Ambasador: Neke osobe pogrešno shvatile da SAD podstiču razmenu teritorija

Ambasador: Neke osobe pogrešno shvatile da SAD podstiču razmenu teritorija

Ambasador: Neke osobe pogrešno shvatile da SAD podstiču razmenu teritorija Izvor: Shutterstock

Novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je rekao da su "neke osobe pogrešno shvatile" da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija.

"Novi šefovi u Vašingtonu su se potrudili da objasne da smo zainteresovani za sporazum koji je dogovoren dobrom voljom između strana", izneo je on.

Ambasador je rekao da "SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano".

"Ponovo želim da kažem da ih moja zemlja (SAD) ne tera na to. Ne vidimo obavezno ovo pitanje kao ključ dijaloga", kazao je on.

Ambasador Kosnet je rekao da vidi da je veliki deo dijaloga usredsređen upravo na pitanje granica.

"Mislim da su razgovori o granici samo jedan aspekat široke lepeze diskusija koje treba da se održe između dve zemlje i takođe treba da se dotakne ekonomska saradnja, bezbednost, kultura, obrazovanje, pravosuđe, posebno pravda, široka gamu pitanja o kojima treba da razgovaraju dve vlade i značajno je da se ne zadržimo na samo jednom aspektu problema", kazao je on.

Američki ambasador je istakao da su Kosovo i Srbija dve suverene države. "Mi ćemo uvek podržati Kosovo", kazao je američki ambasador, "iako se slepo ne slažemo sa svakom idejom koja dolazi iz vlade Kosova".

"Ali ćemo podržati Kosovo u naporima za uspostavljanje mira, prosperiteta, pravde u zemlji i regionu", kazao je Kosnet i dodao da je značajno istaći da su SAD spremne da podrže strane za održivo i obostrano korisno rešenje, ali da one, SAD, "ne pišu scenario" za to.

"Za SAD je Kosovo odlična, uspešna priča"

Ambasador  je izjavio da je Kosovo za SAD i narod Kosova "odlična, uspešna priča".

On je rekao da je tokom priprema za nedavno preuzimanje dužnosti ambasadora SAD imao susrete s mnogima iz vlade, Kongresa i van vlade, i smatra da je opredeljenje SAD za budućnost Kosova "nepokolebljivo" i da o tome postoji "potpuni konsenzus republikanaca i demokrata, vlade, administracije i Kongresa".

Rekao je da će Ambasada na čijem je čelu vrlo usko sarađivati sa Kosovom i to u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i održavanju reda, borbi protiv korupcije, što ostaju najviši prioriteti. "Sigurno je da ćemo podržati napore vođa Kosova i Srbije da nađu način za kretanje napred u dijalogu i za obostrano prihvatljivo rešenje koje će pomoći prosperitetu i bezbednosti dveju vlada u budućnosti", kazao je američki ambasador.

Prema njegovom mišljenju, pitanje Kosova je veliki prioritet američke administracije i njene spoljne politike.

"U stvari, rekao bih da je sadašnja administracija u Vašingtonu više zainteresovana da podrži ne samo Kosovo, već i napredak na Balkanu, nego što sam video u prethodnim godinama. Ovo je administracija koja gleda dugoročne probleme i kaže da treba naći načina kako ići napred", kazao je američki diplomata.

Upitan o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosnet je rekao da je na Kosovu "manje od nedelju dana" i da "želi da sasluša što više ljudi i dobije njihova mišljenja, pre nego što bude davao velike izjave".

"Ipak, verujem, i moja vlada veruje, da je ovo kritičan trenutak u procesu dijaloga i da je značajno za Kosovo i Srbiju da se njemu pristupi u duhu saradnje", kazao je on.

Kosnet je istakao da svaki sporazum Kosova i Srbije treba da bude dugoročan, održiv i da bude u obostranom interesu.

"Vojska Kosova pozitivan korak"

Novi američki ambasador je rekao da je "evolucija" Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku "pozitivan korak za Kosovo" i dodao da je "više nego prirodno da Kosovo kao suverena i nezavisna zemlja ima odbrambene sposobnosti".

Podsećajući na najave kosovskih lidera da će oružane snage moći da učestvuju u mirovnim operacijama i van Kosova je ocenio da je Kosovo "stiglo do tačke u kojoj može da doprinese međunarodnoj bezbednosti umesto da bude njen korisnik".

"To je dobrodošlo", kazao je Kosnet i dodao da Kosovo "nastavlja da zauzima visoko mesto na listi prioriteta američke spoljne politike".

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Jednom smo pokusali da ih kao pobedimo I zbog toga sada ispastamo a ispastacemo I generacije iza nas a tada kadasmo pokusali da pobedimo dragi predsednice cinimi se I ti si bio u vlasti razmisli malo o tome

BotTerminator

Ne samo u vlasti već jedan os gavnih zagovornikc da se ne potpiše kumanovski sporazum jer su njegov politički otac i on smatrali da će NATO propasti kad nas dovljno izbombarduje. Ta pojava koja sebe smatra predsednikom ive napaćene zemlje mi se gadi do povraćanja.

Gunga

I šta sad ?

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Državljanin Srbije se utopio nakon udara broda u most u Austriji 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

UNS osudio napad na fotoreportera Večernjih novosti 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Rebić: Bezbednost dece jedan od prioriteta MUP-a 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest u Kragujevcu: Srbija između "Dana mrmota" i "Matriksa" 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Srpska lista: Planovi opozicije su laž i obmana 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Nedelja priprema za kosovski ponedeljak 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

BNV traži da Sandžak ima svoj ustav, a Srbi da budu "konstitutivni narod" 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Stranka Dragana Đilasa predstavila Deklaraciju o pomirenju s Albancima 25.05.2019.

25.05.2019.  |  Vesti

loader