Porast antiizbegličke retorike na Zapadnom Balkanu i u Centralnoj Evropi

Porast antiizbegličke retorike na Zapadnom Balkanu i u Centralnoj Evropi

Porast antiizbegličke retorike na Zapadnom Balkanu i u Centralnoj Evropi Izvor: REUTERS/Marko Djurica

U gotovo svim državama Zapadnog Balkana i Centralne Evrope primetna je pojačana antiizbeglička retorika a delovanje političkih grupa protiv prihvata izbeglica izaziva loše efekte u lokalnim sredinama pa dolazi do manipulacije stanovništvom i podsticanja ksenofobije, zaključeno je na međunarodnoj konferenciji "Dani integracije" u Beogradu.

Međunarodna konferencija o izazovima u integraciji izbeglica na Balkanu i u Evropskoj uniji, održana je prethodna tri dana u Beogradu, u organizaciji Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, a u radu skupa učestvovali su eksperti iz organizacija i lokalnih samouprava Srbije, Makedonije, Hrvatske, BiH, Rumunije, Bugarske, Italije, Austrije, Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske. 

Učesnici su razmenili iskustva o procesima integracija izbeglica, aktuelnim i budućim izazovima i praksama u tom procesu, a zajednički je ocenjeno da na taj proces negativno utiče opšte odsustvo proverenih i objektivnih informacija o razlozima migracija i izbeglištva, potrebama, posledicama i osetljivosti tih ugroženih grupa ljudi. 

Na konferenciji se govorilo i o izazovima integracije izbeglica u lokalnoj sredini, o značaju i uticaju medija na stavove i svest građana o integraciji i izbeglicama, o ulozi društvenih mreža u procesu informisanja lokalnog stanovništva u svrhu upoznavanja i zbližavanja sa migrantskom populacijom, kao i o koracima koje treba preduzimati da se ojača interakcija i integracija izbeglica. 

"Kao ne manje značajan problem se javlja i neefikasno delovanje administracija koja zbog nedostataka kapaciteta ali i volje ne primenjuju postojeće propise o integraciji na način predviđen zakonom, tako da je integracija često neefikasna ili nepotpuna, pa ljudi ostaju u procepu, nisu integrisani ili žive nevidljivi ili getoizirani pored građana, a ne zajedno sa njima", ocenjeno je na skupu. 

Takođe je ocenjeno da brojne zakonske promene u nekim zemljama Evrope stavljaju aktere na lokalu - lokalne vlasti, ogranizacije, delove sistema, građane, u neizvesnost i nesigurnost kako da postupaju, bez izgleda da se adekvatno postupi prema potrebama izbeglica u integraciji, što utiče na samo funkcionisanje celokupnog sistema azila i prihvata.

"Izbeglice treba da se upoznaju sa kulturom, običajima, jezikom, istorijom i zakonima sredina u koje dolaze, ali i da o razlozima za dolazak izbeglica, prethodnim uzrocima u zemljama porekla, strahotama izbeglištva, običajima, u što većoj meri budu upoznati i građani iz lokalnih sredina. Integracija je obostrani proces i uz razumevanje i kutlurološke sličnosti može da se posebno olakša", dodaje se.

Učesnici skupa su ocenili da nema odgovora koji može da bude uspešan ako ne dolazi iz sredine gde pitanje postoji i treba da se reši, jer centralizacija u migracijji i integraciji nije realno niti održivo rešenje.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Billy the Kid

Radio sam sa Arapima oko 7 godina. Jos 2011 sam znao da ce ova invazija da se desi. Svi Arapi su znali. Oni nikada nece prihvatiti civilizacijske tekovine Evrope, vec su dosli tu Evropu da pokore.

Antieu

Soroseva propaganda.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Đilas: Hapšenje radnika Krušika dokaz da je ova država privatizovana 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

CIK Kosova: "Sumnjive koverte" ostaju u ministarstvu dok se ne sprovede istraga 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

TV Hepi emitovala oralno zadovoljavanje u rijalitiju? 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpski posmatrač iz CIK Kosova dao izjavu, policija mu oduzela privatni telefon 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučić otvorio zasedanje IPU: Mi smo krenuli da sanjamo mir, prosperitet i razvoj 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Meštanin Mojsinja: Glasam za onog ko uradi put, ako budu Turci - dižem džamiju 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Advokat uhapšenog radnika Krušika za N1: Uzbunjivaču nije mesto u zatvoru 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dobila otkaz tokom porodiljskog, a poslodavcu davala novac za svoje doprinose 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Vesti

loader