Prosvetari: Država nas je izigrala

Prosvetari: Država nas je izigrala

Izvor: N1

Štrajkovi u srpskim školama se nastavljaju. Predstavnici svih prosvetnih sindikata najavili su da će 11. decembra časovi biti skraćeni na 30 minuta zbog čitavog niza nerešenih problema. Prosvetari traže poboljšanje materijalnog položaja i uvođenje platnih razreda i grupa, ali tvrde, da nadležni u državi na njihove zahteve ćute.

U jeku školske godine, problemi prosvetnih radnika su i dalje isti. Zbog nižih plata, zastoja u pregovorima oko uvođenja platnih razreda i grupa, izostanka potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora predstavnici prosvetnih sindikata ponovo najavljuju štrajk.

"Jedanaesti decembar će izgledati tako što će časovi u školama članicama biti skraćeni na 30 minuta. To je naš jasni apel da prestati nećemo, da smo vrlo svesni onoga šta se dešava srpskom obrazovanju", kaže predsednica USPRS Jasna Janković.

Prosvetari tvrde da ih je država izigrala i podsećaju da su 4. oktobra postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete da im zarada bude 50 odsto viša nego u javnim službama, što je i bio povod za obustavu štrajka. Nakon toga, kažu da su iz medija saznali da će im plata biti uvećana za 9 odsto što je, kako ocenjuju, neprihvatljivo.

"Posle ovog povećanja, imaćemo i prvi i drugi, i treći i četvrti, čak možda i peti platni razred, odnosno platnu grupu, ispod minimalca i oni će se dotirati sa minimalcem od 27.400 dinara. Oni neće da smanje nečije plate da bi nama povećali plate, a da ubace u budžet 85 milijardi oni nemju te pare, prema tome sve je prevara", rekao je Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti.

"Dva meseca mi ne možemo da dođemo u kontakt sa ministrom prosvete, ne možemo da dođemo u kontakt sa premijerkom, ne možemo da uspostavimo jednu relaciju socijalnog dijaloga", kaže Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanje Srbije.

Iz resornog ministarstva za N1 kažu da razloga za štrajk kada su u pitanju zahtevi prosvetara nema, jer je sve, kako tvrde bilo opciono.

"Niko ne može da kaže da je prevaren, jer je rečeno da će se reforma plata desiti za dve do tri godine. Svakako se završava 2021. godine, samo je bilo bitno kada će početi. Kada će početi definisano je u razgovorima sa MMF. Da je reforma plata mogla početi, išlo bi se na povećanje od 14 odsto i to bi bio taj brži rast prosvete u odnosu na ostale. Međutim, povećanje će biti linearno kao što su uglavnom i drugi sektori dobili", kažu iz Ministarstva.

Prosvetari podsećaju da im Vlada još nije isplatila zaostale zarade, što je, tvrde, potpisano sporazumom iz 2015. godine.

"U Srbiji je najnormalnije da vi sa nekim pregovarate, a onda vas taj prevari, e pa za nas to nije normalno", kaže Jasna Janković.

Predstavnici svih prosvetnih sindikata su najavili da će radikalizovati proteste u 2019. godini ukoliko država i dalje nastavi da ćuti na njihove zahteve.

POVEZANE VESTI

Komentari (78)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Južni

Pre nekoliko godina, posle neuspelog petomesečnog štrajka, predstavnik jednog sindikata u obrazovanju je podneo ostavku kao moralni čin i svima u obrazovanju pokazao da čast i ugled nisu nestali. Ovo sada liči na nešto već viđeno. Štrajk kao da se odomaćio i kao da je postao sastavni deo obrazovanja sa unapred poznatim ishodom. Liči na predstavu u kojoj sindikati pokazuju mišiće i snagu, na ventil ili na rame za plakanje. Bude tu i neki performas ali se uglavnom tako završava.

Miki

Ma da li je moguće, oni fini i prepodobni ljudi vas izigrali!?

Blonde

E, moji podeljeni građani, pa da smo ih svi podržali prvog puta, sada bi bila druga priča. Najlakše je naći opravdanje i izgovor za nečinjenje. Šta da rade, kako da istraju u štrajku bez naše bezuslovne podrške. Spineri su ovek tu, da bacaju "koske" među prosvetu, zdravstvo, vojsku i policiju? I onda su vuci siti, a ovce na broju! To su stubovi svakog društva, a početak svega je PROSVETA! Od mene, podrška!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Vesićevo obećanje logorašici: Zajedno ćemo prošetati kroz memorijalni centar 19:15 h

19:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Jeremić: Vučić može da nas pohapsi i pobije ili da pristane da pregovara 19:10 h

19:10 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ko je ubio Olivera Ivanovića - optužbe se nižu, a odgovornost prebacuje 19:06 h

19:06 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Član stručnog tima: Nisam siguran da je vlast spremna za otvoren razgovor 18:30 h

18:30 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

SzS: Nema odustajanja, tri protesta u naredne dve nedelje 18:15 h

18:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

U Kragujevcu i Kraljevu počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti 18:00 h

18:00 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Otpušteni radnici paraćinske staklare zamrzli štrajk glađu 17:54 h

17:54 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Ministarstvo pravde objavilo nacrt pooštrenog Krivičnog zakonika 17:33 h

17:33 h  |  Vesti

loader