Srbija otvorila dva nova poglavlja - 17 i 18

Srbija otvorila dva nova poglavlja - 17 i 18

Izvor: N1

Komesar Johanes Han izjavio je da je Srbija otvorila dva nova poglavlja jer je postignut dobar napredak u oblasti ekonomske i monetarne politike (poglavlje 17) i u oblasti statistike (18).

Napredak u ta dva poglavlja je ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji, naveo je. "Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju", dodao je evropski komesar.

Zahtevi iz poglavlja 12 zahtevaju da Srbija pripremi svoj godišnji budžet i reforme na jedan transparentan način u konsultaciji sa EU, dodao je.

Budžetska transparentnost, predvidljivost u zakonodavnom segmentu i odlučno sprovođenje reformi doneće dugoročni rast i otvaranje radnih mesta, naveo je Han. Strukturne reforme moraju da budu praćene dobrim statistikama, navodi Han.

Han kaže da su srpske statističke baze podataka jedne od najsveobuhvatnijih u regionu, međutim navodi da su potrebni dalji napori u izveštavanju o ključnim makroekonomskim indikatorima i strukturi ekonomije.

Kvalitet je važniji od brzine, istakao je Han koji je dodao da su reforme o vladavini prava u srži proširenja, ističući da o tome nema pregovora.

Srbija se približlila još jedan korak ulasku EU, istakao je Han.

Joksimović: Mogli smo i više

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su to važna poglavlja kojima se potvrđuje da je Srbija i do sada bili uspešna u ekonomskim perfomansama. 

Što se tiče Poglavlja 18, želimo da uvedemo nova istraživanja u naš statistički sistem, da izmerimo i uporedimo gde smo u odnosu na kvalitet života naših ljudi, ciljeve održivog razvoja - da imamo realnu sliku gde smo u odnosu na ono što su standardi u EU, navela je ministarka.

"Ako me pitate da li smo zadovoljni, ja mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo strpljivi, uporni i odlučni u našoj nameri da postanemo članica EU", rekla je ministarka, dodajući da će Srbija da nastavi da deluje u tom pravcu.

Ministarka je navela da je izvestila da je Srbija izuzetno zabrinuta onim što nastavlja da radi Priština i time što se najavljuju nove mere. "Zamolila sam naše prijatelje i partnere iz EU - nama je važno da se principi poštuju..."

Želim da uverim evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, da smo posvećeni jednom nastojanju da regionalni mir i stabilnost budu održivi, ali da on mora da bude zasnovan na poštovanju principa, istakla je Joksimovićeva.

POVEZANE VESTI

Komentari (59)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Glada

Ma samo prazne price .

Vihor

A politicki pravosudni sistem i vladavina prava u Srbiji ne postoje.Srbija nikada nece uci u Eu!

zavisi od ugla posmatranja,

Srbija, kao država, teško da će ući u EU, srbi, kao narod, dobrim delom su se iselili u države članice EU i lepo uklopili.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Tači: Nećemo da dozvolimo da Srbija uslovljava dijalog 21:50 h

21:50 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Genetičar Stojković u istom danu razrešen i vraćen na mesto šefa katedre 20:55 h

20:55 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Komesarijat: Lažne vesti o kupovini kuća za migrante 20:29 h

20:29 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miodrag Stojković: Ostajem na fakultetu, ali ću zatražiti ograničeno odsustvo 20:19 h

20:19 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Roditelji nestalih beba: Zakon ne garantuje da će istraga dovesti do istine 19:45 h

19:45 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Većina stanovnika socijalnih naselja u Zemunu na rubu humanih uslova života 19:29 h

19:29 h  |  Vesti

loader