U Skupštini polemika o "praksi" SNS - 328 amandmana na prvu tačku

U Skupštini polemika o "praksi" SNS - 328 amandmana na prvu tačku

U Skupštini polemika o "praksi" SNS - 328 amandmana na prvu tačku Izvor: N1

Početak današnje sednice Skupštine Srbije na kojoj se razmatraju amandmani na prvu tačku dnevnog reda - Predlog zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja obeležila je polemika o praksi podnošenja velikog broja amandmana na prvu tačku dnevnog reda.

Đorđe Vukadinović iz Poslaničke grupe Pokret za spas Srbije – Nova Srbija rekao je da je već 12 meseci svaka sednica parlamenta "kontaminirana" praksom podnošenja velikog broja amandmana na prvu tačku dnevnog reda koja, kako je rekao, ne postoji nigde u parlamentarnom svetu. 

"Godinu dana tačno.... da se opoziciji uskraćuje mogućnost rasprave o konkretnim stvarima", kazao je Vukadinović i dodao da je veoma loše što se o stavkama državnog budžeta za narednu godinu neće raspravljati u pojedinostima, jer će sve vreme otići na prvu tačku dnevnog reda. 

Vukadinović je potom kritikovao stavku budžeta koja se odnosi na izdvajanje za nacionalni stadion, zbog čega mu je predsednica Skupštine Maja Gojković rekla da se ne raspravlja o pojedinostima i da "ne muti vodu" dajući sebi za slobodu da priča o budžetu umesto o amandmanu na pravu tačku dnevnog reda. 

"Čemu to? Ne mogu da dozvolim da se javnosti plasiraju izmišljotine o radu parlamenta i da u tome učestvuju poslanici", kazala je Gojković. 

Ona je rekla Vukadinoviću da iznosi neistine i da se svih 12 meseci radi striktno po Poslovniku o radu parlamenta i da svako ima onoliko vremena "koliko je dobio na izborima". 

"Nađite mi odredbe iz poslovnika o radu koje ne odgovaraju radu plenuma 12 meseci. Izgovorite mi javno odredbe član taj i taj", rekla je predsednica parlamenta Vukadinoviću i pozvala ga da se konsultujte sa kolegama iz Saveza za Srbiju o nameri koju su imali dok su pisali poslovnik. 

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da "kolega poslanik" hoće da poslanicima osporava politička prava.

"Svaki čovek, svaki punoletni građanin, ima pravo da bude biran ili da bira. On nama uskraćuje pravo podnošenja amandmana. On bi želeo ovde da samo on može da predlaže amandmane a da mi to pravo nemamo", rekao je Rističević.

Na Predlog zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, koji je prva tačka dnevnog reda, podnet je 521 amandman, od kojih je 328 amandmana podnela Srpska napredna stranka. Srpska napredna stranka počela je prošle godine s praksom podnošenja velikog broja amandmana, kada je takođe na dnevnom redu bio državni budžet i od tada rasprava u pojedinostima nije otišla dalje od prve tačke dnevnog reda.

Ko je u "paktu protiv Srbije"

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Aleksandar Martinović, optužio je opozicione poslanike da su u "paktu protiv Srbije" i da opstrukcijom u parlamentu hoće da izazovu haos, jer na izborima ne mogu da pobede Aleksandra Vučića. 

"Stvar je jasna. U pitanju je pakt protiv Srbije. To smo videli sve 5. oktobra 2000. kako izgleda kada od jednog čoveka napravite crnog đavola, pa preuzmete vlast, a onda sve pokradete... Vučić vas je 2012. zaustavio u krađi, pa biste sve ponovo iz početka", rekao je Martinović. 

On je to kazao na plenarnoj sednici Skupštine na kojoj su poslanici polemisali izvan teme zbog čega je predsednica parlamenta Maja Gojković odredila jednočasovnu pauzu, jer je, kako je ocenila, "deo opozicije došao u parlament da pravi haos".  

Martinović je kazao da je "pakt protiv Srbije" scenario koji je viđen 2000. godine i da je svako ko danas tvrdi da Aleksandar Vučić stoji iza ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, na strani kosovskih lidera Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija, Envera Hodže i ostalih. 

"Dovoljno dugo se svi mi bavimo politikom da bismo mogli da izračunamo da su dva plus dva četiri", rekao je Martinović i dodao da su "gospoda" poslata u Skupštinu da bi Srbiju optuživala za ubistvo Ivanovića i da bi i danas, kao nekada, tvrdili da je Srbija kriva za raspad nekadašnje Jugoslavije i da bi govorili sa su Srbi najveći zločinci. 

Martinović je rekao da Haradinaja, Hodžu, Vuka Jermeića i Dragana Đilasa povezuje to što se bore protiv Vučića i države Srbije.

Reagujući na optužbe da je opozicija u "paktu protiv Srbije", poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić zatražio je kaznu za Martinovića zbog optužbi koje je izneo na račun poslanika opozicije. 

"Mi nismo u paktu protiv Srbije, to je Srpska napredna stranka koja je u koaliciji s Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem", rekao je Milojičić, pa mu je Maja Gojković oduzela reč zbog čega je upitao zašto to čini. On je predsednici parlamenta rekao da bi bilo bolje da je to učinila kada je Marinović opozicione poslanike nazvao izdajnicima. Milojičić je rekao da opoziciju ne čine izdajnici, već ljudi koji vole Srbiju. 

Poslaniku Dveri Bošku Obradoviću, Martinović je poručio da nije tako loš iako je "malo u koaliciji sa ovima što su opljačkali Srbiju, uništili je i pokušali da zakucaju ekser u mrtvački sanduk koji je trebalo da se zove mrtvački sanduk Kosovo i Metohija".

"Relativno ste mladi, mislim da ćete se popraviti, izbegavajte novembarsko i decembarsko kupanje, loše utiče na vaše zdravlje", rekao je Martinović odgovarajući na optužbe Obradovića da vladajuća većina predlaže amandmane da bi onemogućila govor opozicije o važnim temama, pa da ih onda povlače, ne glasaju za njih, čime dokazuju da su besmisleni.

"Nećete da se čuje istina o ključnim temama važnim za građane. Dajete besmislene i fantomske amandmadne koji treba da spreče opoziciju da kažu u kakvom režimu živimo... ko su napadači na Borka Stefanovića i da li ih je poslao SNS da se obračunaju sa onima kojima lepite etkete nasilnika i lopova? Ko je pokušao da ubije Borka? Ko tajno pregovora o Kosovu i Metohiji? Ko priprema izdaju Kosova i Metohije da bi ostao još četiri godine na vlasti", upitao je Obradović.

Predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je pauzu do 14 časova rekavši da će tada probati da vodi sednicu, jer "ovo više nema nikakvog smisla" zato što je "jasno da je deo poslanika došao da pravi haos". 

"Ali ja lično ovde ne želim da učestvujem u rušenju parlamenta i države", kazala je Maja Gojković.

Sednicu prati reporterka N1 Jovana Štetin:

Izvor: N1

Gojković: Maltretirate me na mom poslu

Na sednici Skupštine Srbije poslanici Srpske radikalne stranke i poslanici Socijaldemokratske partije Srbije razmenili su optužbe, nakon čega je predsednica parlamenta Maja Gojković odredila pauzu da bi se prekinula "tirada".

"Maltretirate me na mom poslu, to se zove mobing, politički", rekla je Maja Gojković i dodala da je odredila kratku pauzu kako bi se rasprava vratila na temu dnevnog reda: amandmane podnete na Predlog zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ona je kazala da neće da polemiše ni sa poslanicima SRS, ni SDPS, a da je predstavnike EU zamolila bi ih da obrate pažnju i ulože napore u smirivanje situacije. 

Ona je reagovala pošto je poslanik SRS Nemanja Šarović optužio Maju Gojković da je dozvolila poslaniku SDPS Muameru Bačevcu da vređa lidera radikala Vojislava Šešelja nazivajući ga "lažnim vojvodom" i "rijaliti zvezdom", a SRS "najamničkom strankom", i upitao je "kako je nije sramota?". 

Na to mu je Gojković uzvratila da je sramota što sednica izgleda tako kako izgleda, poručivši Šaroviću da joj "ne čita lekcije" i ne viče na nju. 

"Ako je za vas u redu gospođo Gojković da neko kaže da je SRS najamnička stranka, ako to za vas nije uvredljivo, ako nije uvredljivo da kaže da je stranka u umiranju, ako nije uvredljivo da kaže da je ta stranka koja ne vodi računa o interesima građana Srbije, ja ne znam šta je”, kazao je Šarović.

Bačevac je rekao da je Šešelj "lažni vojvoda" i "rijaliti zvezda" u odgovoru na kritike koje mu je uputila poslanica SRS Vjerica Radeta, optužujući ga za to da mu je lider stranke čiji je poslanik, Rasim Ljajić, omogućio da bez građevinske dozvole izgradi "velelepnu vilu" na trotoaru u Sutjeskoj ulici u Novom Pazaru i govoreći da Ljajićevi poslanici imaju problem jer na idućim izborima neće znati na čijoj listi će biti, jer ih Aleksandar Vučić zbog afera neće hteti na svojoj. 

"Napadati mene za čast, obrazovanje, uljudnost, prodržavnost, to vam je isto kao dokazivati da gospodin Šešelj nije osuđeni ratni zločinac, nije odležao 10 godina u zatvoru i nije postojao rijaliti zvezda koja na svaki način skrnavi ono što je Srbija koju ja volim, Srbija od koje sam ja učio, Srbija koju ja zastupam, činila kroz istoriju, i čini i danas", rekao je Bačevac. 

Bačevac je optužio Šešelja da je dok su radikali bili na vlasti u Zemunu isterao hrvatsku porodicu Brbalić iz stana i u njega uselio svoju najbližu saradnicu. Bačevac je kazao da će na put tome stati SDPS i sve stranke koje žele da Srbija bude uređena zemlja.

Poslanici opozicije ustali posle opomene Petroviću

Deo poslanika opozicije koji su prisustvovali sednici Skupštine Srbije ustao je nakon što je Maja Gojković izrekla opomenu poslaniku iz poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju Dušanu Petroviću zbog, kako je rekla, "urlanja".

Ona je kazala da njegovo "urlanje" zaslužuje opomenu nakon čega su prisutni opozicioni poslanici ustali držeći dva transparenta od kojih je na jednom pisalo "Maja Gojković Preletačević".

Opozicija je nastavila da prati sednicu stojeći kraj svojih skupštinskih klupa i govoreći u glas, a Maja Gojković je rekla da se ne boji bez obzira na to šta su planirali da urade.

Izrekla je i opomenu poslaniku Dveri Bošku Obradoviću takođe zbog "urlanja".

POVEZANE VESTI

Komentari (38)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Skupstina nikad nije mogla da prodje u miru.

Ajoj

Au Martinovića..

Берета

Треба напустити скупштину и изађи на улице сваки дан

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Vesti

Vesti

Novi protest u Beogradu: Pedeset subota nasilja i pretnji, a mi smo i dalje tu 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Umesto zakona, roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

7 na N1: Svedočenje uzbunjivača uzbunilo vlast, Miša Vacić "sipao" pretnje 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Drecun: Istrage Specijalnog tužilaštva za OVK se privode kraju 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pojedinim bivšim pripadnicima OVK oduzeti pasoši i zabranjen put u inostranstvo 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Obradović sa protesta: Mnogo je Krušika u Srbiji i alavih kabadahija 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Dva predloga za izmeštanje Savskog mosta, opozicija kaže - besmislen potez 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

Vesti

Vesti

Pitanja N1 doveli u vezu s zdravljem Vučića, novinari kažu - opasna tumačenja 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Vesti

loader