Milan Ćulibrk dobitnik nagrade "Verica Barać"

Milan Ćulibrk dobitnik nagrade "Verica Barać"

Izvor: N1

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ovogodišnji je dobitnik nagrade za lični doprinos borbi protiv korupcije "Verica Barać".

Ćulibrk je izveo celu redakciju jer, kako je istakao, smatra da je nagrada zajednička. Istakao je da NIN neće pristati na trule kompromise, da u redakciji znaju cenu za to i da je plaćaju. On je dodao da NIN verovatno ni u narednom, novogodišnjem, broju neće imati oglase, ali će imati čitaoce. 

Ćulibrk je rekao da je primetno da su nagradu do sada dobila četiri novinara i dvojica karikaturista, a da bi on bio srećan da je nagradu dobio neko iz policije, sudstva, tužilaštva, neki "srpski Eliot Nes" i da bi to bio dokaz da se država bori protiv korupcije. On je dodao da je uloga medija da budu korektivni faktor i da "guraju nos u poslove u kojima se troši bar jedan dinar državnih para" i da ljudi iz NIN neće sedeti skrštenih ruku. 

Predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da to telo nije skrenulo sa puta kojim je išlo i da se drži principa koje je Verica Barać kao predsednica tog tela postavila, samo je njihova medijska eksponencija nikakva. On je rekao da su za vreme Verice Barać na čelu Saveta napravljena 24 izveštaja o spornim privatizacijama, a da sada Savet ima oko 60 izveštaja o različitim spornim temama. 

Milićević je naveo da se ono što je Verica Barać govorila i definisala "nažalost ostvarilo" i da sve što je govorila i danas važi, a da je ona bila čovek sa "istaknutim čulom za nepravdu i korupciju". Dodao je da mu je bila upečatljiva slika kada Verica Barać u dvorište Vlade Srbije parkira svoj beli automobil, među vladine, crne automobile. 

Milićević je rekao da je pitanje kako to da je Verica Barać bila u debatama i javno govorila, a da danas nema Saveta u medijima, a da bez slobodnih medija nema slobodnih građana. On je rekao da se iz drugog i trećeg izveštaja Saveta vidi da u mnogim medijima nije poznato vlasništvo, da se mediji finansiraju netransparentno i da je došlo do tabloidizacije, kao i da na raspravi o novoj medijskoj strategiji u Novom Sadu nije čuo ohrabrujuće ili kompromisne tonove. 

Milićević je rekao i da istraživanja percepcije korupcije kod građana pokazuju da 84 odsto prepoznaje korupciju kao problem, a da 42 posto misli da se izvršna vlast najviše bori protiv korupcije, od čega 23 odsto kao najvećeg borca vidi predsednika Srbije. On kao poražavajuće vidi podatak da tek po dva odsto građana kao institucije koje se najviše bore protiv korupcije vide tužilaštvo i sudstvo.

Nagrada za lični doprinos borbi protiv korupcije "Verica Barać" dodeljuje se od 2011. godine i tada je prvu nagradu dobio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnost Rodoljub Šabić. Nagrada je 2012. godine ponela ime predsednice Saveta Verice Barać i te godine nagrada je pripala Zagorki Golubović i Vladimiru Radomiroviću, a 2013. godine Danici Vučenić i 2014. emisiji "Talasanje" Radio Beograda.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks dobio je nagradu za lični dobrinos u borbi protiv korupcije 2015. godine, a 2016. je to priznanje pripalo akademiku SANU Dušanu Teodoroviću. 

Prošle godine je nagradu osvojio karikaturista Dušan Petričić.

POVEZANE VESTI

Komentari (18)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Namesnik

Nagrada je otisla u prave ruke!

clan elite

Bravo. Nagrada je otisla u prave ruke. Samo da skrenem paznju. Prof. Miroslav Milicevic je zamenik predsednika Saveta. Posle smrti Verice Barac, iz postovanja i pijeteteta za njen rad, Savet nije birao novog predsednika.

Peki

Bravo za Miću... Lučonoša!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Matić o štrajku Maje Pavlović: Naknadu za emitovanje bi trebalo korigovati 13:20 h

13:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jovanović: Istekao rok, radovi u Kraljice Marije i 27. marta nisu gotovi 12:41 h

12:41 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stojanović: Okrugli stolovi neupotrebljivi, prenapumpan značaj sastanaka 12:37 h

12:37 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Božović: Besraman pritisak režima na stanare hotela Bristol 12:36 h

12:36 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

"1 od 5 miliona" traži od opozicije da napusti okrugle stolove i proglasi bojkot 11:35 h

11:35 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ispovest SNS bota Južnim vestima pomogla "lociranje" bot centrale u Beogradu 10:59 h

10:59 h  |  Vesti

loader