Doneta prva presuda da PIO penzioneru vrati uzeti deo penzije

Doneta prva presuda da PIO penzioneru vrati uzeti deo penzije

Izvor: N1

U Srbiji je doneta prva presuda kojom sud nalaže Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da jednom penzioneru nadoknadi iznos koji mu je sa penzije skinut primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Tu, za sada prvostepenu presudu, doneo je Osnovni sud u Bačkoj Palanci.

Presuda koju su doneli prva je takva u Srbiji. Međutim, o njoj ne mogu da govore jer nije pravosnažna.

U kratkom odgovoru na pitanja N1 navode samo da je doneta prvostepena presuda po tužbi J.M. protiv Republičkog Fonda PIO, Filijala u Bačkoj Palanci, koji je obavezan da tužiocu isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. sa pripadajućom kamatom.

Dodaju da po zakonu ne mogu da komentarišu činjenične navode iz presude. A presuda, za sada jedinstvena pred domaćim sudovima, iznosi činjenice u korist penzionera.

"Po stanovištu suda tuženi je bio dužan da svim korisnicima pa i tužitelju kojima je umanjio penziju, prethodno po službenoj dužnosti donese rešenje o umanjenju penzije sa poukom o pravnom leku".

presuda o penzijama Izvor: N1

U presudi se dodaje da je ovakvo umanjenje penzije u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakonom o opštem upravnom postupku.

Penzioner iz Bačke Palanke koji je prvi u Srbiji dobio sudski spor protiv Republičkog PIO fonda, za sada samo u prvostepenom postupku, ne želi pred kamere. I svom advokatu je naložio da ne govori za medije jer, kako su nam rekli u advokatskoj kancelariji, već trpi pritiske zbog informacija o presudi. Čak i pored toga što njegovo ime nigde nije obznanjeno.

Iz Sindikata penzionera "Nezavisnost" šalju mu podršku. Kažu - i njemu i sudinici koja je takvu odluku donela. Oni su se obratili Sudu za ljudska prava u Strazburu nakon što su, pojašnjavaju, iscrpeli sve mogućnosti kod kuće.

"Mi smo podneli predstavku svoju u Strazburu za obeštećenje svih penzionera, jer to je principijelno pitanje, to je sistemsko pitanje jer je drugim zakonom koji nije za tu svrhu narušen sistemski Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. To je imovina. Niko nema pravo da uzima imovinu od penzionera, niti od bilo kojih građana", naglašava Miloš Grabundžija iz sindikata penzionera "Nezavisnost".

U Srbiji su rešenje tražili tri i po godine. Ustavni sud odbacio je njihovu tužbu u dva navrata, pa su se okrenuli Strazburu. "Svi koji žele da se priključe, mogu da se priključe. Zašto? Zato što se radi o preko 700 hiljada penzionera. Tu se radi o 900 miliona evra".

Prvostepenu presudu iz Bačke Palanke vidi kao korak koji penzionerima uliva nadu, ali ne očekuje previše od Apelacionog suda. Republički PIO fond već je uložio žalbu i sada se čeka pravosnažna presuda.

POVEZANE VESTI

Komentari (120)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Nakon što sam podneo zahtev PIO-u doneto mi je rešenje po novom Zakonu o privremenom umanjenu i načinu isplate penzija sa poukom o pravnom leku. Žalio sam se u zakonskom roku 5 meseci pre prestanka važenja tog zakona koji je ukinut oktobra 2018 a odgovora na žalbu nema pa nema. Pošaljem urgenciju a PIO mi odgovori, da nije važno što nisu u zakonskom roku odgovorili na moju žalbu po pouci o pravnom leku ZATO ŠTO JE REŠENJE SVEJEDNO IMALO DEKLARATIVAN KARAKTER!!! Toliko o pravnoj državi! Sad moram na sud iako sam tražio samo glavnicu bez kamate i tražio mirno poravnanje i sve sam tražio da izbegnem spor i na kraju posle ovog deklarativnog rešenja shvatim da sve je farsa.

Renata

Verujem cenjena glavo da dobro poznajes pravo .

L.

Jer cud je cud, a sud je sud

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Smenjen pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, kritikovao Vučićevu posetu gradu 12:36 h

12:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U KCV se od koronavirusa leči 115 pacijenata, petoro na respiratorima 12:11 h

12:11 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zrenjanin uskoro bez zabrane na upotrebu vode 12:09 h

12:09 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

BLOG UŽIVO: Koronavirus u još jednom domu za stare, radnici Jure ne žele u hale 11:52 h

11:52 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mihajlović: Na gradilištima radi 2.500 radnika, prva žrtva korone na železnici 11:47 h

11:47 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ivanuša: Zabrinut sam da Srbija ne krene u pravcu nekih zapadnih zemalja 11:32 h

11:32 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Autor analize Stenforda: Neki od ugašenih naloga pripadali zvaničnicima SNS 11:22 h

11:22 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpski filantropski forum i Fond B92 u akciji nabavke 85 respiratora 10:49 h

10:49 h  |  Vesti

loader