Spor tempo s poglavljima za EU - "dobro je što nije gore"

Spor tempo s poglavljima za EU - "dobro je što nije gore"

Izvor: N1

Srbija sutra na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvara 2 nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom Unijom: poglavlje 17, koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu uniju i pogavlje 18 o statistici. Krajem juna meseca Beograd je otvorio takođe dve pregovaračke teme sa Briselom - budžetske odredbe i ribarstvo.

Da li su četiri otvorena poglavlja za godinu dana dobar rezultat i ima li Srbija razloga da se nada da će do 2025. godine steći pravo na članstvo?

Sedam poglavlja bilo je tehnički spremno za otvaranje, ministarka Jadranka Joksimović očekivala je da budu otvorena tri, ali je, kaže, zadovoljna i sa postignutim rezultatom.

"To su vrlo dva važna poglavlja, pre svega u pogledu ekonomskih reformi i potvrda su da smo u ovom segmentu dobro radili", rekla je.

Dobro je što nije gore, kaže Sena Marić iz Centra za evropske politike. Podseća da su zemlje članice razmatrale i mogućnost da ne otvore nijedno, jer je izveštaj EK pokazao da Srbija nije ostvarila nikakav napredak na polju vladavine prava.

"Ako se tako posmatraju stvari, onda dva poglavlja i nisu loš rezultat, ali ja mislim da ne treba da budemo zadovoljni ovim rezultatom, zato što opet se pokazuje ona ista priča da EU itekako ocenjuje i gleda rezultat ostvaren u poglavljima 23 i 24 pored 35, kada odlučuje da li će biti otvorena nova poglavlja", kaže Marić.

Sa nove dve, broj načetih pregovaračkih tema sa Briselom penje se na 16, od ukupno 35. Za četiri godine koliko traju pregovori, privremeno su zatvorena tek dva poglavlja. Sa takvim tempom, ima li Srbija šanse za članstvo do planirane 2025. godine?

"Kako stoje stvari, sve dalje deluje taj datum da je ostvariv, zato što je tempo otvaranja poglavlja i nezatvaranja da tako kažem, dosta spor da bi se ceo proces završio do 2023. godine, ratifikovali ugovori od strane parlamenata država članica i da bi 2025. godina bila godina članstva", ocenila je Marić.

Marić dodaje da je ovoga puta Srbija imala šansu da pokrene veći broj pregovaračkih tema, jer se, kaže, aktuelnoj odlazećoj administraciji u Briselu žuri da ostvari vidljiv rezultat u pregovorima Beograda i Prištine, pre nego što joj se okonča mandat u maju 2019. godine.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

iseljenik

ljudi nezavaravajte se, od eu za srbiju nema nista, barem ne u narednih sto godina. svako ko moze i ko ceni sebe i svoj zivot, nek samo gleda da pobegne iz ove rupe zvana srbija, da moze da zivi neki normalan zivot, u normalnoj drzavi i normalnom drustvu!

Jovan

otvaranje poglavlja je njihov vrhunski domet. Od rešavanja tih poglavlja a samim tim i od EU nema ništa dok se tako napredno bave time. Nije mi jasno kako neko može da izjavi da je zadovoljan tempom pristupanja kada pritom nema ni cilj ni vremenski okvir niti želju da se poglavlja reše i zatvore. Samo napredne glave kojima je jasno da ih ulazak ili bar ozbiljno približavanje u ključnim poglavljima, briše sa političke scene mogu ovim "napretkom" biti zadovoljne.

Ivan

Kako piše u ekspozeu Predsednice Vlade: "cilj Srbije nikako ne treba da bude puko članstvo i zadovoljstvo brojem otvorenih poglavlja na tom putu, već izgradnja moderne države kao kredibilne i uspešne članice EU...", tako nam se i dešava. Predsednica Vlade živi u uverenju da razvija jednu upešnu članicu EU, usput preti vojskom (čije angažovanje nije u njenoj ingerenciji) ka građanima Srbije na Kosovu, a "puko članstvo" i usklađivanje regulative sa EU nikako nije cilj.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vučić: Jeremić bi da kaže da bi Srbija bolje prošla da on pregovara s Prištinom 00:13 h

00:13 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Đurić: Sledeći izbori biće održani u uslovima najboljim do sada 00:02 h

00:02 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Joksimović: Menjanje pravila ne bi bilo pošteno, ali možemo da se prilagodimo 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić: Očekujem da budem saslušan posle Vučevićeve prijave 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Crnogorski biznismen ranjen u hotelu u Beogradu 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić pita Gašića da li Vučićev otac naređuje u BIA preko Bruna Đurana 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srbija otvorila novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Brnabić prisustvovala inauguraciji predsednika Argentine 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Vesti

loader