Savet za borbu protiv korupcije: DRI da ispita rad RGZ

Savet za borbu protiv korupcije: DRI da ispita rad RGZ

Savet za borbu protiv korupcije: DRI da ispita rad RGZ Izvor: N1

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije predlažio je da Državna revizorska institucija ispita rad Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), za koji je ocenio da svojim radom nije omogućio da Srbija ima moderan, ažuran, pouzdan i potpuno javan katastar nepokretnosti.

"Izmene Zakona o državnom premeru i katastru očito nisu doprinele efikasnom radu RGZ-a, kao i ogromna novčana sredstva koje je Zavod dobio u poslednjih petnaest godina, kroz odobrene projekte koji se finansiraju iz kredita i donacija", navodi se u izveštaju o radu RGZ koji je Savet uputio Vladi Srbije.

Istaknuto je da RGZ ima skoro 3.000 državnih službenika "čija kvalifikaciona struktura i stručnost očito ne mogu da odgovore zahtevu uređenog i modernog katastra".

Saveta smatra i da se efikasnost RGZ može videti i po tome što na ime novčanih kazni i penala po rešenju sudova ima troškove u iznosu od 266,6 miliona dinara, odnosno više od dva miliona evra na godišnjem nivou.

Kao rezultate neažurnosti RGZ-a, u čijoj je nadležnosti osnivanje, obnova i održavanje katastra nepokretnosti i vodova, Savet ističe i to da se građevinski objekti u centru Beograda 2017. godine vode kao pašnjaci, livade i njive.

"Rezultat je i to da hiljade stanova i jedinica poslovnog prostora u katastru ima uknjiženu kvadraturu - nula kvadrata, da su podaci o zemljišnom fondu Republike Srbije poslovna tajna, očito ne samo za Savet za borbu protiv korupcije, već i za druge državne institucije", piše u izveštaju objavljenom na sajtu Saveta.

Savet je naveo da je od Ministarstva poljoprivrede tražio informaciju o ukupnom poljoprivrednom zemljištu u javnoj svojini u Srbiji, ali je dobio odgovor da nema tu informaciju i da je ima RGZ.

"Najnovija izmena Zakona o državnom premeru i katastru, po kojoj notari dostavljaju dokumentaciju RGZ-u u elektronskoj formi je idealno rešenje, ali za uređene katastre nepokretnosti. U Srbiji, gde nisu rešene nezakonite privatizacije, gde nije rešena restitucija oduzete imovine, gde postoje milioni nelegalizovanih objekata i brojni drugi problemi koji se manifestuju kroz neažuran i nepouzdan katastar, dovodi se u pitanje mogućnost sprovodjenja zakona", navodi Savet.

Savet je pored preporuka koje je već dostavio Vladi Srbije, u svoja tri izveštaja u 2017. godini, a koji se odnose na evidenciju i raspolaganje nepokretnostima, preporučio i da Vlada, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, naloži RGZ-u da dostavi Savetu tražene informacije po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja.

Preporuka je i da Državna revizorska institucija uradi reviziju finansijskih izveštaja RGZ-a, a pre svega svrsishodnosti trošenja sredstava odobrenih po projektima za unapredjenje rada te službe.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Skene

Klasika za naše služve.

Sasa

Pogledajte ko je direktor, i sve ce vam biti jasno

E, Pa

Konačno, trebalo je to jezgro javašluka i nerada, a pogotovu nesposobnosti odavno uvesti u civilizaciju. Još su oni u turskom vaktu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Beograd i jutros jedan od najzagađenijih gradova sveta 09:21 h

09:21 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Danas ponegde kiša, najviša dnevna temperatura od devet do 14 stepeni 08:15 h

08:15 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Vučević: SNS koalicionim partnerima dala i više nego što zaslužuju 08:01 h

08:01 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Kupac Megatrenda tvrdi da je pretučen ispred svoje zgrade 00:05 h

00:05 h  |  Vesti

Vesti

Vesti

Na Kosovu podneta krivična prijava protiv Vučića zbog izjave o Račku 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Nedeljnik Vreme: Martinović iznosi klevete i proizvodi lažne vesti 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Protest SzS u Novom Sadu: Zgrada Galensa oblepljena nalepnicama 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dveri: Naše aktiviste u Nišu napali dok su prikupljali potpise za uzbunjivača 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Vesti

loader