Od hotela do predmeta restitucije - plac naprasno dobio novog vlasnika

Od hotela do predmeta restitucije - plac naprasno dobio novog vlasnika

Izvor: N1

Isplata odštete za imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata trebalo je da počne 15. decembra, ali je izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine predviđeno da se ovaj rok pomeri za još tri godine. Ipak, u Mreži za restituciju ukazuju da prolongiranje nije jedini problem sa kojim se tražioci imovine susreću.

Televiziji N1 se javio naslednik Stojana Veljkovića, nekadašnjeg ministra pravde i vlasnika nekada najmodernijeg beogradskog hotela, s tvrdnjom da je država plac koji je predmet restitucije suprotno zakonu dodelila novom vlasniku.

Na mestu hotela "Srpski kralj", nekada najelitnijeg beogradskog pansiona danas se nalazi arhitektonsko ruglo. Hotel je postao ruina u bombardovanju 6. aprila 1941. Posle Drugog svetskog rata plac je nacionalizovan, pa u 21. veku postaje predmet restitucije.

Od 2003. godine traje borba Bogdana Veljkovića da vrati imovinu koja je porodici oteta. Dok čeka epilog restitucije, Veljković je ovog leta doživeo šok. Jer je na sajtu Republičkog geodetskog zavoda otkrio da je plac koji traži od države naprasno dobio novog vlasnika.

"Izvinite, ovo je državno zemljište. Kako može to da postane privatno? Oni su to dobili kao poklon. A vi znate da je to jedan od najboljih placeva na Balkanu. Vi znate koje su cene za takve stvari", rekao je Bogdan Veljković.

Da je reč o fiktivnom kupcu - Veljković je posumnjao uvidom u registar Agencije za privredne registre. Tu se nalazi podaci o kapitalu Himmel gradnje u čijim je sada rukama prostor nekadašnjeg hotela.

"Videćete da imaju kapital od 50 hiljada dinara. I sada ta firma ima pretenzije da to uzme. Ja sam skoro siguran da je to neka šema sa investitorom koji ima šoping centar, da su oni samo jedan front", dodaje Veljković.

O čemu se radi - pokušao je da sazna u Republičkom geodetskom zavodu. Instituciji, koja je odbila da pokaže dokumentaciju na osnovu koje je plac pripao Himmel gradnji.

"Nažalost po prirodi stvari naši predmeti su vezani za neke krupne stvari i krupne političare i određene političke stranke, pa naravno samim tim vezano i za krupne prevare i krupne pre svega pljačke državne imovine ili uzurpacije, pa samim tim ima sigurno dosta zainteresovanih da se te uzurpacije sakriju. Ali ja bih podsetio, nikada, ne na ovim prostorima nego nigde u svetu nije bilo zabranjeno izvršiti uvid u javne knjige", kaže Mile Antić, Mreža za restituciju.

Nakon što je N1 pitao po kom osnovu je plac dobio novog vlasnika i najavio emitovanje priče, Veljkovića je Republički geodetski zavod obavestio da će ipak dozvoliti uvid u predmet, što su u zavodu potvrdili i za N1.

U Mreži za restituciju, ipak, ukazuju da nikako nije smelo da se dogodi da parcela ode u ruke privatnika, jer je to nezakonito. Jer, Zakon o vraćanju oduzete imovine je jasan: imovina koja se može vratiti u restituciji ne sme se preneti na druga lica.

"Jedna nemoguća zemlja, gde je sve moguće", kazao je Veljković.

Komentari (26)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nevreme u Srbiji

Ne bi me čudilo da se jednog dana obznani kako su Palata ALBANIJA ili Kalemegdanska tvrđava u vlasništvu anonimne osobe, a bez dodatnih informacija.

Covek.

BW je najveca prevara po pitanju promene vlasnistva zemljista. Niko nema hrabrosti da zagrebe u to a cela muljacina se spremala jos 2010/2011. Navodna investicija drzave u BW u vidu infrastrukture i zemlje nije nista drugo do koordinisana kombinacija da se uzme ogromna lova od poreakih obveznika. Samo treba ucinu katastarske knjige iz perioda 2011/2012... Ista prica je i sa ovim hotelom... Sprega katasta i sudstva

avaj

i vi ga niste posteno stekli, nisu vam ga posteno oduzeli, tako da ni ovo nije posteno al kako krene tako i ide..

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Nenadić i Gavrilović: Za deo javnosti korupcija je deo rešenja, a ne problema 11:24 h

11:24 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Bespravna seča šume uz administrativnu liniju Srbiju košta 2,5 milijarde dinara 11:20 h

11:20 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Agencija: Branko Stefanović nije zaposlen u GIM-u, nema sukoba interesa ministra 10:48 h

10:48 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Miloš Vučević podneo krivične prijave protiv braće Vučić zbog "Jovanjice" 10:44 h

10:44 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

CarGo: Našeg člana na aerodromu napao taksista i polomio mu retrovizor 10:23 h

10:23 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Sledeća godina presudna za vlast, opozicija da istraje u bojkotu 10:03 h

10:03 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Radnici Pošte nisu prihvatili ponudu rukovodstva, nastavlja se obustava rada 09:56 h

09:56 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Klačar: Rovovi između vlasti i opozicije duboki, nema teme oko koje se slažu 09:34 h

09:34 h  |  Vesti

loader