Skupština Kosova izglasala zakone koji omogućavaju formiranje vojske

UKRATKO

  • Ime snaga se ne menja, ali one dobijaju atribut oružane
  • Sem Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Priština ni po jednom međunarodnom aktu nema pravo da formira vojsku
  • U severnom delu Kosovske Mitrovice mirno, ali napeto
  • Vučić u obraćanju uveče poručio Srbima: Ako vas napadnu, imaćemo snage da vas štitimo
UČITAJ JOŠ+
22:51

Rakić: Posle Vučićeve poruke, mirno ćemo leći

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da poruka koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio Srbima na Kosovu donosi radost i da će večeras "mirno leći sa svojom decom, jer znaju da nisu sami i da na njih misli država Srbija".

"Dvadeset godina čekamo da neko podmetne svoja leđa i zaštiti srpski narod, jer ne tražimo mnogo. Nama su potrebni samo mir i sigurnost. Vaše reči nama znače mnogo, jer ćemo večeras mirno leći sa svojom decom i reći im da nisu sami i da osim Vas, na njih misli i država Srbija", kazao je Rakić.

On je dodao da je poruka koju su čuli "poruka mira" i zahvalio Vučiću što želi taj mir da sačuva po svaku cenu, "pa makar to bilo i vojnom silom".

Mi nikome ne pretimo, ali i poručujemo da ćemo ovde ostati, jer odavde nema nazad", rekao je Rakić.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića večeras su na glavnom gradskom trgu u severnom delu Кosovske Mitrovice pratili čelnici grada, predstavnici Srpske liste i veliki broj građana.

Izvor: Tanjug

22:48

Portparol KFOR-a Vinčenco Graso izjavio je da KFOR ostaje na Kosovu da garantuje bezbednost i sigurnu sredinu.

Kosovski Srbi mogu da očekuju podršku i zaštitu KFOR-a, rekao je Graso.

21:04

Vučić: Država će imati snage da zaštiti Srbe na Kosovu

Predsednik Vučić izjavio je da je formiranje vojske Kosova suprotno međunarodnom pravu, duhu dijaloga, pa i ustavu samoproglašene republike Kosovo. Kosovski Albanci i njihovi sponzori ugrozili su mir i bezbednost u regionu, ocenio je Vučić i istovremeno Srbima na Kosovu poručio da će država imati snage da ih zaštiti ukoliko budu napadnuti.

Izvor: N1

Početak formiranja vojske Kosova je bio onog trenutka kada su 1996. godine kosovski Albanci obukli uniforme prve Oslobodilačke vojske Kosova, rekla je za N1 Tatjana Lazarević, urednica portala KosSev. Ovo je značajan korak, ali neće formalno-pravno završiti priču o formiranju Vojske Kosova, kaže Lazarević. Ona je poručila da kada se spominje mogućnost proglašenja okupacije dela teritorije, da je o tome trebalo razmišljati 1999. godine, i pre i posle Kumanovskog sporazuma.

Izvor: N1

19:36

Biber: Dogovor nije na vidiku

'I Kosovo i Srbija sve više idu ka eskalaciji problema umesto ka dogovoru; zbog toga će taj dogovor biti teško postići i on nije na vidiku'', ocenjuje za N1, povodom formiranja vojske Kosova, profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu - Florijan Biber.

Izvor: N1

19:10

Haradinaj: Pozivamo sve vojske regiona, kao i Vojsku Srbije, na partnerstvo

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je sve vojske u regionu, kao i Vojsku Srbije, na partnerstvo sa Oružanim snagama Kosova. Na svečanosti povodom transformacije Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), Haradinaj je poručio da su Albanci na Kosovu, kao "najstariji narod na Balkanu", sada samo formirali vojsku Kosova.

"Mi dolazimo sa mirom i poslednja vojska se postrojava uz vojske mira. I vojnici Ibrahima Rugove su se danas obradovali, ali tome su se obradovali i vojnici Adema Jašarija. Mi smo smelo opredeljeni da branimo mir i nećemo dozvoliti da se naša vojska okrene protiv svog naroda", rekao je Haradinaj.

16:57

Stefanović: Žandarmerija spremna na sve zadatke

Pripadnici Žandarmerije i svih drugih organizacionih jedinica MUP-a Srbije su spremni da "izvrše sve zadatke koje država naloži da bi zaštitili bezbednost građana i suprotstavili se svakom vidu ugrožavanja stabilnosti zemlje", izjavio je ministar Nebojša Stefanović koji je posetio pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici.

stefanović žandarmerija Izvor: Tanjug/MUP Republike Srbije

Ministar je ocenio da odluka Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova "predstavlja pretnju regionalnom miru i stabilnosti", kao i "grubo kršenje međunarodnog prava", pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

16:39

Vučić obišao jedinice Vojske Srbije na nepoznatoj lokaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na nepoznatoj lokaciji obišao je jedinice Vojske Srbije i govorio im o njihovim zadacima, saznaje RTS.

Predsednik Srbije ručao je sa pripadnicima Vojske, a zatim će nastaviti da obilazi pripadnike Vojske Srbije, naveo je RTS na svom sajtu.

16:05

Vlada Kosova: Krunisan put do potpune unutrašnje konsolidacije države

Vlada Kosova ocenila je da je usvajanjem tri zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, "krunisan put" do "potpune unutrašnje konsolidacije države Republike Kosovo".

vlada kosova Izvor: N1

"Zajedno sa saveznicima NATO-om, mi ćemo biti samo u službi demokratije, bezbednosti, mira i razvoja na Kosovu, regionu, i gde se to bude tražilo", navela je Vlada Kosova u saopštenju podeljenom novinarima.

Izražavajući zahvalnost svima koji su doprineli slobodi i nezavisnosti Kosova i pripadnicima misiji NATO i KFOR, Vlada Kosova je u saopštenju posebno zahvalila vojnicima savezničkih država - SAD, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji, kao i svima koji su služili miru na Kosovu.

"Kosovo je NATO, i NATO je na Kosovu. Neka u to niko ne sumnja", navedeno je u saopštenju.

16:01

DJB osuđuje Prištinu i traži sednicu parlamenta

Pokret Dosta je bilo osudio je odluku Prištine da usvoji zakone o transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku i zatražio sednicu Skupštine Srbije kako bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi u saopštenju, taj potez Prištine predstavlja direktnu pretnju građanima Srbije na toj teritoriji i može da "dovede u opasnost mir i stabilnost na Balkanu".

DJB je pozvao Vladu Srbije da "hitno zatraži" sednicu Saveta bezbednosti, kao i da promeni politiku prema Kosovu i "zamrzne sve briselske razgovore dok Priština ne osnuje Zajednicu srpskih opština" i "proglasi Briselski sporazum ništavnim" zbog neispunjenja obaveza od strane Prištine.

15:22

SZS: Formiranje vojske Kosova destabilizuje ceo region

Savez za Srbiju osudio je formiranje vojske Kosova i ocenio da ta odluka ne doprinosi normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Vlasti u Prištini su uvođenjem anticivilizacijskih, etnički motivisanih, diskriminatorskih taksi na srpske proizvode ugrozili normalan život građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji. Današnja odluka će imati direktne posledice po njihovu bezbednost, ali i stabilnost celog regiona", navodi se u saopštenju.

15:21

Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu

Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog kršenja rezolucije 1244 odlukom Prištine o vojsci Kosova, rečeno je agenciji Beta u pres službi Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

15:19

Vlada Srbije: Formiranje vojske Kosova - grubo kršenje međunarodnog prava

Vlada Srbije osudila je odluku Prištine da transformiše Kosovske snage bezbednosti u vojsku Kosova i ocenila da je ta odluka izazvala veliku zabrinutost i da predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava.

"Ta odluka je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

14:58

Mihajlović: Pretnja miru i stabilnosti za čitav region

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je odluka o formiranju vojske Kosova nastavak jednostranih poteza Prištine, koji predstavljaju pretnju miru i stabilnosti u čitavom regionu. 

"Posle uvođenja taksi na srpsku robu, što je osudio čitav svet, političari iz Prištine umesto da se vrate dijalogu, odlučili su da nastave sa jednostranim potezima koji štete interesima svih građana regiona jer predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti", navela je Zorana Mihajlović.  

Ona je dodala da su tom odlukom prekršeni i Rezolucija 1244 i Briselski sporazum.

14:13

Selaković: Umrlo međunarodno pravo

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da je glasanjem u Prištini umrlo međunarodno pravo.

"Oni koji su doprineli tome da međunarodno pravo nestane više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, ranije su izmišljali i konstruisale događaje poput Račka ne bi li opravdali kršenje međunarondog prava, danas to ni ne rade više", istakao je Selaković.

Selaković je kazao da "to čine SAD, Britanija, Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice", koja je prihvatila formiranje vojske Kosova i sponzorisala kosovsku nezavisnost.

14:10

Deo opozicije traži sednicu parlamenta o situaciji na Kosovu

Deo opozicionih grupa uputio je danas zahtev za održavanje sednice Skupštine Srbije o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Zahtev za održavanje sednice su potpisali poslaničke grupe Demokratska stranka, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemokratska stranka-Narodna stranka, Pokret centra i Samostali poslanici.

14:09

Đurić o vojsci Kosova: Ilegalna okupaciona oružana formacija

Vojska Kosova za Beograd predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije, formiranu sa ciljem nasilnog promena granica zemlje, izjavio je direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Odluka o njenom formiranju ima za cilj nasilnu promenu granica naše zemlje i narušavanje Ustavom i medjunarodnim aktima utvrdjenog položaja naše južne pokrajine", kazao je Đurić novinarima u Vladi Srbije.

On je zatražio od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne vojske Kosova na području Kosova i Metohije i da istu razoruža i da situaciju vrati u okvire predvidjene Rezolucijom 1244.

Izvor: N1

13:33

Šib: Nemačka priželjkuje relaksaciju situacije

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je u Nišu da njegova zemlja priželjkuje da pokretanje postupka formiranja vojske Kosova ne dovede do dodatnih tenzija već do "relaksacije situacije" nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

skupština kosova, parlament, glasanje, vojska kosova, kosovo vojska, formiranje vojske kosova, formiranje vojske Izvor: AFP/Armend Nimani

Šib je rekao da procene govore da će proces koji je danas pokrenut usvajanjem tri zakona u kosovskom parlamentu, trajati otprilike deset godina i na kraju će dovesti, po svemu sudeći, do formiranja defanzivno orijentisane vojske.

"Smatramo da postupak transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u defanzivnu vojsku mora da bude inkluzivni proces, odnosno da u njemu učestvuju i pripadnici srpske manjine. Neophodno je da taj proces bude u skladu sa zakonom i odredbama ustava", kazao je Šib.

Šib je istakao da se Nemačka zalaže da NATO i KFOR prate proces formiranja vojske Kosova.

13:27

EU: Transformacija KBS trebalo da bude postepena i u skladu s Ustavom

Evropska unija ponovila je da je transformacija Kosovskih snaga bezbednosti trebalo da bude izvršena kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom.

EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se pridržava svojih obaveza u skladu sa prvim sporazum postignutim u Briselu 2013 i njegovim bezbednosnim aranžmanima, dodaje se u saopštenju.

13:14

Rakić: U Prištini napadnuti mir, bezbednost i sigurnost

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su u Prištini formiranjem vojske Kosova na najgrublji način napadnuti mir, bezbednost i sigurnost, i pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije.

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici kazao da je pogažena Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, kojom je jasno određeno da je Kfor jedina oružana formacija na prostoru Kosova i Metohije.

Pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da bez obzira na to gde žive ne nasedaju na provokacije, jer je cilj da se održi mir.

"Nismo sami u ovome, država Srbija je uz nas i predsednik Aleksandar Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti napade na Srbe na Kosovu i Metohiji", rekao je Rakić i uputio poruku Prištini i medjunarodnoj zajednici da Srbi neće nasedati na provokacije i da će se boriti za mir, kao i da nisu uplašeni i ostaće tu gde jesu.

Prema njegovim rečima, odluka Prištine o formiranju vojske je neprihvatljiva i te snage nemaju šta da traže u srpskim sredinama, a posebno ne na severu Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug

Potpresednik Srpske liste Igor Simić rekao je da ga brine to što još nema osude nijednog međunarodnog predstavnika na odluku Prištine, što, kako je naveo, govori da pravo koje treba da zaštiti srpski narod ne mora da važi ukoliko tako odluči albanska većina unutar kosovskih institucija.

"Ostajemo svoji na svome, štitićemo i braniti pravo na život ali i pravo da ostanemo Srbi onakvi kakvi jesmo, mir nema alternativu ali ni život nema alternativu", rekao je Simić.

Poručio je da ako se neko drzne da vojne formacije uputi na sever, onda će predstavnici srpskog naroda stati sa narodom goloruki ispred oružanih formacija i braniti pravo na život.  

Izvor: Tanjug

13:10

Haradinaj: Vojska Kosova se nikada neće koristiti protiv građana

skupština kosova, parlament, glasanje, vojska kosova, kosovo vojska, formiranje vojske kosova, formiranje vojske Izvor: AFP/Stringer

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se Vojska Kosova nikada neće koristiti protiv građana Kosova, ni na severu niti na jugu.

Posle izglasavanja tri zakona o transformaciji BSK u Oružane snage Kosova, Haradinaj je novinarima rekao da vojska pripada svim njenim građanima.

"To je vojska svih, uvek ćemo biti za mir. Nije to vojska koja će se okrenuti protiv svog naroda, kako na severu tako i na jugu, koji su u svojoj kući. Vojska Kosova se nikada neće koristiti protiv njih", kazao je Haradinaj.

13:09

Tači: Vojska zaokružuje proces državnosti Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas posle usvajanja zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova da vojska Kosova predstavlja "čast, bezbednost i blagostanje Kosova".

skupština kosova, parlament, glasanje, vojska kosova, kosovo vojska, formiranje vojske kosova, formiranje vojske Izvor: AFP/Armend Nimani

Tači je na Fejsbuku napisao da se posle dva desetleća ovim zaokružuje proces državnosti Kosova.

"U Skupštini Kosova sa apsolutnom većinom, izvan političkih razlika, kao retko kada, izbaranici naroda su usvojili paket zakona o osnivanju Vojske Kosova", napisao je Tači na Fejsbuku.

On je podvukao da je Kosovo kao društvo pokazalo da ima smelosti, odgovornosti i da zna da bude ujedinjeno kako bi odbranili interese naroda i države.

"Stvaranje Vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za novogodišnje praznike", napisao je Tači.

Izvor: N1

12:36

Stoltenberg: Jasno smo poručili da nije dobar trenutak

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji zakone o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova uprkos zabrinutosti koju je zbog toga izneo taj vojni savez i ponovio da nije dobar trenutak za takav potez.

Stoltenberg je pozvao sve političke aktere na uzdržanost, a Prištinu i Beograd da nastave dijalog pod okriljem EU.

12:35

Gojković: Odluka Prištine je kršenje Rezolucije 1244

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da odluka vlasti u Prištini da formiranju vojsku Kosova predstavlja kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i da je u direktnoj suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

"Reč o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona", navela je ona u saopštenju.

Predsednica parlamenta je dodala da takva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, pre svih onih čija je odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana Kosova i Metohije.

12:14

NATO: Može imati negativne posledice

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotmoler izjavila je da transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku može imati negativne posledice za integraciju Kosova u NATO.

12:06

Podrška Ambasade SAD tranziciji BSK u vojsku

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu ponovo je potvrdila podršku postepenoj tranziciji Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u snage sa mandatom teritorijalne odbrane, jer je to "suvereno pravo Kosova".

U izjavi za medije, neposredno nakon usvajanja tri zakona iz oblasti bezbednosti u Skupštini Kosova, ističe se da je usvajanje zakona prvi korak u razvoju tih sposobnosti.

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i neprestanog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage interoperabilne sa NATO koja služi svim kosovskim zajednicama u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije Vlade Kosova", navodi se u izjavi.

Ambasada SAD pozvala je Vladu Kosova da nastavi blisku koordinaciju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u informisanje manjinskih zajednica sada, i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

"Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom o kretanju i operacijama snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu gradjane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama u korist svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa BSK kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu", piše u izjavi.

11:15

Kosovo dobilo vojsku

Poslanici Skupštine Kosova izglasali su Zakon o Ministarstvu odbrane sa svih 11 amandmana, kao i nacrt zakona koji se odnosi na promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga sa 45 amandmana.

I predlog Zakona o službi u Bezbednosnim snagama Kosova imao je 45 amandmana i svi su usvojeni glasovima 107 poslanika.

11:10

Kosnet: Bezbednost države zavisi i od mirovnih odnosa sa susedima

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da bezbednost države zavisi od kvaliteta bezbednosti i mirovnih odnosa sa susedima, kao i od snage i profesionalizma snaga bezbednosti

11:04

U severnom delu Kosovske Mitrovice mirno, ali napeto

Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice uoči današnjeg glasanja u Skupštini Kosova o transformaciji Bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, mirna je ali napeta.

U blizini glavnog mosta na Ibru, sa južne strane na kojoj žive Albanci, od jutros je raspoređeno više oklopnih transportera, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta Kfora, dok je u severnom delu grada primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije.

Građani severne Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na skoro svim lokalima, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, kao i na prozorima i terasama stanova i kuća, navodeći da je to njihov odgovor na najavu formiranja vojske Kosova, ali i na isticanje zastava SAD širom Kosova južno od Ibra.

kosovska mitrovica Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

11:01

Brnabić: Težak dan

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da "ovo nije dan koji doprinosi stabilnosti u reginu", ali da će Srbija nastaviti svojim putem mira i stabilnosti.

Izvor: Agencije

10:37

Fabrici: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da stvaranje vojske Kosova treba da bude dugoročan proces i u skladu s Ustavom Kosova, ali da to ne znači da je današnje glasanje u kosovskom parlamentu protivno Ustavu.

Izvor: N1

10:10

Haradinaj: Obećavam da ćemo obezbediti mir

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj napisao je na Fesjbuku da "Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova".

"Obećavamo da ćemo obezbediti mir svima koji žive sa nama, u našem zajedničkom domu. Da bi Kosovo postalo deo NATO, buduća vojska će uvek štititi život, dostojanstvo i integritet građana", napisao je Haradinaj, preneo je RTK.

10:04

Poseban operativni plan policije

Policija Kosova ima poseban operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na dan kada se u Skupštini Kosova glasa o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Na mostu na reci Ibar primetno prisustvo Kfora.

Prištinski mediji javljaju da su obavljene opsežne i detaljne kontrole zgrade Skupštine i svih objekata u njenoj blizini. Takve su kontrole organizovane i u svim delovima Prištine gde će se kako je najavljeno odvijati aktivnosti nakon usvajanja zakona.  

Istovremeno pripadnici Jedinice za hitne reakcije Policije Kosova u južnom delu Mitrovice kontrolišu sva vozila koja ulaze u gradu i evidentiraju svako vozilo koje ulazi ili izlazi iz ovog grada.

10:03

Mišić: Beograd ostao usamljen

Novinar i spoljnopolitički komentator Milan Mišić izjavio je u Novom danu da je formiranje vojske Kosova dugo u najavi i da je očigledno da postoji podrška velikih sila na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

10:02

Drecun: Kosovska vojska biće nelegalna formacija

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja i da očekuje da će danas biti usvojeni zakoni kojima će biti omogućena transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

9:59

Lazanski: Ono što su SAD sponzorisale i odobrile

Komentator Politike Miroslav Lazanski rekao je, uoči današnjeg glasanja u kosovskoj skupštini o transformaciji KBS, da se događa samo ono "što je najavljivano i što su Amerikanci sponzorisali i odobrili".

9:58

Ime snaga neće biti promenjeno

Ime snaga neće biti promenjeno jer su za to potrebne izmene Ustava, čemu se protivi Srpska lista, bez čijih glasova nije moguće izglasati ustavne promene.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da Priština ni po jednom međunarodnom aktu nema pravo da formiraju vojsku i da je KFOR dobio mandat od UN po rezoluciji 1244 da razoruža sve albanske oružane formacije.  

POVEZANE VESTI

Komentari (112)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Republic(s) of BANANAS

Dakle 17:0 - ZA NAS. Plodovi MUDRE DRŽAVNIČKE politike i LUKAVOSTI našeg pregovaračkog tima na čelu sa njegovom genijalnom ekselencijom PREDSEDNIKOM NAD PREDSEDNICIMA Aleksandrom Vučićem konačno daju rezultate. Tek sada se može sagledati sveukupna genijalnost "Briselskog Sporazuma", ukidanja SVIH INSTITUCIJA REPUBLIKE SRBIJE na teritoriji NAŠE(?) južne pokrajine, uspostavljanja GRANIČNIH PRELAZA između NAS i NAŠE južne pokrajine, ulazak Srpske Liste u parlament *Kosova i (trenutno još uvek aktuelna) manjinska podrška Vladi Ramuša Haradinaja koja je upravo oformila Vosjku KOSOVA(*?) BRAVO za mudru politiku predsednika Vučića koji je samo za pra godina uspeo da....

BoGoLJuB

a zivo me interesuje sta bi ti uradio da sprecis ovo?

Bilja

Medjunarodno pravo, zbogom

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

Najnovije vesti

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Palmer ne isključuje mogućnost razmene teritorija između Kosova i Srbije 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Mladići koji su iz Beograda krenuli pešice u Podgoricu, ušli u Crnu Goru 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Duga istorija prisluškivanja novinara u Srbiji, bez sudskih epiloga 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog neprijatnog mirisa farme pilića, komšiji plaća 20.000 dinara - dnevno 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Juratović: Ne verujem da je "moćna zemlja" tražila da Priština uvede takse 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Paunović: Nisam sreo Paraćinca koji misli da bi našu slobodu trebalo da predamo 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Burne reakcije na "Vladaoca" - za Vučića film mržnja, za SNS "propagandno smeće" 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Zbog prisluškivanja se traži smena Vulina, ministar se pravda - glupa greška 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Vesti

loader