajeva kršenja kodeksa 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Među merama Vlade i zvučni zid sa mahovinom, a šta je s dosadašnjim propisima? 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Potencijalni slogan SNS - "za našu decu", desničari tvrde da su im ga ukrali 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Vesti

loader